Παράνομα ανεγέρθηκαν οι εγκαταστάσεις του ανδρώου ιερού ησυχαστηρίου του οσίου Αββακούμ το οποίο μετά από εισήγηση του μητροπολίτη Ταμασού μετατράπηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ημερ. 21/3/2022 σε ιερά Mονή Oσίου Αββακούμ. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων μέσα από την εγγραφή και κατασκευή δρόμου που οδηγεί στη μονή. Ωστόσο, προσκρούουν στην άρνηση κυβερνητικών Τμημάτων που διαφωνούν με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση της μονής που κατασκευάστηκε σε περιοχή που εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000 χωρίς τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών.

Εναντίον της Mονής, της εκκλησιαστικής επιτροπής και του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου, λήφθηκαν δικαστικά μέτρα από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας διά μέσω του Γενικού Εισαγγελέα για τις αυθαίρετες οικοδομές που υφίστανται στον χώρο. Η πρώτη επιθεώρηση από επόπτη της Επαρχιακής Διοίκησης διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023 μετά από νέα έρευνα διαπιστώθηκαν τα παράνομα κτίσματα και ότι δεν υπάρχουν τελικές εγκρίσεις για σειρά οικοδομών που περιλαμβάνουν τους χώρους στέγασης μοναχών, βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, γραφεία κ.ά. Στις 17/3/2023 ενημερώθηκε η Mονή για την απόφαση λήψης δικαστικών μέτρων. Τελικά, τον Ιούλιο του 2023 καταχωρήθηκε η υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου με 18 κατηγορίες. Η δίκη έχει οριστεί για εκδίκαση τις 26/3/2024.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», λίγο προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο που ταλανίζει την Εκκλησία, ασκούνταν πιέσεις για εγγραφή του δρόμου με στόχο να αποκτήσει νόμιμη προσπέλαση η μονή και ακολούθως να αδειοδοτηθεί.

Ο συγκεκριμένος δρόμος που οδηγεί στην ιερά Mονή στο Φτερικούδι είναι ήδη κατασκευασμένος και εντάσσεται σε γεωργική ζώνη Γ3 και προστασίας Ζ1. Ο δρόμος εμπίπτει εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000 με την ονομασία Μαδαρή – Παπούτσα και εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας με την ονομασία Φουντουκοδάση Πιτσιλιάς. Εμπίπτει ακόμα εντός γνωστού διαδρόμου – περάσματος διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών.

Με επιστολή του ο έπαρχος Λευκωσίας ημερ. 2/8/2022 ζητούσε τις απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος για το θέμα της εγγραφής του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Απαντώντας στην επιστολή του επάρχου Λευκωσίας στις 12/10/2022, το Τμήμα Περιβάλλοντος υπογράμμιζε ότι «οι παραπλήσιες οικιστικές ζώνες είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες, ενώ τυχόν εγγραφή του δρόμου ενδέχεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διάσπαρτη δόμηση εκτός οικιστικών ζωνών (μεμονωμένες κατοικίες σε γεωργική ζώνη)». Επιπλέον, σημείωνε, φαίνεται ότι θα απαιτηθεί σημαντική διαπλάτυνση του υφιστάμενου στενού δρόμου (2-3μ.) σε 6μ. όπως είναι και η εισήγηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, με σημαντικά κατασκευαστικά έργα τα οποία αναμένονται να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Ενοχλημένος από την απάντηση, ο κοινοτάρχης Φτερικουδιού απέστειλε επιστολή στο Τμήμα Περιβάλλοντος στις 17/2/2023, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επιβάλλεται η διαπλάτυνση του δρόμου για λόγους ασφαλείας, προς αποφυγή δυστυχημάτων καθ’ ότι υπάρχει αυξημένη κίνηση προς τη μονή του οσίου Αββακούμ επί καθημερινής βάσεως». Αίτημα της κοινότητας προς το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι «να δώσετε χαλάρωση για να μπορέσει να εγγραφεί και να διαπλατυνθεί ο δρόμος για να μπορεί ο κάθε Κύπριος πολίτης και πολίτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται τόσο την κοινότητα όσο και τη νεοσύστατη Mονή Oσίου Αββακούμ να νιώθουν την ίδια ασφάλεια που νιώθουν όταν επισκέπτονται τα υπόλοιπα μοναστήρια στην Κύπρο μας».

Στις 21/3/2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Φτερικουδιού με θέμα την εγγραφή και κατασκευή δρόμου που οδηγεί στο ιερό ησυχαστήριο του οσίου Αββακούμ της ιεράς μητρόπολης Ταμασού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Υπηρεσίας Θήρας, του Τμήματος Πολεοδομίας και ιδιωτικής εταιρείας που διενέργησε χωρομετρική εργασία εκ μέρους της κοινότητας.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι, για να εγγράφει και διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος θα πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί η εκπόνηση από το κοινοτικό συμβούλιο, μελέτης Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και η υποβολή του εντύπου 7 και η αξιολόγηση και έγκριση τους από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για τη βελτίωση/ διαπλάτυνση του δρόμου δεν θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας ανέφερε ότι η Υπηρεσία του δεν ευνοεί την εγγραφή δρόμων που διέρχονται περιοχών Προστασίας της Φύσης, καθ’ ότι δεν επιθυμεί να δημιουργούνται προϋποθέσεις ενθάρρυνσης οικιστικής ανάπτυξης σε αυτές.

Σημειώνεται ότι το επαρχιακό Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Λευκωσίας με επιστολή του ημερ. 21/3/2023 ζήτησε απόψεις από τα αρμόδια Τμήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση των παράνομα ανεγερθέντων κελλιών και βοηθητικών χώρων στο ησυχαστήριο οσίου Αββακούμ. Το Τμήμα Περιβάλλοντος έναν μήνα αργότερα πληροφορούσε ότι δεν φέρει ένσταση στη χορήγηση της εν λόγω άδειας.