Κρύο το πρωί, ζέστη το μεσημέρι, κρύο το βράδυ. Ό,τι καλύτερο για να ετοιμάσουν οι ιοί τη φετινή τους «επίθεση». Η πτώση της θερμοκρασίας, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, πυροδότησε μια επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας και πλέον σειρά παίρνουν, αναπόφευκτα, οι ιοί που προκαλούν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η εναλλαγή της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ευνοεί πρώτα την είσοδο ιών από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη και λαιμό) και για αυτό, ήδη, αρκετοί από εμάς αρχίσαμε να έχουμε τα πρώτα συμπτώματα με την μύτη μας να τρέχει και τον λαιμό μας να μας καίει πού και πού. Σίγουρα δεν σταματάμε εδώ και σειρά παίρνουν οι ιοί που προκαλούν τις γνωστές, ενοχλητικές, για κάποιους ακίνδυνες και για κάποιους, δυστυχώς, επικίνδυνες εποχιακές λοιμώξεις (γρίπη, κοινό κρυολόγημα, covid-19 και πάει λέγοντας).

Βεβαίως, όπως εξηγεί στον «Φ» ο παθολόγος, προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ, Παναγιώτης Δημοσθένους, «το πώς θα νοσήσει ο καθένας εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες». Πρώτος παράγοντας, ο ίδιος ιός που θα μας χτυπήσει. «Όσο πιο νοσογόνος είναι, τόσο πιο εύκολα διεισδύει και πολλαπλασιάζεται στο σώμα μας». Δεύτερος παράγοντας, «η άμυνα του οργανισμού. Άτομα ηλικιωμένα ή με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, καρδιοπάθειες, άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία κλπ, ενδέχεται να νοσήσουν πιο βαριά».

«Τα συμπτώματα, αν και γνωστά, καλό θα ήταν να τα επαναλάβουμε: Πυρετός, ξηρός βήχας, μυαλγία, κάψιμο στο λαιμό, ρινόρροια». Για να εκδηλωθούν, «χρειάζονται μια με τέσσερις ημέρες μετά την επαφή μας με κάποιον που ήδη ασθενεί».

«Οι περισσότερες εποχιακές ιώσεις είναι αυτοϊάσιμες και ξεπερνιούνται με ξεκούραση και ύπνο. Ο αυτοπεριορισμός για μια δύο μέρες είναι απαραίτητος τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας αφού δεν πρέπει να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλα άτομα. Για εμάς, η ξεκούραση και ο ύπνος, μας βοηθούν ιδιαίτερα καθώς η ίωση, μετά το αναπνευστικό, καταβάλλει και το μυοσκελετικό σύστημα με αποτέλεσμα να νιώθουμε καταβεβλημένοι και το περπάτημα 100 μέτρων να το βιώνουμε ως ένα χιλιόμετρο».

Υγρά, αντιπυρετικά και αποσυμφορητικά σπρέι

  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών. Ο οργανισμός αφυδατώνεται όταν προσβληθεί από ιό οπότε η επιθετική ενυδάτωση θα βοηθήσει και στην θεραπεία και στην αποκατάσταση. Προτιμήστε τσάι, νερό, φρέσκο χυμό με στόχο τα 3 λίτρα την ημέρα . Ενώ η νόσηση είναι συνήθως 2-3 μέρες, τα συμπτώματα της εξάντλησης και αδυναμίας επιμένουν αν δεν φροντίσουμε να ενυδατώσουμε τον οργανισμό.
  • Για πυρετό και πόνο στα κόκκαλα και στους μύες: Ελαφρά αντιπυρετικά όπως παρακεταμόλη πρέπει να λαμβάνονται ακόμα και όταν έχουμε δέκατα (>37,5). Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να πάει 39 ο πυρετός για να πάρουμε αντιπυρετικό, γιατί μετά αργεί περισσότερο να δρασει το αντιπυρετικό και συνεχίζεται η αφυδάτωσή/εξάντληση του οργανισμού.
  • Για την κλειστή μύτη. Πλύσεις με θαλασσινό νερό 4-5 φορές την ημέρα και ψεκασμοί με αποσυμφορητικά ενδορινικά σπρέι.

Τι να μην κάνετε: 

ΜΗΝ καπνίζετε (για τους καπνιστές) και οι υπόλοιποι μην μπαίνετε σε χώρους που καπνίζουν γιατί ο καπνός καθυστερεί την θεραπεία.

ΜΗΝ πάρετε το άρρωστο παιδί σας στο σχολείο γιατί αφενός θα μεταδώσει τον ιό στους συμμαθητές του και αφετέρου δεν θα ξεκουραστεί το ίδιο το παιδί για να αποθεραπευτεί.

