Υπήκοος Πακιστάν τέλεσε γάμο στον Δήμο Αραδίππου με Ευρωπαία πολίτη, δήλωσαν διεύθυνση στην οποία ουδέποτε διέμειναν, η σύζυγος αμέσως μετά επέστρεψε στη χώρα της και όταν μετά αιτήθηκε άδεια διαμονής ως σύζυγος Ευρωπαίας υπηκόου κατέθεσε πλαστό ενοικιαστήριο, ενώ η διεύθυνση ήταν… οικόπεδο.

Μετά από όλα αυτά συνελήφθη και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα κράτησης και απέλασης. Είχε όμως παράπονο γιατί δεν του δόθηκε η απαιτούμενη άδεια παραμονής, με το Διοικητικό Δικαστήριο να απορρίπτει την προσφυγή του εξ’ ολοκλήρου.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το 2018 ο 33χρονος Πακιστανός τέλεσε γάμο με Ευρωπαία και ζήτησε αλλαγή καθεστώτος παραμονής ως σύζυγος Ευρωπαίας. Σύμφωνα με έρευνα της Αστυνομίας, ο αιτητής φαίνεται να διατηρούσε δύο διοικητικούς φακέλους και δύο μοναδικούς αριθμούς εγγραφής ARC.

Όπως προκύπτει από το διοικητικό φάκελο, ο αιτητής σε όλες τις αιτήσεις του προς την κυπριακή πολιτεία δήλωνε διαφορετικές ή ακόμα όπως διαπιστώθηκε από την Αστυνομία και ψευδείς διευθύνσεις.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο αιτητής δεν νομιμοποιείται να αξιώνει αναγνώριση δικαιώματος διαμονής μόνος του στο κράτος μέλος υποδοχής της Ευρωπαίας συζύγου του και εν προκειμένω η Κ.Δ. ως κράτος μέλος παύει να θεωρείται κράτος μέλος υποδοχής στην περίπτωση που ο πολίτης της Ένωσης αναχωρήσει από το εν λόγω κράτος.

Συνεπώς, η παραμονή του αιτητή, υπηκόου τρίτης χώρας, στη Δημοκρατία, κατέστη παράνομη από την ημερομηνία αναχώρησης της συζύγου του για τη χώρα καταγωγής της, σύμφωνα με την παραδοχή του αιτητή στη σχετική αστυνομική έκθεση, μόλις λίγες μέρες μετά την τέλεση του γάμου, χωρίς να προκύπτει η ακριβής ημερομηνία αναχώρησης της.

Όλα όσα καταγράφονται στο διοικητικό φάκελο σε σχέση με τη προηγούμενη συμπεριφορά του αιτητή στο έδαφος της Κ.Δ. οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι στη παρούσα περίπτωση θα υπήρχε εύλογα κίνδυνος διαφυγής από το συγκεκριμένο πρόσωπο και παρεμπόδιση της διαδικασίας επαναπατρισμού του. Καταλήγοντας το δικαστήριο κρίνει ότι στην παρούσα περίπτωση ορθώς έπραξε η διοίκηση και κρατεί τον αιτητή μέχρι την απέλαση.