Δεν έκανε πίσω η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και παρά τις διαβεβαιώσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ότι όλοι οι γιατροί που εργάζονται στα νοσηλευτήρια του οργανισμού είναι ασφαλισμένοι επαγγελματικά από το κράτος, ενημέρωσε χθες επίσημα ότι τα μέλη της θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε 24ώρη απεργία επικαλούμενη «ασφαλιστική αβεβαιότητα». 

Η απεργία θα διαρκέσει από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής και στη σχετική ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει τον ΟΚΥπΥ ότι δεν μερίμνησε ώστε να προστατεύσει τους γιατρούς που εργάζονται στα νοσοκομεία του δημοσίου. 

Η συντεχνία είχε προειδοποιήσει με λήψη μέτρων προ δεκαημέρου οπόταν και μπήκε στη διαδικασία των τοπικών συνελεύσεων προκειμένου το διοικητικό της συμβούλιο να πάρει το πράσινο φως και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.  «Η ασφαλιστική αβεβαιότητα ταλανίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους επαγγελματίες υγείας εδώ και περίπου 4 χρόνια», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλοντας ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Οικονομικών και Νομική Υπηρεσία «δεν αποδίδουν προς τους δημόσιους υπαλλήλους (μόνιμους και αορίστου) τις πρόνοιες που καταγράφονται στις νομοθεσίες, αφού αυτοί  αποσπάστηκαν/ μεταφέρθηκαν στον ΟΚΥπΥ με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία». Ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, είναι η ασφαλιστική αβεβαιότητα για τους γιατρούς οι οποίοι εργοδοτούνται στα κρατικά νοσοκομεία με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ. 

«Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, οι κατ’ επανάληψη προσπάθειες της ΠΑΣΥΚΙ προς όλες τις κατευθύνσεις για έγκαιρη επίλυση του θέματος δεν έχουν βρει ανταπόκριση» ανέφερε η συντεχνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε 24ωρη απεργία οι κυβερνητικοί γιατροί στις 11 Μαΐου

Από πλευράς ΟΚΥπΥ δεν υπήρξε χθες κάποια επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο οργανισμός εδώ και αρκετές ημέρες δημόσια είχε διαβεβαιώσει τους γιατρούς ότι καλύπτονται και θα καλύπτονται ως επαγγελματίες από το κράτος μέχρι το τέλος του 2023. Η κάλυψη αυτή, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ αφορά τόσο τους γιατρούς/δημόσιους υπαλλήλους, μόνιμους και έκτακτους, όσο και τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται με προσωπικά συμβόλαια. Παράλληλα, ο οργανισμός είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα συνάψει με ξένο ασφαλιστικό οίκο συμβόλαιο για ομαδική επαγγελματική ασφάλιση των γιατρών. 

Οι διαβεβαιώσεις του οργανισμού όπως διαπιστώνεται δεν ικανοποίησαν την ΠΑΣΥΚΙ, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν ικανοποιήσει τους γιατρούς της ΠΑΣΥΔΥ. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο κλάδος γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ είχε εκδώσει ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι: «Τον Νοέμβριο του 2022 όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, όπου αποφασίστηκε όπως το κράτος παρέχει σε όλο το προσωπικό του ΟΚΥπΥ κάλυψη έναντι επαγγελματικής αμέλειας, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς του οργανισμού για υπογραφή συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία για τον σκοπό αυτό. Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε όπως οι διαδικασίες από πλευράς ΟΚΥπΥ ολοκληρωθούν εντός Μαρτίου 2023. Ενόψει της λήξης του χρονοδιαγράμματος έχει ζητήσει και έχει λάβει γραπτή έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αναφορικά με την παράταση κάλυψης της εγγύησης έναντι επαγγελματικής αμέλειας όλου του προσωπικού του ΟΚΥπΥ από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως επίσης, και της παράτασης του χειρισμού των υποθέσεων που αφορούν επαγγελματική αμέλεια δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ, από τη Νομική Υπηρεσία».