«Δεν διαφωνούμε με τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων αλλά με το μοντέλο που προσπαθούν να εισάξουν στα δημόσια νοσοκομεία. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο και εμείς στην Κύπρο προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό».

Κόκκινη και μάλιστα «κατακόκκινη γραμμή» για τους γιατρούς του δημοσίου η μείωση των θέσεων εργασίας τους χάριν της λειτουργίας πανεπιστημιακών κλινικών. Διαφωνία τους, η λειτουργία κλινικών τριών διαφορετικών ταχυτήτων στα νοσοκομεία.

«Κάποιοι λένε ότι εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε τα «βασίλεια» μας και για αυτό αντιδρούμε στην πρόθεση για θέσπιση νομοθεσίας που θα διέπει τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και κλινικών στην Κύπρο. Μας φορτώνουν βασίλεια επειδή λέμε την άποψη μας και θεωρούν δεδομένο ότι οι γιατροί απλά δεν θέλουν τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών. Αυτό είναι μια σοβαρή παραπλάνηση. Οι γιατροί δεν διαφωνούν με τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών αλλά με τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η λειτουργία τους», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας.

«Μια είναι η κόκκινη γραμμή που αφορά τα συνδικαλιστικά ζητήματα: Δεν θα δεχθούμε να μειωθούν οι θέσεις εργασίας των γιατρών του δημοσίου για να τις πάρουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί. Δεν είναι δυνατό να αφαιρείς θέσεις από μια ομάδα εργαζομένων για να τις δώσεις σε άλλους. Δεν μπορεί να θυματοποιούνται γιατροί του δημοσίου για να δώσουμε τις θέσεις σε ακαδημαϊκούς γιατρούς».

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλή, «εμείς το έχουμε πει πολλές φορές: Πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κλινικές λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο και σίγουρα δεν θα ανακαλύψουμε εμείς στην Κύπρο τον τροχό. Πουθενά δεν λειτουργεί το μοντέλο που κάποιοι θέλουν να λειτουργήσουμε στην Κύπρο. Δηλαδή να πάρουμε κλίνες από υφιστάμενα τμήματα και να τις βαφτίσουμε πανεπιστημιακές και να λειτουργούν ανεξάρτητα από το υπόλοιπο τμήμα».

Στην πράξη, είπε, «δεν μας εξήγησε κανένας πως θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Δηλαδή, οι πανεπιστημιακοί θα βρίσκονται στο νοσοκομείο και θα εφημερεύουν στις κλινικές τους ή θα λειτουργούν με βάση το ωράριο τους και μετά θα αναλαμβάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί;»

«Πέραν αυτού, δεν μας είπε κανένας και δεν είδαμε πουθενά στο νομοσχέδιο να αναφέρεται το κέρδος του ΟΚΥπΥ από όλη αυτή την υπόθεση. Παντού, όπου τα πανεπιστήμια και οι ιατρικές σχολές χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις νοσοκομείων, πληρώνουν «ενοίκιο» για την χρήση των εγκαταστάσεων αυτών. Ο ΟΚΥπΥ γιατί να φορτωθεί το κόστος; Τι θα κερδίσει; Προφανώς θα χάσει».

Κανένας, όπως είπε ο κ. Κούμας, δεν μπορεί να κατηγορήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών του δημοσίου υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμούν την παρουσία πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία.

«Πανεπιστημιακοί γιατροί υπάρχουν και τώρα στα νοσοκομεία και συνεργαζόμαστε χωρίς προβλήματα. Γιατί πρέπει να πάμε να κάνουμε ένα νόμο, να χωρίσουμε τα νοσοκομεία στα δύο και μετά λέμε ότι τώρα υπάρχουν βασίλεια και μετά δεν θα υπάρχουν».

