Σε έντονα φορτισμένο κλίμα συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά την κυκλοφορία και ανάκληση οχημάτων με ελαττωματικά εξαρτήματα, με επίκεντρο τους αερόσακους Takata, οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για σειρά τραγικών δυστυχημάτων στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης, αναμένεται να κατατεθούν μαρτυρίες που φωτίζουν το ανθρώπινο δράμα πίσω από την υπόθεση. Μεταξύ αυτών, θα παρουσιαστούν στοιχεία και πορίσματα για τα δυστυχήματα που οδήγησαν στον θάνατο του 24χρονου Κυριάκου Όξινου το 2023 και της 19χρονης Στυλιανής Γιωργαλλή το 2024 – δύο νέοι άνθρωποι που χάθηκαν άδικα λόγω ελαττωματικών αερόσακων.
Στη συνεδρίαση έδωσαν ήδη καταθέσεις οι γονείς των δύο θυμάτων, Γιάννος Όξινος και Μαρία Λούη για τον Κυριάκο, και Γιάννος Γιωργαλλής για τη Στυλιανή, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες των δυστυχημάτων και την τραγική τους κατάληξη.
Πρώτος κατέθεσε ο πατέρας του Κυριάξου Όξινου, Γιάννος Όξινος. Απαντώντας στα όσα κατέθεσε σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής ο Όμίλος Πηλακούτα, που εισάγει τα BMW στην Κύπρο, είπε πως «δεν έγινε καμία προσπάθεια από τον όμιλο να επικοινωνήσει μαζί μας. Το αυτοκίνητο το παρήγγειλα εγώ το 1999 και γράφτηκε στο όνομα της μητέρας μου. Έδωσα το τηλέφωνο του γραφείου μας. Το τηλέφωνο που κάλεσαν είναι εταιρείας η οποία ασχολείται με εισιτήρια για συναυλίες. Σε ποιο τηλέφωνο έκαναν την αναπάντητη και πότε;. Επίσης οι επιστολές που έστειλαν δεν ήταν συστημένες αλλά απλά του ταχυδρομείου. Υπάρχει γονιός που θα διαβάσει εκείνη την επιστολή και δεν θα πανικοβληθεί;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής αν απορρίπτει τα όσα κατέθεσε ο Όμιλος Πηλακούτα, ο πατέρας του Όξινου απάντησε καταφατικά και είπε ότι είναι έτοιμος να απολογηθεί αν αποδειχτεί ότι δεν ευσταθούν τα όσα είπε.
Ο πατέρας του Κυριάκου αναφέρθηκε σε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη στην παρουσία του τότε Γενικού Διευθυντή Γιάννη Νικολαΐδη. Όπως ανέφερε δεν ανέμενε από τον Υπουργό να γνωρίζει το θέμα, ωστόσο είπε εντύπωση του έκανε η αγνοία που δήλωσε για το θέμα ο Γενικός Διευθυντής. Η συνάντηση είπε έγινε στις 25.4.2023, 3 μήνες μετά το θάνατο του γιου του.
Εξήγησε ότι ο κ. Νικολαΐδης για μια 10ετια ήταν από τα σημαντικότερα στελέχη του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ενώ συμμετείχε και στην εγκύκλιο του ΤΟΜ για τις ανακλήσεις το 2017. Δύο μήνες μετά την συνάντηση, είπε, μεταφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής στο Υφυπουργείο Πρόνοιας.
Η μητέρα του Κυριάκου Όξινου, Μαρία Λούη, είπε «τη λέξη Takata την έμαθα το 2023. Όταν μας βρήκε αυτό το τραγικό συμβάν ξεκίνησα έρευνα. Στην Κύπρο σφυρούσαν όλοι αδιάφορα σε σχέση με τους ελαττωματικούς αερόσακους. Αν γνωρίζαμε ο Κυριάκος θα ζούσε», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ενημερώνονται χιλιάδες πολίτες από μη συστημένες επιστολές μέχρι και σήμερα και ότι στους δρόμους κυκλοφορούν 90.000 βόμβες. Σύμφωνα με την κ. Λουή, το 2023 το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκος που ήταν υψηλού κινδύνου είχε την ένδειξη do not drive (Μην οδηγείτε).
