Λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας και κυκλοφοριακής συμφόρησης που αναμένεται να παρατηρηθεί προς το χωριό Φικάρδου τις ημέρες 23, 24, 25 και 26/12/2023, θα γίνουν τροχαίες διευθετήσεις. Οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν στο χωριό, από την Κλήρου και να επιστρέφουν μέσω Γουρρίου. Σχετικές πινακίδες θα τοποθετηθούν κατά το μήκος των διαδρομών.

Στους αυτοκινητοδρόμους στην επαρχία Λάρνακας, την περίοδο 04/12/2023 – 26/1/2024, μεταξύ των ωρών 08:30 – 15:00, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακων και αργιών, το Τμήμα Δασών θα προβαίνει σε εργασίες κλαδέματος και ψεκασμών των θάμνων, στα πρανή των αυτοκινητοδρόμων και κόμβων τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα κλείνει μέρος του ερείσματος, τμηματικά σε μήκος 300 μέτρα ανά φορά, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας–Αγίας Νάπας από το Αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λάρνακας, από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς μέχρι την έξοδο προς Λύμπια, καθώς και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Κοφίνου (και από τις δύο κατευθύνσεις).

Στη Λεμεσό, στον κάθετο δρόμο που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου με το Νέο Λιμάνι Λεμεσού, την περίοδο 27/11/2023 – 22/12/2023, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων και από την Τετάρτη 27/12/2023 μέχρι και το Σάββατο 30/12/2023, μεταξύ των ωρών 06:00 και 17:00, θα διεξάγονται εργασίες τοπιοτέχνησης / φύτευσης της κεντρικής νησίδας, κυκλικών κόμβων και λωρίδων πρασίνου. Κατά τη διάρκεια τους θα κλείνει ανά πάσα στιγμή η μια λωρίδα κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, σε μήκος 200 – 250 μέτρων και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας. Επίσης θα κλείνει μέρος του ποδηλατόδρομου σε μήκος 300μ. περίπου και η διακίνηση θα γίνεται στο πεζοδρόμιο με κοινή χρήση.

Επίσης στον κάθετο δρόμο που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου με το Νέο Λιμάνι Λεμεσού, καθώς και στον Παραλιακό δρόμο Λεμεσού, την περίοδο από την Παρασκευή 01/12/2023 μέχρι και το Σάββατο 23/12/2023, συμπεριλαμβανομένων και Σαββατοκύριακων, θα διεξάγονται εργασίες από ιδιωτική εταιρεία, για την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, στο πλαίσιο Σύμβασης του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα είναι ανά πάσα στιγμή κλειστή η μια λωρίδα κυκλοφορίας σε μήκος 100μ. περίπου και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Στον Στρόβολο, την περίοδο 17/10/2023 – 31/1/2024, θα κλείσει τμήμα της οδού Στροβόλου από τη συμβολή της με την οδό Ύδρας μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πεντέλης, στα πλαίσια του Έργου «Δρόμος εντός Τσερίου», στα πλαίσια της 6ης φάσης των εργασιών. Κατά την πιο πάνω φάση η τροχαία κίνηση με κατεύθυνση από και προς Λευκωσία θα διοχετεύεται στις οδούς Πεντέλης, Βεροίας και Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Για την πιο πάνω κυκλοφοριακή παράκαμψη θα υπάρχουν οι κατάλληλες προσωρινές σημάνσεις, τις οποίες οι οδηγοί ενδείκνυται να ακολουθούν.

Στη Λακατάμια, θα διεξάγονται εργασίες στη Λεωφόρο Τσερίου και στην οδό Στροβόλου, από τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι την οδό Πεύκου, από την Παρασκευή 12/5/2023 και για περίοδο 20 μηνών, στο πλαίσιο βελτίωσης/κατασκευής των Λεωφόρων Ιπποκράτους, Αργυρουπόλεως και Τμήματος της Λεωφόρου Τσερίου και οδού Στροβόλου. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο ανακατασκευής της Λεωφόρου Ιπποκράτους, η οδός Θεμιστοκλέους και Λεωφόρος Άρεως θα είναι κλειστές από τη συμβολή τους με την οδό Θεμιστοκλέους μέχρι την οδό Νίκαιας και οδό Κένταυρου αντίστοιχα.

