Όλα είναι έτοιμα για να εισέλθει σε ουσιαστικό στάδιο η διερεύνηση των όσων προσάπτει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία».

Η εμπειρογνώμονας με καταγωγή από την Αυστραλία, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ, βρέθηκε στην Κύπρο για μια περίοδο έξι ημερών και είχε επαφές με τους υπόλοιπους λειτουργούς επιθεώρησης, στους οποίους η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ανέθεσε τη διερεύνηση των ζητημάτων που εγείρονται στο συγγραφικό έργο του Δρουσιώτη για τον κ. Αναστασιάδη.

Η κ. ΜακΙντάιρ, η οποία όπως είναι γνωστό διορίστηκε επικεφαλής της ομάδας των λειτουργών επιθεώρησης, αφίχθηκε στο νησί μας την Κυριακή 3 Μαρτίου και αναχώρησε για το εξωτερικό στις 9 Μαρτίου. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα είχε επαφές και συνεννοήσεις με τους συνεργάτες της Ελληνοκύπριους νομικούς, Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» στις επαφές μεταξύ της τετραμελούς ομάδας λειτουργών επιθεώρησης, καθορίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας, καθώς και ποιοι θα κληθούν να δώσουν μαρτυρία ενώπιόν τους στο πλαίσιο της διαδικασίας των ακροάσεων. Φαίνεται πως οι κλήσεις έχουν ήδη ετοιμαστεί και στο λεκτικό περιλαμβάνονται οι πρόνοιες της νομοθεσίας και η υποχρέωση για τήρηση εχεμύθειας.

Οι τέσσερις λειτουργοί επιθεώρησης έχουν διευρυμένο πεδίο ως προς την έρευνά τους, με βάση τους όρους εντολής τους. Τα στελέχη της Αρχής πολύ πριν καταλήξουν στους λειτουργούς επιθεώρησης, διάβασαν το βιβλίο και έκαναν καταμερισμό των κεφαλαίων και υποκεφαλαίων, ανάλογα με έκαστη υπόθεση που αναδεικνύεται.

Πληροφορίες της εφημερίδας μας, αναφέρουν ότι μια από τις πτυχές που θα αγγίξουν με το ερευνητικό τους έργο, αφορά την Αστυνομία και το θέμα των παρακολουθήσεων. Αξιολογώντας τα κεφάλαια του βιβλίου, φέρονται να κατέληξαν πως υπάρχει ζήτημα για διερεύνηση εσκεμμένης πράξης σε σχέση με την Αστυνομία Κύπρου.

Ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες όταν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρακολουθείτο μέσω λογισμικών, που προηγουμένως επιμόλυναν ηλεκτρονικές προσωπικές συσκευές του. Περιγράφει, μεταξύ άλλων, την αντίδραση μελών της Αστυνομίας όταν έθεσε υπόψιν τους τις υποψίες και τα στοιχεία του που έδειχναν ότι ήταν θύμα υποκλοπών. Στο βιβλίο του είχε διατυπώσει τη θέση ότι μέλη της Αστυνομίας δεν έδειχναν πρόθυμα να διερευνήσουν τα όσα τους είχε αναφέρει.