Πολίτες δεν γνωρίζουν ότι το παραπεμπτικό προς ειδικό γιατρό περιλαμβάνει δύο επισκέψεις και απευθύνονται χωρίς λόγο στους προσωπικούς τους γιατρούς, δικαιούχοι του ΓεΣΥ δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο αλλάζει το ποσό της συνεισφοράς ΙΙ που πληρώνουν για να πάρουν τα φάρμακα και τα βάζουν με γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου έχει απαξιωθεί εξαιτίας των συνεχών συζητήσεων εντός και εκτός Βουλής για τις αμοιβές που λαμβάνουν οι γιατροί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω του ΓεΣΥ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «αναρχία» από πλευράς των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, «τσουβαλιάσαμε 2.500 γιατρούς και τους ρίχνουμε λάσπη επειδή πληρώνονται».

Η ανάγκη για εκπαίδευση των πολιτών στην ορθή χρήση του Συστήματος είναι επιτακτική, συμφωνούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να καταθέτουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας συγκεκριμένα παραδείγματα ασθενών οι οποίοι, λόγω άγνοιας, προκαλούν χωρίς λόγο συμφόρηση εντός του ΓεΣΥ.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε σε πολίτες οι οποίοι «πιέζουν τους προσωπικούς τους γιατρούς για παραπεμπτικά και συνταγές φαρμάκων, απειλώντας τους ότι θα αλλάξουν προσωπικό γιατρό. Αυτά είναι γνωστά από το πρώτο διάστημα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περιπτώσεις, για παράδειγμα, που ένας ασθενής έρχεται και απαιτεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Όσο κι αν του λέμε οι γιατροί ότι δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία και ότι το πρόβλημα του μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, εκείνος επιμένει. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας οι γιατροί».

Επίσης, «πολίτες προγραμματίζουν ραντεβού σε δύο ή τρεις γιατρούς. Πάνε στον πρώτο γιατρό και μετά δεν παρουσιάζονται στο ραντεβού τους στον δεύτερο και τον τρίτο γιατρό. Αν δηλαδή ο γιατρός έχει 10 προγραμματισμένα ραντεβού σε μια ημέρα και οι 4 ασθενείς δεν παρουσιαστούν, αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που δημιουργείται και στον γιατρό και στους ασθενείς του αλλά και στο ΓεΣΥ αφού δημιουργείται μεγάλος χρόνος αναμονής χωρίς λόγο».

Από πλευράς ΟΣΑΚ έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολίτων οι οποίοι επικοινωνούν με το Παρατηρητήριο Ασθενών προκειμένου να υποβάλουν παράπονο και στο τέλος διαπιστώνεται ότι ο συγκεκριμένος ασθενής δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΓεΣΥ και για αυτό διαμαρτύρεται.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Ασθενών, «συχνά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από γιατρούς, κυρίως προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι καταγγέλλουν τη συμπεριφορά δικαιούχων τους. Κάνουν αναφορά στην πίεση που δέχονται για έκδοση παραπεμπτικών σε διαγνωστικές εξετάσεις ή αναλύσεις ή για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Δεν υπάρχει σωστή κουλτούρα μεταξύ των πολιτών και η λανθασμένη χρήση των προσωπικών γιατρών από τους δικαιούχους δημιουργεί στη συνέχεια αλυσιδωτά προβλήματα στο ΓεΣΥ. Μεταξύ αυτών των προβλημάτων και οι λίστες αναμονής στα ιατρεία ειδικών γιατρών».

Παραδείγματα παραπόνων που έλαβε η ΟΣΑΚ μόνο το προηγούμενο τρίμηνο και αποδεικνύουν το γεγονός ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΓεΣΥ:

  • «Το φάρμακο μου άλλαξε συνεισφορά ΙΙ και από €5 έγινε €10».

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τις αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων οι οποίες γίνονται μια φορά τον χρόνο από το υπουργείο Υγείας και ουδεμία σχέση έχουν με το ΓεΣΥ και τον τρόπο λειτουργίας του.

