Επί τρεις ημέρες κατέθετε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας στους ανακριτές της Αστυνομίας σχετικά με τις καταγγελίες του για οικονομικές ατασθαλίες και άλλα ενέργειες των μοναχών της μονής  Οσίου Αββακούμ, που κατά τον ίδιο, παραπέμπουν σε ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον των ανακριτών ο Μητροπολίτης Ταμασού έκανε αναφορά και σε καταγγελία πολίτη περί σεξουαλικής παρενόχλησής του. Σημειώνεται, ότι για την ίδια υπόθεση κατέθεσε και ο παραπονούμενος αλλά και ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, του οποίου τη βοήθεια είχε ζητήσει ο καταγγέλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews,  ο Ταμασού Ησαϊας ανέφερε όλα όσα γνώριζε ο ίδιος προσωπικά, όσα τέθηκαν ενώπιόν του από άλλα πρόσωπα αλλά και υλικό από φωτογραφίες μέχρι και ηχητικά ντοκουμέντα ή και βίντεο τα οποία θεωρεί ότι ενισχύουν ή και αποδεικνύουν όλα όσα κατέθεσε.

Όσον αφορά το οπτικό υλικό, από το περιβάλλον του Μητροπολίτη προτάσσουν τη θέση, πως υπήρχαν πινακίδες με ενδείξεις ότι ο χώρος παρακολουθείται, οπόταν δεν προκύπτει θέμα παράνομης καταγραφής όσων συνέβαιναν.

Όπως έχει διαρρεύσει, σε κάποιο στάδιο, μοναχοί του Οσίου Αββακούμ αντελήφθησαν ότι καταγράφονταν οι κινήσεις και οι ομιλίες τους και γενικά κάθε τους κίνηση, γι’ αυτό φέρονται να επεχείρησαν να απενεργοποιήσουν τον ήχο, κάτι το οποίο ωστόσο, φαίνεται ότι δεν τελεσφόρησε.

Η φερόμενη καταγραφή εξομολόγησης πιστών είναι το σημείο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί μεμπτόν, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιο βίντεο δεν κυκλοφόρησε.

Πάντως, εκτός από τον Μητροπολίτη Ταμασού, καταθέσεις δίνουν και ιερείς και άλλοι εργαζόμενοι στη Μητρόπολη Ταμασού, κυρίως ως προς την οικονομική διαχείριση της μονής. Παράλληλα, φέρονται να απέρριψαν ασυζητητί ότι άσκησαν οποιασδήποτε μορφής βία σωματική ή ψυχολογική εναντίον μοναχών. Στο πλαίσιο της κατάθεσης τους φέρονται να περιέγραψαν αναλυτικά όσα συνέβησαν κατά την παρουσία τους στη μονή, όταν παρελήφθη το χρηματοκιβώτιο, αλλά και στη συνέχεια όταν μετέβησαν όλοι στη Μητρόπολη Ταμασού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, οι υπό κατηγορία μοναχοί μετέβησαν στη Μητρόπολη με δικό τους όχημα και χωρίς οποιαδήποτε πίεση. Οι ίδιοι οι μοναχοί κατήγγειλαν ότι ασκήθηκε πίεση εναντίον τους και ότι όσα φέρονται να παραδέχτηκαν αποτελεί προϊόν άσκησης πίεσης κοκ.

Στο μεταξύ, οι δύο εν αργία μοναχοί οι οποίοι «εξαφανίστηκαν» και οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου από βδομάδας, φέρονται να θεάθηκαν σε διάφορους χώρους.