Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα συντελέστηκε σε σταδιακές φάσεις, από τον χειμώνα του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015. Οι παρανομίες έγιναν εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κάβο Γκρέκο και αφορούν αυθαίρετες επεμβάσεις, όπως εκβραχισμός της ακτογραμμής, αποψίλωση της βλάστησης και δημιουργία τεχνητού ορμίσκου. Όπως προκύπτει από σειρά επιστολών, οι οποίες χρονολογούνται από το 2012, τις οποίες διαβίβασε προχθές το Τμήμα Περιβάλλοντος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών, παρ’ ότι ζητήθηκε η αποκατάσταση του χώρου στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την αρχή που εντοπίστηκαν οι παρανομίες, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων Τμημάτων, του Δήμου Αγίας Νάπας, περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Από τη διερεύνηση του θέματος, προκύπτει ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας επί δημαρχίας μ. Αντώνη Τσόκκου κατάγγειλε τη διεξαγωγή χωματουργικών εργασιών και αφαίρεση βράχων στην περιοχή από ιδιώτες. Αντίθετα, επί δημαρχίας Γιάννη Καρούσου έγινε προσπάθεια οικειοποίησης των έργων των ιδιωτών από τον Δήμο Αγίας Νάπας με την ταμπέλα του «έργου κοινής ωφελείας», με στόχο να εξασφαλιστούν οι νενομισμένες άδειες για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε. Περαιτέρω, κατέθεσε σχέδια για περαιτέρω εργασίες και κατασκευές στην περιοχή αντί της πλήρους αποκατάστασης και επαναφοράς της παραλίας στην αρχική της φυσική κατάσταση.
Στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα λόγο είχε και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ως μεγαλοϊδιοκτήτης γης στην περιοχή, η οποία ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της δημιουργίας οργανωμένης παραλίας.
Ο Δήμος Αγίας Νάπας προέβη σε σχετική καταγγελία στα αρμόδια Τμήματα στις 27/6/2012, αναφέροντας την αφαίρεση βράχων από εκσκαφέα, χωρίς εξασφάλιση οποιασδήποτε άδειας και τη διεξαγωγή χωματουργικών εργασιών, με σκοπό τη δημιουργία λιμενίσκου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πρώτη «Χωρίς Πλαστικά» παραλία η «Άμμος του Καμπούρη»
- Άμμος του Καμπούρη: Οκτώ χρόνια στον αέρα οι παρανομίες
- Ανοικτή πληγή το έγκλημα στην «Άμμο του Καμπούρη»
- Αποκαθίσταται η παραλία «Άμμος του Καμπούρη»
- Τέρμα στην άναρχη ανάπτυξη στην «Άμμο του Καμπούρη»
- Σκάνδαλο σε παραλία με εμπλοκή κράτους-εκκλησίας (εικόνες)
Στις 23/7/2012, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος ενημέρωσε τον Δήμο Αγίας Νάπας, πως οποιεσδήποτε εργασίες εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας αποτελούν αρμοδιότητα του επάρχου Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, ο οποίος καλείται να παρέμβει άμεσα στην αδειοδότησή τους ή στην κατεδάφιση τους σε περίπτωση παρανομίας. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε πως με βάση τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, για τέτοια έργα απαιτείται ετοιμασία Προκαταρκτικής Έκθεσης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ), η οποία όμως, σε περίπτωση που δεν διακόπτονταν άμεσα οι εργασίες της επέμβασης, δεν θα εξεταζόταν.
Παρ’ όλο που έγινε εκ νέου καταγγελία στις 10/5/2013 και η υπόθεση τέθηκε, από το Γραφείο του επάρχου Αμμοχώστου, υπόψη της Αστυνομίας, δεν κατέστη δυνατός ο τερματισμός των επεμβάσεων που έγιναν και συνεχίζονταν στον συγκεκριμένο χώρο.
Στις 20/4/2015 διαπιστώθηκε η επανέναρξη των παράνομων επεμβάσεων και η αφαίρεση μεγάλου τμήματος βραχώδους ακτογραμμής από εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, η οποία το κατήγγειλε στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμόχωστου με επιστολή της στις 23/4/2015.
Στις 22/7/2015, η Πολεοδομική Αρχή κοινοποίησε προς το Τμήμα Περιβάλλοντος ειδοποίηση επιβολής σχετικά με τις αυθαίρετες επεμβάσεις (εκβραχισμός, δημιουργία τεχνητού ορμίσκου και εισχώρηση των θαλάσσιων υδάτων) όπου μεταξύ άλλων έδινε προθεσμία 60 ημερών για διαβούλευσή της με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για επαναφορά του κρατικού τεμαχίου στην αρχική φυσική του κατάσταση και ετοιμασία και υποβολή τεχνικής πρότασης για τις πιο πάνω εργασίες.
Στις 30/9/2015, ο τότε δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, με επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον «θερμοπαρακαλούσε» όπως συμβάλει με την επιρροή και τις απόψεις του προς όλα τα αρμόδια εμπλεκόμενα κυβερνητικά Τμήματα ώστε να εξασφαλιστούν οι νενομισμένες άδειες για τη βελτίωση της παραλιακής περιοχής «Άμμος του Καμπούρη» και να υλοποιηθεί το έργο του δήμου, το οποίο όπως αναφέρθηκε αποτελούσε «έργο κοινής ωφέλειας».
Στις 9/11/2015, σε επιστολή του προς τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μ. Χρυσόστομος, παρακάλεσε όπως στηρίξουν της προσπάθεια του Δήμου Αγίας Νάπας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η οργανωμένη παραλία που θα δημιουργείτο θα αποκαταστούσε τον περιβάλλοντα χώρο, θα εξυπηρετούσε το κοινό και θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κατέχει αρκετά κτήματα και είχε ανεγείρει αρκετές κατοικίες υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια.
