Έβαλε μπρος για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων ο ΟΚΥπΥ αρχίζοντας με τα κλινικά εργαστήρια του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και έχοντας στόχο να προσφέρει πλέον υπηρεσίες σε εξωτερικούς ασθενείς και κατά τις απογευματινές ώρες.

Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων και σε κρατικά νοσηλευτήρια άλλων πόλεων, ενώ ο προγραμματισμός του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνει και τα ακτινολογικά τμήματα τα οποία, με την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, και όταν θα έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, θα προσφέρουν υπηρεσίες και σε εξωτερικούς ασθενείς, πέραν των επειγόντων περιστατικών, και τις απογευματινές ώρες.  

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων του γενικού νοσοκομείου της Πρωτεύουσας, οι αιμοληψίες γίνονται: τις καθημερινές (Δευτέρα με Παρασκευή) από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και το Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2:30.

Αναφέρεται ότι τα κλινικά εργαστήρια του νοσοκομείου Λευκωσίας διενεργούν, πέραν των κοινών εργαστηριακων εξετάσεων, και εξειδικευμένες εξετάσεις τις οποίες ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να προσφέρει και ως εκ τούτου η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους, θα διευκολύνει αφάνταστα τους κύπριους ασθενείς.

Όπως ανέφερε στο philenews  ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «πρόκειται για μια από τις δράσεις τις οποίες προγραμματίζει ο οργανισμός προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει περιλάβει στο σχέδιο δράσης που κατέθεσε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων, διευκολύνται πρώτα οι ασθενείς και αυξάνεται κατ΄επέκταση και η εισοδηματική ικανότητα του ΟΚΥπΥ».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, «και παράλληλα με τα κλινικά εργαστήρια, μελετάται και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και των ακτινολογικών τμημάτων». Αρχή και πάλι θα γίνει από το νοσοκομείο Λευκωσίας. «Με την αγορά νέων σύγχρονων εξοπλισμών για τα ακτινολογικά τμήματα, γίνονται σκέψεις για να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας και στο ακτινολογικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε να σταματήσουμε να εξυπηρετούμε μόνο επείγοντα περιστατικά και εσωτερικούς ασθενείς και να έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε και εξωτερικούς ασθενείς». Ασθενείς δηλαδή οι οποίοι παραπέμπονται από τους γιατρούς τους για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και μέχρι σήμερα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν, αφού στο δημόσιο δεν παρέχονται υπηρεσίες μετά τις 3 το απόγευμα.

Καταλήγοντας ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι «τα κλινικά εργαστήρια του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας είναι διαπιστευμένα και η υψηλή εξειδίκευση τους τα έχει καταστήσει ως εργαστήρια αναφοράς σε παγκύπριο επίπεδο για ένα μεγάλο εύρος εξετάσεων».