Το 2025, πρόσθεσε, είναι στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα του ΤΟΜ για ανάκληση. Σημείωσε ότι χιλιάδες οδηγοί αυτοκινήτων δεν είχαν ιδέα μέχρι και την ανάρτηση της λίστας του ΤΟΜ με τις 90.000 υπό ανάκληση αυτοκίνητα. Μέχρι και το θάνατο της Στυλιανής συγκινήθηκαν, είπε. Εκανε λόγο για κενά ολιγωρία, απραξία. Φτάσαμε στο σήμερα, είπε, όπου θυσιάστηκαν 2 παιδιά. «Αν και εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν υπαίτιοι παράκλησή μου είναι να τιμωρηθούν».
O πατέρας της Στυλιανής, Γιάννος Γιωργαλλής, είπε ότι τη λέξη Takata την έμαθε από τη μητέρα του Κυριάκου Όξινου σε δημόσιες δηλώσεις της. Μέχρι τότε είπε δεν είχε ακούσει τίποτα για το θέμα. Ανέφερε ότι το ΤΟΥΟΤΑ YARIS που οδηγούσε κατά το θάνατο της αγοράστηκε μεταχειρισμένο από μεταπωλητή στην Κύπρο το 2006. Ανέφερε ότι έκανε έρευνα σε πλατφόρμα της ΤΟΥΟΤΑ Ιαπωνίας μετά το θάνατο της Στυλιανής, ωστόσο δεν υπήρχε ανάκληση για αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ. «Μέχρι τον Γενάρη του 2025 δεν γνωρίζαμε ότι το αυτοκίνητο της Στυλιανής τελούσε υπό καθεστώς ανάκλησης», πρόσθεσε. «Αφαιρέσαμε τους αερόσακους του οδηγού που ήταν ΤΑΚΑΤΑ. Τρία αυτοκίνητα της οικογένειας μου και τα τρία με ΤΑΚΑΤΑ. Ενημερώθηκα απο την ΤΟΥΟΤΑ αργότερα για δύο ανακλήσεις για αυτοκίνητα της γυναίκας μου και του γιου μου. Ήθελε αλλαγή ο αερόσακος συνοδηγού και οι ράγες της καρέκλας . Όταν πήγα εκεί πήγα με 2 αερόσακους. Μας είπαν ότι το αυτοκίνητο της Στυλιανής είχε πρόβλημα ο αερόσακος του συνοδηγού. Του είπα “αυτός ο αερόσακος είναι αυτός που σκότωσε τη μητσιά στο Αυγόρου”». «Δεν χρειάζομαι κάποιο εμπειρογνώμονα να μου πει: Η κόρη σου έφυγε από αυτό το εξαρτήμα. Το διαπίστωσα με τα μάτια μου. Νόμιζαν ότι πυροβόλησαν τη Στυλιανή και η Αστυνομία θα ερευνούσε υπόθεση φόνου».
Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν επίσης στοιχεία από την Τροχαία, ενώ καταθέσεις δίνουν και εξεταστές ατυχημάτων, προκειμένου να καταγραφεί το εύρος της επικινδυνότητας των αερόσακων Takata που παραμένουν σε οχήματα κυκλοφορίας.
Ο Γιάννος Σανταφιανός, εμπειρογνώμονας της Αστυνομίας, αναφέρθηκε στο θανατηφόρο του Κυριάκου Όξινου στις 24.1.2023. Κατέθεσε γραπτώς έκθεση γεγονότων σημειώνοντας ότι ο υπό διερεύνηση ο φάκελος βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως ανέφερε όταν επισκέφθηκε τη σκηνή του δυστυχήματος διαπίστωσε ότι “Δεν ήταν τέτοια η ζημία από το ατύχημα για να προκαλέσει θάνατο“. Στη συνέχεια όμως, επισημανε οτι ο αερόσακος δεν είχε λειτουργήσει κανονικά. Πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ότι μηχανικά μέρη του αερόσακου υποχώρησαν και μετέφεραν μαζί τους κομμάτια σύνδεσης μεταλλικών στοιχείων προς την κατεύθυνση του προσώπου του Κυριάκου Όξινου. Συμπλήρωσε ότι έφυγε ολόκληρος ο αερόσακος. Έφυγε το τιμόνι. Η ρούχενη επένδυση της οροφής οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι μεταλλικά μέρη του αερόσακου χτύπησαν την οροφή”.
Η διαδικασία λήψης καταθέσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε και θα εκδοθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής. Το πόρισμα ενδέχεται να αποδώσει ευθύνες τόσο σε κρατικές υπηρεσίες –όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών– όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, για την πολυετή αδράνεια και την καθυστέρηση εφαρμογής των ανακλήσεων.