Στην επαρχία Λευκωσίας, στον παρακαμπτήριο Τσερίου (δρόμος Χαλεπιανών), από το Σάββατο 6 Μαΐου, 2023, από τις 7.00 το πρωί και για περίοδο έξι (6) μηνών, θα διεξάγονται εργασίες στη συμβολή με τον υπό κατασκευή δρόμο που θα ενώνεται με τον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο. Οι λωρίδες κυκλοφορίας θα μετακινηθούν ελαφρώς νοτιότερα για περίοδο 3 μηνών και ακολούθως βορειότερα για περίοδο άλλων 3 μηνών.

Στο Τσέρι, στην επαρχία Λευκωσία, από την 1η Σεπτεμβρίου, 2022, θα διεξάγονται εργασίες για τον Δρόμο εντός Τσερίου, που θα διαρκέσουν 78 εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, 2024. Θα διεξάγονται εργασίες εντός του Δήμου Τσερίου για την αναβάθμιση του κύριου οδικού άξονα που διέρχεται του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων (με δεξιόστροφες πρόσθετες λωρίδες στα φώτα τροχαίας) εντός του Δήμου Τσερίου για μήκος 2,5 περίπου χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τμημάτων παρόδιων οδών (Κ. Μισιαούλη, Σαλαμίνας, Τ. Ανθία, Σ. Παπαλαζάρου κτλ), σε συνολική έκταση περίπου 600 μέτρων, που συμβάλουν με τον κύριο δρόμο. Στο έργο θα κατασκευαστεί μικρός κυκλικός κόμβος που συνδέει τις οδούς Στροβόλου και Αγίου Γεωργίου στο βορειότερο άκρο του. Κατά μήκος του δρόμου θα δημιουργηθούν εκατέρωθεν χώροι στάθμευσης για εξυπηρέτηση των εμπορικών περιοχών του Δήμου καθώς επίσης και τα δύο Δημοτικά Σχολεία που περιλαμβάνονται στο υπό κατασκευή
τμήμα. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή πεζοδρομίων, η εγκατάσταση φώτων τροχαίας, η υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οριζόντια και κάθετη σήμανση, η εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και άλλες συναφείς εργασίες. Ανάλογα με την κάθε φάση των εργασιών θα εκδίδονται και οι σχετικές ανακοινώσεις που θα περιγράφουν τις εργασίες που θα εκτελούνται καθώς και τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στα πλαίσια του Έργου «Δρόμος εντός Τσερίου», στα πλαίσια της 6ης φάσης των εργασιών, την περίοδο 17/10/2023 – 31/1/2024 θα κλείσει τμήμα της οδού Στροβόλου από τη συμβολή της με την οδό Ύδρας μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πεντέλης. Κατά την πιο πάνω φάση η τροχαία κίνηση με κατεύθυνση από και προς Λευκωσία θα διοχετεύεται στις οδούς Πεντέλης, Βεροίας και Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Για την πιο πάνω κυκλοφοριακή παράκαμψη θα υπάρχουν οι κατάλληλες προσωρινές σημάνσεις, τις οποίες οι οδηγοί ενδείκνυται να ακολουθούν.

Επίσης στο πλαίσιο του Έργου “Δρόμος εντός Τσερίου”, την περίοδο 1/12/2023 – 31/1/2024, πρόκειται να εφαρμοστεί η έβδομη φάση των εργασιών, κατά την οποία θα παραμείνει κλειστό τμήμα της οδού Σαλαμίνος, από τη συμβολή της με την οδό Στροβόλου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αχαιών. Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω φάσης η πρόσβαση των οχημάτων από την οδό Στροβόλου στην οδό Σαλαμίνος θα πραγματοποιείται από παρακείμενες παρόδους. Για την πιο πάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση θα υπάρχουν οι κατάλληλες προσωρινές σημάνσεις, τις οποίες οι οδηγοί ενδείκνυται να ακολουθούν.

Στην επαρχία Λάρνακας, την Παρασκευή 19/05/2023, αρχίζουν οι εργασίες ανακατασκευής του δρόμου Ορμήδεια – Ξυλοφάγου, οι οποίες θα διαρκέσουν για περίπου 12 μήνες, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2024. Το Έργο αποτελεί βελτίωση τμήματος του υφιστάμενου δρόμου που συνδέει την κοινότητα Ορμήδειας με τον παλαιό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας – Αμμοχώστου. Το τμήμα του υφιστάμενου δρόμου που βελτιώνεται, αρχίζει αμέσως μετά την έξοδο από την κατοικημένη περιοχή (κοντά στη συμβολή με την οδό Μενέλαου Λουντέμη) και τελειώνει στη συμβολή με τον παλαιό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας – Αμμοχώστου.

