Παρά το γεγονός πως υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατάλογος σημαντικότατων μνημείων που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένταξή τους στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων έχει σκαλώσει, με τη νέα υφυπουργό Πολιτισμού να δηλώνει στο philenews πως το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα της.

Σημειώνεται πως η χώρα μας έχει να εντάξει εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία κάποιο μνημείο στον κατάλογο του διεθνούς οργανισμού, που έχει τεράστια σημασία τόσο για σκοπούς προβολής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όσο και για προσέλκυση επισκεπτών.

Στη λίστα βρίσκονται και δύο σημαντικά μνημεία της επαρχίας Λάρνακας, για τα οποία η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της πόλης, ζητά εδώ και περίπου μια δεκαετία την ένταξή τους στον κατάλογο της UNESCO.

Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι και το σύμπλεγμα αλυκών/Χαλά Σουλτάν. Σ’ ό,τι αφορά στην Παναγία Αγγελόκτιστη, εντός της οποίας διασώζεται ένα μοναδικό παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, η αίτηση εκκρεμεί από το 2016. Τον ίδιο χρόνο είχε αποφασιστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η προώθηση του αιτήματος για τις αλυκές και το Χαλά Σουλτάν, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων.

Κληθείσα να αναφέρει πότε θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τα μνημεία που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, η υφ. Πολιτισμού, Βασιλική Κασιανίδου, ανέφερε πως έχουν κινηθεί οι διαδικασίες. «Ήμουν για χρόνια στην Εθνική Επιτροπή της UNESCO. Πρόκειται για ένα θέμα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ και με το οποίο ασχολούμαστε, αυτήν την περίοδο, με μεγάλη ένταση. Ήδη κάναμε τα πρώτα βήματα για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις επιτροπές της UNESCO κι ένα από τα θέματα που έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αφορά τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, που είναι στη λίστα αναμονής. Χρειάζεται να γίνουν κάποιες ενέργειες για να μπορέσει να κατατεθεί η αίτηση και πιθανόν να χρειαστεί εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη».

Η κ. Κασιανίδου θα έχει σύντομα συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας και θα ζητήσει, όπως σημείωσε, πληροφορίες. «Η Ελλάδα κατάφερε και πέρασε στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO τα Ζαγοροχώρια και θα ζητήσω πληροφορίες για να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε κι εμείς». Πρόσθεσε ακόμη πως τα δύο μνημεία της Λάρνακας, που έχει στον κατάλογο της UNESCO μόνο τον νεολιθικό οικισμό Χοιροκοιτίας, είναι στις προτεραιότητες. «Έχει πάρα πολλά χρόνια να ενταχθεί κάποιο μνημείο της Κύπρου στον κατάλογο της UNESCO. Αντίθετα στο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η Κύπρος είναι πάρα πολύ δραστήρια και έχει εγγράψει μνημεία τόσο στον παγκόσμιο κατάλογο, όσο και στον Εθνικό Κατάλογο».

Σημειώνεται πως στη λίστα αναμονής βρίσκονται 11 μνημεία/τοποθεσίες ανάμεσά τους το Τρόοδος, το Μεταλλείο του Μαθιάτη και ιεροί ναοί.