Στις 18/1/2016 το Τμήμα Περιβάλλοντος με απαντητική του επιστολή προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ενημέρωσε ότι στην εν λόγω τοποθεσία είχαν διαπιστωθεί αυθαίρετες επεμβάσεις κατά το 2012-2013 και μετά από σχετικές επιστολές και συνάντηση μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και των αρμόδιων Αρχών συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί σχέδιο και έκθεση αποκατάστασης του ορμίσκου. Επίσης, σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή από τον Μάιο 2016 εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για συγκεκριμένο είδος παρυδάτιου πτηνού (Βραχοπλουμίδι), ως αντισταθμιστικό μέτρο για την αδειοδότηση της Μαρίνας Μακρόνησος Αγίας Νάπας, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Περιοχή Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι.
Στις 8/2/2016 η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με επιστολή της προς την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και το Επαρχιακό Γραφείο Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Λάρνακας – Αμμοχώστου, ζήτησε όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσα από την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της ζώνης της παραλίας, αλλά και την αποκατάσταση της σημαντικής ζημιάς που είχε επέλθει στην τοποθεσία «Άμμου του Καμπούρη», η οποία να περιλαμβάνει την προσεκτική αφαίρεση των μπάζων χωρίς την υποβάθμιση του βιοτόπου και την τοποθέτηση βράχων στην παραλία.
Η Πολεοδομική Αρχή στις 22/2/2016, προχώρησε στην επίδοση Ειδοποίησης Επιβολής και σημείωσε ότι στις 3/9/2015 οι ιδιοκτήτες των υπό αναφορά τεμαχίων υπέβαλαν στον υπουργό Εσωτερικών Ιεραρχική Προσφυγή κατά της εν λόγω Ειδοποίησης Επιβολής. Ως εκ τούτου, η Πολεοδομική Αρχή δεν προέβη σε οποιαδήποτε δικαστικά ή άλλα μέτρα μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης και τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Αντί να διασφαλιστεί η αποκατάσταση συντελούνται νέες παρανομίες
Στις 10/9/2019, ο Δήμος Αγίας Νάπας, επί δημαρχίας Γιάννη Καρούσου, με επιστολή του υπέβαλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος το Έντυπο Πληροφοριών με θέμα «Έκθεση Πληροφοριών για Μερική Αποκατάσταση της Παραλίας στην περιοχή “Άμμος του Καμπούρη”, στην Αγία Νάπα». Σημειώνεται ότι το σχέδιο αποκατάστασης υποβλήθηκε επτά χρόνια μετά την έναρξη των παράνομων εργασιών και αφού απορρίφθηκαν κατ’ επανάληψη αιτήματα έγκρισης σχεδίου χρήσης της παραλίας που είχαν υποβληθεί επί δημαρχίας Γιάννη Καρούσου. Ακολούθως το Τμήμα Περιβάλλοντος προέβη σε αξιολόγηση και στην έκδοση Αιτιολογημένες Διαπιστώσεις με ημερομηνία 27/12/2019.
Στις 21/1/2020, η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου σε επιστολή της προς τον νυν Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρίστο Ζαννέττο, κοινοποίησε την απόφασή του όπως εγκρίνει τη διενέργεια του έργου για την αποκατάσταση των επεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο στην τοποθεσία «Άμμος του Καμπούρη», υπό τους όρους τους οποίους η Περιβαλλοντική Αρχή επέβαλε, οι οποίοι και απαρέγκλιτα πρέπει να τηρηθούν.
Και ενώ από τότε αναμένουν όλοι από τον Δήμαρχο Χρίστο Ζαννέττο να προβεί σε αποκατάσταση της περιοχής, φαίνεται να επιδεικνύεται ανοχή σε νέες παρανομίες με τοποθέτηση αποβάθρας και χρήση τζετ σκι στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος ημερομηνίας 30/3/2023 προς τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον Έπαρχο Αμμοχώστου γίνεται αναφορά για παράνομες δραστηριότητες εντός της περιοχής (πλωτές αποβάθρες, στάθμευση ταχύπλοων κ.λπ.) και παράκληση όπως ενημερωθεί το Τμήμα για την πορεία της αποκατάστασης της εν λόγω περιοχής σύμφωνα με τη Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
12 χρόνια μετά δεν άρχισε η αποκατάσταση
Από το 2011 άρχισε να συντελείται μία παρανομία στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» η οποία διαπιστώθηκε το 2012. Στις 27/12/2019 λήφθηκε απόφαση για την αποκατάσταση του χώρου. Από τότε έχουν παρέλθει σχεδόν τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου. Μεταξύ 2015-2019, οι συναρμόδιες Αρχές συζητούσαν κατά πόσο θα γίνει σχέδιο αποκατάστασης, κάτι που απαιτούσε το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ή σχέδιο χρήσης της παραλίας, όπως ζητούσε ο Δήμος Αγίας Νάπας με τις ευλογίες του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Πρόκειται για μία κραυγαλέα υπόθεση κακής εφαρμογής του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ στην Κύπρο, καθότι η περιοχή εμπίπτει εντός του Δικτύου Natura 2000. Αυτό που απομένει είναι η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου, αλλά σχεδόν 12 χρόνια μετά την έναρξη των αυθαίρετων επεμβάσεων, ακόμα δεν έχουν καν ξεκινήσει το εν λόγω εγχείρημα.