Επίσης στην επαρχία Λάρνακας, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του Έργου «Βελτίωση του Δρόμου Ορμήδειας – Ξυλοφάγου», από τις 28 Αυγούστου 2023 μέχρι τις 17 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιούνται εργασίες στην οδό Ανεξαρτησίας. Ο δρόμος θα είναι κλειστός για την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις, από τη συμβολή με την οδό Μενέλαου Λουντέμη μέχρι τη συμβολή με τον παλαιό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία θα διοχετεύεται σε υφιστάμενο παράλληλο δρόμο (παλαιό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αμμοχώστου). Η διακίνηση των οχημάτων και πεζών σε παρακείμενους δρόμους και ιδιοκτησίες θα γίνεται με τις ανάλογες τοπικές διευθετήσεις.

Στην επαρχία Λάρνακας, ο παραλιακός δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ορόκλινη μέχρι και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Ορόκλινης, θα είναι κλειστός για την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις από τις 20/11/2023 μέχρι τις 10/5/2024, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του Έργου «Βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας Φάση Γ». Η τροχαία
κίνηση θα εκτρέπεται μέσω της οδού Μεσογείου και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί.

Στην επαρχία Πάφου, ο δρόμος Άσπρου Ποταμού (όρια κρατικού Δάσους) – Τοξεύτρας στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα εξακολουθεί να είναι κλειστός, λόγω βελτιωτικών έργων στο οδικό δίκτυο. Το κοινό, για αποφυγή ταλαιπωρίας αλλά και για λόγους ασφάλειας, καλείται όπως αποφεύγει τη χρήση του εν λόγω δρόμου και όπως χρησιμοποιεί τους δρόμους οι οποίοι οδηγούν από τις κοινότητες Ίνειας, Αρόδων και Κάθηκα προς το Πάρκο. Ειδικότερα, αυτοί οι οποίοι θα επισκεφθούν τη Λάρα να χρησιμοποιούν τον δρόμο «Ίνεια-Λάρα» και όσοι θα επισκεφθούν τον Άβακα τον δρόμο «Πάνω Αρόδες-Άβακας». Οι ιδιοκτήτες γης, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μπορούν να χρησιμοποιούν τον δρόμο «Πέγεια-Οσία Ματρώνα-Άβακας».

Στον δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, από την Τρίτη 6/6/2023 και για περίοδο 6 μηνών περίπου, στα πλαίσια κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου θα εκτελούνται εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης παρά τον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους στην Κοινότητα Κουτραφά, στην περιοχή Κορωνιά. Η τροχαία κίνηση στον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους θα διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο.

Στη Γερμασόγεια, στην οδό Αγίου Γεωργίου, οι εργασίες για το Έργο “Βελτίωση του Παρακαμπτήριου Δρόμου Γερμασόγειας, Φάση Α΄, συνεχίζονται κανονικά. Tην περίοδο 01/11/2023 – 29/1/2024, θα διεξάγονται εργασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων το τμήμα της οδού Αγίου Γεωργίου από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μιχαλάκη Καραολή, θα είναι κλειστό για την τροχαία κίνηση. Η διακίνηση από και προς την περιοχή Μουτταγιάκας θα γίνεται μέσω των οδών Ποταμιάς και Ρήγαινας. Επίσης από την Τετάρτη 01/11/2023, θα ισχύουν οι ακόλουθες τροχαίες κυκλοφοριακές διευθετήσεις:

(α) Θα δοθεί στην κυκλοφορία η οδός Μύλου από τη συμβολή της με τον κυκλικό κόμβο της οδού Αγίας Παρασκευής μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ποταμιάς.
(β) Θα δοθούν πλήρως στην κυκλοφορία οι δύο λωρίδες της ανοδικής πορείας της οδού Αγίας Παρασκευής από τη συμβολή της με την οδό Πάτμου μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά την οδό Μύλου.
(γ) Θα δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία, ο κυκλικός κόμβος στη συμβολή των οδό Αγίας Παρασκευής, Μύλου και Μίκη Θεοδωράκη.
(δ) Οι υπόλοιπες κυκλοφοριακές διευθετήσεις παραμένουν ως έχουν.

