Τερματίζεται το «πήγαινε έλα» χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών, καθώς και βρετανών υπηκόων οι οποίοι ταλαιπωρούνται όταν θέλουν να διεκπεραιώσουν κάποιες διαδικασίες που αφορούν είτε τη διαμονή τους στην Κύπρο, είτε την εργοδότηση τους, αφού σύντομα θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος μείωσης της ταλαιπωρίας και για εργαζομένους τρίτων χωρών οι οποίοι εργοδοτούνται σε εταιρείες ξένων συμφερόντων και οι οποίοι πρέπει να ρυθμίσουν τα της νόμιμης διαμονής τους στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποιες από τις άδειες ή βεβαιώσεις εκδίδονται από τα κεντρικά του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, κάτι το οποίο συνεπαγόταν και συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τους αιτητές.

Στέλεχος στα ΚΕΠ ανέφερε στον «Φ», πως εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα γίνεται διαβούλευση με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ώστε να καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στα ΚΕΠ κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες μετανάστευσης για εξυπηρέτηση ευρωπαίων πολιτών, καθώς και πολιτών της Βρετανίας. Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου ο διευθυντής/διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης μπορεί να εξουσιοδοτεί και προσωπικό το οποίο δεν υπάγεται στο Τμήμα του, να εκτελεί κάποιες εργασίες. Συγκεκριμένα, για το σκοπό αυτό θα εξουσιοδοτηθεί το προσωπικό των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Η υπηρεσία που θα «εκχωρήσει» το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού αφορά την υποβολή αίτησης για χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής σε ευρωπαίους πολίτες και Βρετανούς υπηκόους οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, και τα ΚΕΠ. Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται και τα ΚΕΠ θα εκδίδουν και τις βεβαιώσεις επιτόπου. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή της ταλαιπωρίας των δύο αυτών κατηγοριών μη Κύπριων πολιτών, ενώ να βοηθήσει στο να ανασάνουν και οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού από τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων, ώστε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις άλλες ασχολίες του, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν, ένεκα και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, συζητείται η παραλαβή αιτήσεων αδειών διαμονής και απασχόλησης σε εργαζόμενους σε εταιρείες ξένων συμφερόντων. Οι διαβουλεύσεις διαρκούν ήδη εδώ και μήνες και το σκεπτικό της προωθούμενης ρύθμισης είναι να υπάρχει ακόμη ένα σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος.

Για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τους ευρωπαίους πολίτες και τους Βρετανούς υπηκόους έχει κατατεθεί νομοσχέδιο ενώπιον του Κοινοβουλίου. Με την τροποποίηση παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης σε οποιοδήποτε υπάλληλο, πέραν των υπαλλήλων του Τμήματος Αρχείου

Πληθυσμού, κατάλληλα εξουσιοδοτημένο από το Διευθυντή, ώστε αιτήσεις να μπορούν να παραλαμβάνονται και από υπαλλήλους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αρχίζει την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.