  • Ασθενής που λαμβάνει εξειδικευμένο φάρμακο, για το οποίο χρειάζεται έγκριση από τον ΟΑΥ, μετέβη στο ιδιωτικό φαρμακείο, πριν του πει ο γιατρός του ότι εγκρίθηκε το σχετικό αίτημα και κατηγορούσε στη συνέχεια τον φαρμακοποιό ότι δεν του έδινε το φάρμακο του.

Πολύ συχνά, είπε η εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ, «παρατηρούμε ότι οι γιατροί αλλά και άλλοι επαγγελματίες, πάροχοι υπηρεσιών του ΓεΣΥ δεν ενημερώνουν σωστά τους ασθενείς τους ή σε κάποιες περιπτώσεις τους παραπληροφορούν κιόλας για διάφορα ζητήματα.

Άλλο παράπονο, αφορούσε ασθενή ο οποίος δεν γνώριζε ότι το παραπεμπτικό προς ειδικό γιατρό περιλαμβάνει δύο επισκέψεις, ενώ πολίτης κατάγγειλε οφθαλμίατρο ότι τον υπέβαλε σε προληπτική εξέταση και τον χρέωσε €40. «Ο πολίτης δεν γνώριζε ότι η κατασκευή γυαλιών ουδέποτε καλυπτόταν από το ΓεΣΥ και διαμαρτυρόταν επειδή ο ΟΑΥ αφαίρεσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία από το Σύστημα».

Τεράστιο πρόβλημα η απαξίωση όλων των γιατρών – Ευθύνες και στη Βουλή

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή, ανέφερε σε σημείωμα της προς την επιτροπή Υγείας η ΟΣΑΚ, «είναι η άδικη απαξίωση όλων των γιατρών του ΓεΣΥ».

«Ενδεικτικά της κουλτούρας των πολιτών ήταν τα σχόλια αναγνωστών στο διαδίκτυο κάτω από δημοσιεύματα που αφορούσαν την τελευταία συνάντηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας με εκπροσώπους της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου. Οι νευρολόγοι είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα εδώ στην επιτροπή παραδείγματα δικαιούχων οι οποίοι επισκέφθηκαν μέχρι και τέσσερις γιατρούς της ίδιας ειδικότητας την ίδια εβδομάδα».

Οι αναγνώστες έγραψαν:

  •  «Τόσα χρόνια μας κορόιδευαν για να τα παίρνουν χοντρά και αναγκαζόμαστε μέχρι και στο εξωτερικό να πάμε για 2η γνώμη και τώρα απορούν και εξίστανται γιατί ο κόσμος δεν τους εμπιστεύεται….».
  • «Πλέον δεν έχεις εμπιστοσύνη σε κανένα. Επιβάλλεται να πηγαίνεις σε πολλούς γιατρούς για γνωμάτευση, γιατί τους κακοφάνηκε;».

«Τολμούμε να πούμε ότι η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι γιατροί από τους πολίτες και η ισοπέδωση των πάντων προκύπτει και από τις συνεχείς αναφορές, όσων δεν ήθελαν ποτέ την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά λυπούμαστε να παρατηρήσουμε και από τις συζητήσεις που συχνά γίνονται εδώ στη Βουλή και έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των γιατρών της Κύπρου εξαιτίας των αποζημιώσεων που λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω του ΓεΣΥ. Οι συνεχείς επιθέσεις που δέχονται οι γιατροί της Κύπρου έχουν οδηγήσει σε πολλά από τα φαινόμενα που σήμερα παρατηρούνται στο ΓεΣΥ. Έχουμε τσουβαλιάσει 2.500 γιατρούς και τους ρίχνουμε λάσπη επειδή πληρώνονται», ανέφερε η ΟΣΑΚ, υπενθυμίζοντας ότι «και προ ΓεΣΥ αρκετοί γιατροί έπαιρναν αυτά τα χρήματα ,αλλά κανένας δεν μπορούσε να τα υπολογίσει σωστά, διότι δεν υπήρχε ούτε σωστή δήλωση εισοδημάτων στο Τμήμα Φορολογίας. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τους γιατρούς».

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από την εκστρατεία την οποία ετοιμάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας «θα πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό την ενημέρωση των πολιτών. Μέσα από τα όσα θα περιλαμβάνει αυτή η εκστρατεία ο πολίτης θα ενημερωθεί για το πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΓεΣΥ και το πως πρέπει να το χρησιμοποιήσει».