Επίσης για το Έργο “Βελτίωση του Παρακαμπτήριου Δρόμου Γερμασόγειας, Φάση Α”, την περίοδο από την Τετάρτη 8/11/2023 μέχρι και τις 22/12/2023, θα διεξάγονται εργασίες στο ανατολικό τμήμα της οδού Ισαβέλλας από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Ποταμιάς. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, το τμήμα του δρόμου θα είναι κλειστό για την κυκλοφορία και η διακίνηση της τροχαίας κίνησης από και προς την παρακείμενη ανατολική περιοχή θα γίνεται μέσω παρακείμενου προσωρινού τμήματος δρόμου που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό. Οι υπόλοιπες κυκλοφοριακές διευθετήσεις παραμένουν ως έχουν.

Στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της Φάσης 1 του Οδικού Δικτύου του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, στο Μαρί, από τις 23 Μαρτίου 2023, στον δρόμο μεταξύ του υποσταθμού της ΑΗΚ και του ποταμού Βασιλικού στο Μαρί, βόρεια των εγκαταστάσεων του τσιμεντοποιείου, θα πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής συστήματος αποχέτευσης λυμάτων και η μία λωρίδα θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση. Η τροχαία κίνηση θα ρυθμίζεται με φώτα τροχαίας. Η διακίνηση των οχημάτων και πεζών, σε παρακείμενους δρόμους και κατοικίες θα γίνεται με τις ανάλογες τοπικές διευθετήσεις.

Από τη Δευτέρα 13/11/2023 και για περίοδο πέντε 5 μηνών περίπου, θα διεξάγονται εργασίες κατασκευής κυκλικών κόμβων – κτιστής διαχωριστικής νησίδας και παρόδιων χώρων στάθμευσης, συντήρησης οδοστρώματος, εφαρμογής μέτρων κυκλοφοριακής διαχείρισης και οδικής ασφάλειας στις Λεωφόρους Κολωνακίου στον Άγιο Αθανάσιο και Σπύρου Κυπριανού στη Γερμασόγεια. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, θα υπάρχει πάντοτε αμφίδρομη κυκλοφορία σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, εκτός από τις περιπτώσεις όπου θα απαιτείται το κλείσιμο της μίας ή και των δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι εργασίες θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια της νύκτας (Δευτέρα – Πέμπτη) ή Κυριακές. Οι εργασίες καθημερινώς θα διεξάγονται μεταξύ των ωρών 06:00 – 17:00, Κυριακές 06:00 – 18:00 και η νυχτερινή εργασία μεταξύ των ωρών 21:00 μέχρι 06:00 της επομένης.

Την περίοδο 11/12/2023 – 31/1/2024, εκτός Παρασκευής και Σαββατοκύριακων, μεταξύ των ωρών 23:30 το βράδυ με 05:30 το πρωί της επόμενης μέρας, θαεκτελούνται εργασίες καθαρισμού φρεατίων περισυλλογής ομβρίων υδάτων στους κυκλικούς κόμβους του Παρακαμπτήριου Δρόμου Λεμεσού καθώς και στις εισόδους – εξόδους από τους κυκλικούς κόμβους προς τον Παρακαμπτήριο. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών, θα κλείνει ανά πάσα στιγμή η μία λωρίδα κυκλοφορίας του κάθε κόμβου ή της κάθε εξόδου – εισόδου προς τον κόμβο και η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται στην άλλη λωρίδα κυκλοφορίας.

Την περίοδο από 11/12/2023 μέχρι 5/3/2024, μεταξύ των ωρών 08:30 – 15:00, θα εκτελούνται εργασίες για κόψιμο/κλάδεμα και μάζεμα ακακιών και άλλων δέντρων από τα ερείσματα και τα πρανή σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου Λάρνακας – Αγίας Νάπας και στις δύο κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Κόμβων. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, το έρεισμα του αυτοκινητόδρομου θα κλείνει τμηματικά και η τροχαία κίνηση θα παραμείνει στις λωρίδες κυκλοφορίας κανονικά χωρίς το έρεισμα.