Σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων έστειλε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, κατά την κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών της βρέθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί συνεχώς τις μονάδες αφαλάτωσης, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση του πολύτιμου φυσικού πόρου.

«Οι αφαλατώσεις θα χρησιμοποιούνται συνεχώς, είτε βρέξει είτε δεν βρέξει. Αυτό είναι μια συνειδητή πολιτική απόφαση», δήλωσε με έμφαση η Υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια των φραγμάτων για τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα τους γεωργούς, οι οποίοι πλήττονται από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης λειψυδρίας.

Η κ. Παναγιώτου αποκάλυψε ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιανουάριο του 2025, η πληρότητα των φραγμάτων ήταν κάτω του 50%, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την επαναξιολόγηση της στρατηγικής. Όπως είπε, έδωσε αμέσως οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, επισημαίνοντας πως το προηγούμενο μοντέλο διαχείρισης, που βασιζόταν κυρίως στην κατανάλωση νερού από τα φράγματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα πακέτα μέτρων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης που αναμένονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντός του Μαΐου. «Ο προγραμματισμός μας είναι να μας δώσουν νερό εντός Ιουνίου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Αναφέρθηκε ακόμα στο σχεδιασμό για τέσσερις νέες κινητές μονάδες αφαλάτωσης μέχρι το τέλος του 2025, καθώς και ο σχεδιασμός για δύο νέες μόνιμες μονάδες που θα καλύπτουν το 100% των υδρευτικών αναγκών της χώρας.

Απαντώντας σε ανησυχίες για το ενεργειακό αποτύπωμα των μονάδων, η κ. Παναγιωτου ανέφερε πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση, ώστε οι νέες μονάδες να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο μεταξύ , χρηματοδοτούνται και έργα για μείωση των απωλείων στα δίκτυα καθώς και υποδομές για την ενίσχυση του γεωργικού τομέα .

Παράλληλα, η Υπουργός σημείωσε ότι η περιορισμένη χρήση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης μέχρι το 2023 συνέβαλε στην εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων. «Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προχωρεί στη μόνιμη επίλυση του υδατικού προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Άκης Κίκας τόνισε πως η αφαλάτωση δεν μπορεί να είναι η μοναδική απάντηση, λόγω του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, η κ. Παναγιώτου υπερασπίστηκε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του σχεδίου, κάνοντας λόγο για «ολιστική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση» που στόχο έχει να εξασφαλίσει επάρκεια νερού για όλες τις χρήσεις, εν μέσω της κλιματικής κρίσης.