Απόφαση καταπέλτης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Παναγιώτου έκρινε ένοχους ένα νομικό και ένα φυσικό πρόσωπο για τον θάνατο του πρώην διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Ιάκωβο Δημητρίου.

Επιδίκασε ταυτόχρονα αποζημίωση συνολικού ύψους €245.000 (€228.000 ως ποσό εξάρτησης και €17.000 ως ποσό για απώλεια -bereavement) υπέρ των δυο εναγουσών, Χριστιάνας Δημητρίου (σύζυγος του θανόντα) και Μαρίνας Δημητρίου.

Όπως σημειώνει στην κατακλείδα της έκτασης 55 σελίδων απόφασή του ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Αλέξανδρος Παναγιώτου, ο εναγόμενος 2, που ασκούσε καθήκοντα ιατρού του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, «παρέβηκε το καθήκον  επιμέλειας που είχε προς τον αποβιώσαντα».

Και συμπληρώνει ότι ο Ιάκωβος Δημητρίου «βασιζόμενος στην  δεξιότητα που αναμενόταν από ένα γιατρό Πρώτων Βοηθειών, περιήλθε υπό την  φροντίδα του, στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών της κλινικής της εναγομένης 1. Η αποτυχία του εναγομένου 2 να εκτιμήσει σωστά την κλινική εικόνα του αποβιώσαντος σε συνδυασμό με το ιστορικό του, είχε σαν αποτέλεσμα να προβεί σε λάθος διάγνωση, με συνέπεια τον θάνατο του αποβιώσαντος από  έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο ο εναγόμενος 2 απέτυχε να διαγνώσει».

Τις ενάγουσες, διαχειρίστριες της περιουσίας του αποβιώσαντα κ. Ιάκωβου Δημητρίου, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Σίμος Αγγελίδης με την κ. Ευγενίου («Ανδρέας Σ. Αγγελίδης ΔΕΠΕ») και τον κ. Λαυρέντη Δημητρίου.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα της υπόθεσης, ο Ιάκωβος Δημητρίου το απόγευμα της 19ης Απριλίου του 2014 είχε αισθανθεί αδιαθεσία και πόνο στο στήθος. Μαζί με τη σύζυγό του και λόγω συμφόρησης ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αποφάσισαν να μεταβούν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, πράγμα που έγινε περί τις 17:00.

Ο καταδικασθείς γιατρός, ωστόσο, θεώρησε πως ο πόνος ήταν απλώς μυϊκός. Χορήγησε ένεση και έδωσε εξιτήριο στον κ. Δημητρίου με σύσταση για λήψη μυοχαλαρωτικών αναβραζόντων δισκίων. Ο αποβιώσας είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του στην οικία τους περί τις 19:00. Ωστόσο, περί τις 03:00 τα ξημερώματα της επομένης (20/4/2014) παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασης του.

Όταν στις 03:30 έφτασε το ασθενοφόρο της κλινικής, που είχε ειδοποιήσει η σύζυγός του, ο ασθενής είχε χάσει τις αισθήσεις του και είχε μελανιάσει. Τα μέλη του προσωπικού του ασθενοφόρου προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως ειδοποίησαν ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε στο δημόσιο νοσηλευτήριο, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στις 21.4.2014 διενεργήθηκε νεκροψία, η οποία κατέδειξε ότι ο θάνατος του Ιάκωβου Δημητρίου προήλθε από έμφραγμα μυοκαρδίου.