ΜΗΝ πάρετε το άρρωστο παιδί σας σε ευάλωτα άτομα, όπως η γιαγιά και ο παππούς, για να το προσέχουν. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχετε στη συνέχεια, δύο ή και τρία άτομα για να φροντίσετε.

ΜΗΝ ταξιδέψετε αεροπορικώς με βουλωμένη μύτη. Κινδυνεύετε με βαροτραύμα (έντονο πόνο στα αυτιά λόγω απότομης αλλαγής της πίεσης). Προλάβετε το χρησιμοποιώντας αγγειοσυσπαστικό σπρέι μύτης ή απλά μασώντας τσίχλα.

ΜΗΝ πηγαίνετε στην εργασία σας. Ενημερώστε έγκαιρα και αν είστε σε θέση που μπορείτε ή αν η δουλειά σας το επιτρέπει, εργαστείτε από το σπίτι.

Επειδή η διαχείριση των εποχιακών λοιμώξεων, «είναι ζήτημα που αφορά όλους μας», λέει ο κ. Δημοσθένους, «καλό θα ήταν να συνεργαστούμε όλοι και αυτό τον χειμώνα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητας για μεγάλες εξάρσεις που θα οδηγήσουν σε ταλαιπωρία πολύ περισσότερους ανθρώπους, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί».

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως όσο κι αν για τους πολλούς η γρίπη, ο covid-19, το κρυολόγημα και οι λοιπές εποχιακές λοιμώξεις, καθώς και ο ιός RSV που χτυπά περισσότερο τα παιδιά, προκαλούν μόνο ταλαιπωρία και καταπόνηση για μερικές ημέρες, υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν και, δυστυχώς, κάθε χρόνο, τόσο στον τόπο μας, όσο και διεθνώς, καταγράφονται θάνατοι εξαιτίας των λοιμώξεων αυτών.

Εάν είστε άρρωστος, κοιμηθείτε: Ο οργανισμός σας είναι εξαντλημένος από τον ιό και χρειάζεται τον ύπνο για να αναπληρώσει δυνάμεις

Προστατέψτε τους άλλους: Ενημερώστε συγγενείς και φίλους ότι θα απέχετε από κοινωνικές εξόδους/εκδηλώσεις για μερικές μέρες

Αν είστε εργοδότης: Δώστε τη δυνατότητα στον υπάλληλο σας να δουλέψει από το σπίτι, αν ασθενεί ο ίδιος ή το παιδί του. Το τελευταίο που χρειάζεται ένα γραφείο, ένας χώρος εργασίας είναι έναν υπάλληλο να περιφέρετε άσκοπα με τα χαρτομάντηλα και να βήχει διασπείροντας τον ιό σε πελάτες και συνάδελφους.

Πότε πάμε στον γιατρό και ποιος ο ρόλος των βιταμινών

«Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο προσωπικός σας γιατρός ότι τρέχει η μύτη σας. Δώστε χρόνο στην ίωση να κάνει τον κύκλο της. Ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα που θα μας θορυβήσουν και πρέπει να επικοινωνήσουμε είναι ο πυρετός πάνω από 38,5 βαθμούς που δεν υποχωρεί με τα αντιπυρετικά, ο παραγωγικός βήχας με πράσινα φλέγματα ή αν επιμένουν έντονα συμπτώματα μετά την τρίτη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, στην περίπτωση των εποχιακών λοιμώξεων, είναι μάλλον δύσκολο να τα καταφέρουμε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ιών που κυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον. Ωστόσο, η τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να μας προστατεύσει.

Επιπλέον και αν και θα ήταν καλό η ενίσχυση του οργανισμού μας με βιταμίνες να αρχίζει από πολύ νωρίς το φθινόπωρο, ιδανικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, ποτέ δεν είναι αργά αφού και κατά τη διάρκεια της νόσησης μπορούν να μας βοηθήσουν.

Βεβαίως, «οι βιταμίνες είναι και κάπως υπερτιμημένες καθώς ναι μεν τις χρειάζεται ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη, αλλά όχι σε πολύ υψηλές δόσεις όπως συνήθως διαφημίζεται. Σωστή στρατηγική είναι να αυξήσουμε τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκαλί, μανταρινιά κ.λπ.) 2 μερίδες κατά τη διάρκεια της μέρας καθώς και το λεμόνι στο φαγητό. Έτσι, έχουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C στον οργανισμό χωρίς να χρειαστεί να τις αγοράσουμε».