Ο μηχανισμός των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας για εντοπισμό και διερεύνηση υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τίθεται υπό το μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ ενέγραψε το σχετικό θέμα, το οποίο προγραμματίστηκε να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη. Αφορμή, ασφαλώς, είναι η υπόθεση με την 31χρονη Ουκρανή, η οποία τελεί υπό προσωποκράτηση στο πλαίσιο διερευνώμενης υπόθεσης που αφορά ύπαρξη κυκλώματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews, από το 2023 μέχρι πρότινος δεκάδες εκατομμύρια μεταφέρονταν στην Κύπρο από πρόσωπα που φέρονται να συμμετέχουν σε δυο κυκλώματα και να διακινούν χρηματικά ποσά στις αποσκευές τους μέσω κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εισηγήτρια του θέματος προτείνει όπως προσκληθούν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας Κύπρου και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.

Με βάση σχετικό σημείωμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αυτό που θα συζητηθεί είναι «η ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πράξεις διαφθοράς που πλήττουν το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου, όπως αυτές που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες».

Επεξηγείται ότι «σκοπός της συζήτησης του θέματος είναι η εξεύρεση των κατάλληλων μηχανισμών συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των διάφορων αρχών του κράτους, ώστε να αποτραπούν στο μέγιστο βαθμό οι πράξεις διαφθοράς, οι οποίες πλήττουν το χρηματοοικονομικό σύστημα».

Θέμα για τους χειρισμούς της ΜΟΚΑΣ σε υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είχε θέσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών στο πρόσφατο παρελθόν και η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Την Τετάρτη (6/3), εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας συζητήθηκε η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από και προς την Κύπρο. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο υπαρχηγός Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, ενώ συμμετείχαν οι επικεφαλής του Τμήματος Τελωνείων, Θεοδώρα Δημητρίου, της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Μαρία Κυρμίζη Αντωνίου και ανακριτές της Αστυνομίας. Σε χθεσινό κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας συνεργάζονται και συντονίζονται, ενώ δεν τίθεται θέμα ολιγωρίας από καμιά αρμόδια διωκτική Αρχή.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη (7/3) αναμένεται να καταχωρισθεί υπόθεση στο Δικαστήριο σε βάρος της 31χρονης Ουκρανής.