Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την περίπτωση νεαρού, ο οποίος το 2018 είχε επιφέρει τον θάνατο της αδελφής του με μαχαίρι. 

Ο νεαρός ενηλικιώνεται σύντομα και είναι άγνωστο ποιου χειρισμού θα τύχει, με την πολυθεματική ομάδα που έχει συσταθεί και παρακολουθεί την περίπτωση, να συζητεί για εξεύρεση λύσης χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Η περίπτωση του 18χρονου είναι μοναδική, παρόλο που και στο παρελθόν είχαν προκύψει και άλλες υποθέσεις που έπρεπε να τύχουν ανάλογου χειρισμού επειδή ανήλικοι έχρηζαν θεραπείας.

Όταν διεπράχθη το έγκλημα ήταν μόλις 13 ετών. Τότε αποφασίστηκε, ύστερα και από επιθυμία του πατέρα του, όπως παραμείνει στην Κύπρο και διαμένει μαζί του, ενώ παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο. Επίσης την περίπτωσή του παρακολουθεί πολυθεματική ομάδα ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα, λόγου του τρυφερού της ηλικίας του. Ο νεαρός επειδή ήταν σε ηλικία που δεν μπορούσε να δικαστεί για την πράξη του, αποφασίστηκε όπως διαμένει με τον πατέρα του και παρακολουθείται απ’ όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Αστυνομία κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό 8ήμερη κράτηση 35χρονος για τον φόνο στις Κεντρικές Φυλακές

Ωστόσο, τώρα ενηλικιώνεται οπόταν δεν θα βρίσκεται κάτω από την κηδεμονία του πατέρα του και προκύπτει θέμα κατά πόσον πρέπει να παρακολουθείται, ειδικά από παιδοψυχίατρο. Αν όμως ο ίδιος αρνηθεί να παρακολουθείται, τι συμβαίνει; Μπορεί το κράτος να τον υποχρεώσει να παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο; Κι αν ναι, πού μπορεί να γίνει αυτό;

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τα ζητήματα αυτά και εδώ προκύπτει και η γύμνια του κράτους σε θέματα χειρισμού ανηλίκων που χρήζουν νοσηλείας. Αν ο παιδοψυχίατρος αποφασίσει ότι ο νεαρός πρέπει να παρακολουθείται, τότε ποιες επιλογές υπάρχουν; Η λύση, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, δεν είναι ο εγκλεισμός του στο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας που αφορά ενήλικες και βαριά περιστατικά. Υπάρχει η νομοθεσία υποχρεωτικής νοσηλείας, ωστόσο εδώ προκύπτει ζήτημα για το πού θα νοσηλευτεί. Δεν υπάρχει σήμερα θεραπευτική δομή για ανήλικους, ούτε και σωφρονιστικά μπορεί να γίνει κάτι, αφού όταν διαπράχθηκε το αδίκημα ήταν μόλις 13 ετών. 

Πάντως, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες μελετούν διάφορες λύσεις και όλα θα εξαρτηθούν από τις εκθέσεις των ιατρών που παρακολουθούν το παιδί, αλλά και από την επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος του στάθηκε από την πρώτη στιγμή. 

Υπενθυμίζεται ότι η οικογενειακή τραγωδία συνέβη στη Λάρνακα στις 6/11/2018. Ο τραγικός πατέρας είχε βρει το κοριτσάκι του νεκρό μέσα στο σπίτι τους. Μετά το συμβάν εκδόθηκε διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας στο παιδί όπου και κρατήθηκε για 12 μήνες στο ψυχιατρείο και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στη συνέχεια και αφού δεν υπήρχε άλλη δομή για να παραμείνει και αφού εξετάστηκε το ενδεχόμενο να σταλεί σε συγγενείς του στη χώρα του, ο πατέρας του ζήτησε όπως παραμείνει στην Κύπρο για να είναι κοντά του, κάτι που έγινε. Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή και αναζητούν λύσεις, ενώ έπρεπε να ήταν προετοιμασμένες.