Ο Σωκράτης Βαρνάβα από τη Λευκωσία, γράφει για τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς. Το μέγαρο που φιλοξενεί την εκδήλωση συγκεντρώνει πολλές προσωπικότητες, ηθοποιούς κ.ά., που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ικανοποίηση το καλλιτεχνικό αυτό θέαμα, που ανταμείβει τους ηθοποιούς για τα κινηματογραφικά επιτεύγματά τους.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα αναφέρω ορισμένες ταινίες που πήραν τα πιο πολλά Όσκαρ στην ιστορία του κινηματογράφου.
Με έντεκα Όσκαρ βραβεύτηκαν οι ταινίες «Μπεν Χουρ», το 1959, μια πλούσια υπερπαραγωγή με καταπληκτικά κοστούμια, πλήθος κομπάρσων και σκηνές που έμειναν για την ιστορική τους σημασία, όπως η αρματοδρομία. Έπαιξαν οι Τσαρλτον Ήστον, Στήβεν Μπόιντ, Μάρθα Σκοτ, Τζακ Χόινς κ.ά. Επίσης, ο «Τιτανικός», το 1997 και «Ο άρχοντας των δακτυλιδιών» το 2003.
Δέκα Όσκαρ έλαβε το μιούζικαλ του 1961 «Γουέστ σάιντ στόρυ» των Ρόμπερ Γουάιζ, Τζέρομ Ρόμπινς, με τους Νάταλυ Γουντ, Ρίτσαρντ Μπέϊμερ, Ρίτα Μορένο, Τζορτζ Τσακίρη. Ο μύθος ήταν βασισμένος στον «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ και διαδραματίζεται στις φτωχογειτονιές των λευκών Αμερικανών και των πορτορικανών μεταναστών.
Με εννιά όσκαρ τιμήθηκαν: το 1939 το αριστουργηματικό φιλμ «Όσα παίρνει ο άνεμος», σε σκηνοθεσία Βίκτωρ Φλέμιγκ. Οι δύο πρωταγωνιστές Κλαρκ Γκέιμπλ «Ρετ Μπάντλερ» και Βίβιαν Λη «Σκάρλετ Ο Χάρα», μάχονται ανάμεσα στο καθήκον και στον έρωτα, μέσα από τις φλόγες του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Έλαβαν επίσης μέρος οι Ολίβιαν ντε Χάβιλλαντ, Λέσλυ Χάουαρντ κ.ά. Η «Ζιζή», η χαρούμενη μουσικοχορευτική ταινία με τους Λέσλυ Κάρον, Λουί Ζουρντάν, Μωρίς Σεβαλιέ, Εύα Γκαμπόρ κ.ά. Η σκηνοθεσία ανήκε στον Βινσέντε Μινέλλι και την μουσική έγραψαν οι Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου. Επίσης, τα φιλμ «Άγγλος ασθενής», που γυρίστηκε το 1996 και «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» το 1987.
Οι ταινίες που πήραν οκτώ όσκαρ ήταν: Το 1984 «Το λιμάνι της αγωνίας» του Ηλία Καζάν, με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο στο ρόλο του «Τέρι Μαλόι», που εργάζεται στο λιμάνι και έρχεται σε σύγκρουση με τα αδίστακτα αφεντικά. Επίσης, βλέπουμε στο έργο την ασυνειδησία των συνδικάτων των λιμενεργατών. Το 1964 η «Ωραία μου κυρία», το θρυλικό μιούζικαλ με την Ώντρει Χέπμπορν στο ρόλο της ανθοπώλιδος «Ελίζας Ντούλιτλ» που με τη βοήθεια του «καθηγητή Χίγκινς», που υποδύεται ο Ρεξ Χάρισον, μετανορφώνεται σε αριστοκράτισσα κυρία. Το έργο σκηνοθέτησε ο Τζορτζ Κιούκορ και την μουσική έγραψαν οι Λέρνερ, Λόου.
Η μουσικοχορευτική ταινία «Καμπαρέ», το 1972, με πρωταγωνιστές τους Λάιζα Μινέλλι, Μάϊκλ Γιορκ, Τζόελ Γκρέι. Η Μινέλλι υποδύεται την τραγουδίστρια και χορεύτρια «Σάλλυ Μπόουλς», που παίζει κωμικοδραματικά νούμερα στο ιλαροτραγικό Βερολίνο, με τον κοινωνικό περίγυρο σε πλήρη διάλυση, πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.