Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης άνοιξε σήμερα πυρ στη Βουλή για το θέμα των παράτυπων εργασιών στον Ακάμα. Ανέφερε ότι τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία να διεξάγει έλεγχο για την περιοχή του Ακάμα για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι όροι της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, μετά την αναστολή εργασιών τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα ο έλεγχος διεξάγεται με βάση τα νέα δεδομένα και αλλαγές. Μεταξύ άλλων αναζητούνται απαντήσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία κατά πόσο τηρήθηκαν ή όχι οι όροι της ΕΟΑ, αν υπήρχαν μη ανατρέψιμες ζημιές μέχρι να αποφασιστούν τα διορθωτικά έργα και ποιο είναι το κόστος στον φορολογούμενο πολίτη από το κόστος αφαίρεσης για τα τοιχαράκια και το λάστιχο και επαναφορά της κατάστασης.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπογράμμισε ότι έχουν όνομα και επίθετο αυτοί που πήραν αποφάσεις και πρέπει να αναζητηθεί λογοδοσία και να αποδοθούν ευθύνες.

Πρόσθεσε ότι η διερεύνηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που η διοικητική έρευνα που διεξάγει το ΥΓΑΑΠ δεν έχει παραδοθεί. Έκανε λόγο ότι αποτελεί παρεμπόδιση στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η επαναλαμβανόμενη άρνηση να παρέχεται πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες, ότι αυτό γίνεται από την Κυβέρνηση κατ’ εξακολούθηση και ότι στο αμέσως επόμενος διάστημα αναμένεται η έκδοση έκθεσης από τον INTOSAI στην καταγγελία που έχει κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ερωτηματικά υπήρξαν από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που δεν επιτρέπει τη μεταφορά της σύμβασης του Ακάμα από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

“Μας προβληματίζει η γνωμάτευση, μας ξενίζει ότι δεν μπορεί μέσα σε περιοχές που είναι δάσος να μην μπορεί να υπάρχει άλλη αναθέτουσα αρχή” , πρόσθεσε. Με το ίδιο σκεπτικό, είπε, το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν θα μπορούσε να εκτελεί έργα γηπέδων για λογαριασμό του ΚΟΑ.

Πρόσθεσε ότι λόγω των λανθασμένων ενεργειών ο εργολάβος περιμένει στη γωνιά την Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το έργο έπρεπε να παραληφθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 και αντί αυτού, δόθηκε άφεση αμαρτιών στον εργολάβο. Όπως είπε, η Υπηρεσία του ζήτησε στις 20 Μαρτίου 2024 απαντήσεις από το Τμήμα Δασών σε ερωτήματα που αφορούν τη συμβατική πτυχή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του λογαριασμού, που τελικά θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.