Δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια της Κύπρου ο απόηχος των δηλώσεων του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με αφορμή τα όσα είχε αποκαλύψει την Πέμπτη ο «Φ» για το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό.

Το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, τα οποία κρίνεται ότι στρέφονται κατά των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας, τέθηκαν υπόψιν διεθνών σωμάτων του Τύπου. Όπως πληροφορείται ο «Φ» η Ένωση Συντακτών Κύπρου έχει ενημερώσει τη Διεθνή (IFJ) αλλά και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία (EFJ) Δημοσιογράφων και για τις δηλώσεις του, αλλά και για τη δική της αντίδραση.

Βάσει των δεδομένων εκτιμάται πως το περιεχόμενο της σημερινής ανακοίνωσης της ΕΣΚ, με την οποία η τελευταία καταδικάζει τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη, θα υιοθετηθεί από τις δυο αυτές διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ζήτημα να απασχολήσει και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΚ επικρίνει τον Γενικό Εισαγγελέα για τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε χθες στη Βουλή. Χαρακτηρίζει τις επίμαχες τοποθετήσεις ως «άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου», κάνοντας λόγο για «άγαρμπη προειδοποίηση». Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ακόμη, ότι «η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας». Αναφέρεται, ακόμη, στην ουσία του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος του συναδέλφου, το οποίο, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό σώμα των Κύπριων δημοσιογράφων, είχε ως αντικείμενο ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΚ σημειώνονται τα ακόλουθα: «Εάν οι θεσμοί επιτελούσαν το έργο και την αποστολή τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα επάρκεια και πληρότητα, δεν θα χρειαζόταν να επισείουν ως Δαμόκλειο Σπάθη επί των κεφαλών των δημοσιογράφων την απειλή των ποινικών διώξεων. Το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου. Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν.

Η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας. Το πνεύμα της άγαρμπης προειδοποίησης του Γ. Εισαγγελέα προς τους δημοσιογράφους δεν συνάδει με το πνεύμα όλων των συναφών εναρμονιστικών νομοθεσιών που ψήφισε η Κυπριακή Δημοκρατία προς ενίσχυση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Δεν είναι νοητό από τη μια οι δημοσιογράφοι να θωρακίζονται και από την άλλη, να απειλούνται.

Το θέμα που ανέδειξε ο συνάδελφος στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» είναι καίριας σημασίας, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από τα συμφραζόμενα του είναι πρόδηλο ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση που θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια. Η δημοσιογραφική κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής, διαχέοντας μόνο τα όσα εκφράζονται επισήμως και δημοσίως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο. Όποτε το πράττουν θα μας βρίσκουν απέναντι τους».

Ο κ. Σαββίδης σχολιάζοντας χθες το δημοσίευμα του «Φ» είπε ανάμεσα σ΄ άλλα ότι ο συντάκτης της οποιασδήποτε απόρρητης επιστολής έχει το απόλυτο δικαίωμα να κρίνει πώς θα την διαβαθμίσει και το απόλυτο δικαίωμα να την αποχαρακτηρίσει. Και πρόσθεσε: «Οποιοσδήποτε περιέρχεται στα χέρια του απόρρητο διαβαθμισμένο έγγραφο δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξασκήσει προσωπική κρίση για το αν κατά την γνώμη του είναι ή δεν είναι απόρρητο και η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή ή αναφορά σε απόρρητο διαβαθμισμένο περιεχόμενο είναι ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών».

Να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ του στην έκδοση της περασμένης Πέμπτης, ο συνάδελφος Χρύσανθος Μανώλη είχε αποκαλύψει επιστολή που απέστειλαν οι βρετανοί νομικοί σύμβουλου της κινεζικής CPP στην ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ με αντικείμενο το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Όπως σημείωνε, οι νομικοί με την επιστολή τους προειδοποιούσαν πως αν συνεχιστεί, σύμφωνα με τη θέση τους, η διαρροή πληροφοριών για τη διαδικασία διαιτησίας μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP στο Λονδίνο, θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων εις βάρος της κυπριακής πλευράς από το διαιτητικό δικαστήριο.