Έντονη ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης για την κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως παρατηρείται μια τρομακτική αύξηση στις αφίξεις Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Μάριος Χαρτσιώτης, διαχειρίστηκε πολύ σωστά μέχρι τώρα το πρόβλημα με μια διαφορετική προσέγγιση, τουλάχιστον στον τομέα των επιστροφών με πολύ καλά αποτελέσματα. Δυστυχώς, είπε, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, λόγω πολλών και διαφόρων εξωγενών στοιχείων και καταστάσεων μία τρομακτική αύξηση μεταναστών από τη Συρία, μέσω Λιβάνου.

Είναι γνωστό, ανέφερε, ότι το βασικό θέμα και η πηγή που απορρέει το πρόβλημα και στο επίπεδο των διακινητών, εντοπίζεται στον Λίβανο. Είναι γνωστό ότι έγιναν ενέργειες με την Κυβέρνηση και παράγοντες του Λιβάνου προκειμένου το συγκεκριμένο πρόβλημα να απαμβλυνθεί και να δούμε κάποια θετικότερα στοιχεία και ανταπόκριση από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προέβη στην τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τον πρώτο χρόνο ανάληψης της παρούσας κυβέρνησης.

Ο κ. Χαρτσιώτης, παρατήρησε ότι όσον αφορά στο κομμάτι που αναλογεί στο υπουργείο του, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι  ελέγχοι της Αστυνομίας για πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που λειτουργούν εδώ.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει τα κλιμάκιά της, στο κομμάτι της σύλληψης των διακινητών και καθημερινά γίνονται τέτοιες συλλήψεις. Μπορεί αν υπάρχουν κάποια νομικά θέματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με κάποια συγκεκριμένα άτομα, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται και οι οποίες, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ναι πρέπει να εντατικοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όμως, δεν είναι ένα απλό θέμα η σύλληψη ενός διακινητή. Η σύλληψη συνεπάγεται τη στοιχειοθέτηση με κάποια δεδομένα και στοιχεία. Ευελπιστούμε, ανέφερε, με την ψήφιση της νομοθεσίας για τα καρτοκινητά να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός μαρτυρίας.

Επαναξιολόγηση Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Όσον αφορά στον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι προγραμματίζονται τα ακόλουθα: Για τον τομέα της ασφάλειας προωθούνται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η σύσταση ειδικού κλιμακίου ανακριτών για οικονομικούς ελέγχους προσώπων υπεράνω υποψίας, νομοθετικές ρυθμίσεις για πάταξη της βίας στα γήπεδα, δημιουργία κέντρου ασφάλειας στο Βασιλικό και δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθείται εντός του 2024 ο θεσμός του επιμελητή παιδιών, η δημιουργία χώρου κράτησης παιδιών, η ετοιμασία δυο εθνικών στρατηγικών για την πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού και για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και η λειτουργία πανευρωπαϊκής γραμμής στήριξης θυμάτων βίας και έξυπνης εφαρμογής «Elpis».

Για τον τομέα της δικαιοσύνης, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι ετοιμάζεται μελέτη για την επαναξιολόγηση του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όπως είπε, είναι αυτονόητο, 65 χρόνια μετά, οι δυο θεσμοί να τύχουν εκσυγχρονισμού. Γίνεται πολύ προσεκτική μελέτη, ανέφερε και οι προτεινόμενες μεταρρυθμιστικές αλλαγές θα τεθούν σε διαβούλευση με τους δύο ανεξάρτητους θεσμούς.