Επίσης, πρόσθεσε, «λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε σωστές δομές ιεραρχίας. Είναι που είναι περίπλοκο το ζήτημα ήδη στα κρατικά νοσοκομεία, θα το κάνουμε ακόμα πιο περίπλοκο και δεν ξέρω το πως θα βρούμε τις λύσεις που θα είναι λειτουργικές και εφαρμόσιμες και στην πράξη».

«Εκείνο που δεν καταλαβαίνουνε περισσότερο είναι τον λόγο για τον οποίο θεωρούν ότι όλοι εμείς που σπουδάσαμε γιατροί, φοιτήσαμε σε ιατρικές σχολές, περάσαμε από πανεπιστημιακά νοσοκομεία δεν γνωρίζουμε το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Σίγουρα γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας».

Από την άλλη, είπε, «μας προσβάλλουν εδώ και χρόνια υποστηρίζοντας ότι με το που θα μπουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί οι υπηρεσίες των κρατικών νοσοκομείων θα αναβαθμιστούν. Δηλαδή εμείς που κρατήσαμε σε χρόνια δύσκολα και εξακολουθούμε να κρατάμε τα νοσοκομεία τι κάνουμε; Δεν υστερούμε σε γνώσεις σίγουρα. Το ΓεΣΥ ήρθε και δίνει ευκαιρίες σε όλους μας. Αλλά εμείς επιλέγουμε και μένουμε στα κρατικά νοσοκομεία διότι πιστεύουμε στα κρατικά νοσοκομεία».

«Να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά νοσοκομεία και συνδεδεμένες κλινικές»

Ως ΠΑΣΥΚΙ είπε, ο κ. Κούμας, «έχουμε στείλει πολλές φορές τις θέσεις μας και τις εισηγήσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο, κατά την άποψη μας, θα μπορούσαν τα κρατικά νοσοκομεία να προσφέρουν την εκπαίδευση που χρειάζεται στους φοιτητές των ιατρικών σχολών. Ουδέποτε έδωσαν σημασία σε αυτά που λέμε και εισηγούμαστε».

«Εμείς εκείνο που λέμε είναι να λειτουργήσουν συνδεδεμένες κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί να έρθουν να ενταχθούν στις κλινικές που σήμερα λειτουργούν, να υπάρχει συνεργασία, να βγαίνει κοινό πρόγραμμα, να λειτουργούμε όλοι μαζί, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Στην Κύπρο πάμε να κάνουμε ένα μοντέλο το οποίο στην πράξη δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και μάλλον θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στα νοσοκομεία μας».

Με πολύ απλά λόγια, «να δημιουργήσουμε «εκπαιδευτικά νοσοκομεία»». Δηλαδή στον υπόλοιπο κόσμο τι συμβαίνει; Κάνουν συμφωνίες οι ιατρικές σχολές με τα νοσοκομεία, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους, «χρησιμοποιούνται» οι ασθενείς των νοσοκομείων και γίνεται η εκπαίδευση. Εδώ εμείς λέμε να λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές και να λειτουργούν και οι νοσοκομειακές κλινικές και εάν ένας διευθυντής νοσοκομειακής κλινικής έχει τα προσόντα και συνδεθεί με μια ιατρική σχολή, τότε η κλινική του να είναι συνδεδεμένη. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε αυτό το σύστημα εμείς δεν το γνωρίζουμε παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και χρόνια στο υπουργείο Υγείας αλλά και στην Βουλή».

Το στοίχημα για όλους, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «δεν πρέπει να είναι η θέσπιση νομοθεσίας και η λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών. Το στοίχημα για όλους πρέπει να είναι τα κρατικά νοσοκομεία, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη τους. Να μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ότι η Βουλή έκανε τη μελέτη της για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το μοντέλο δεν το είδαμε κάπου. Τα νοσοκομεία πέρασαν από την τρικυμία της μεταρρύθμισης ας μην τα ρίξουμε τώρα σε μια άλλη τρικυμία. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν με σωστό τρόπο και χωρίς να δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα».