Σαν σήμερα πριν 50 ολόκληρα χρόνια κοντά στην Αρχιεπισκοπή, και λίγο μετά τις 7 του κυριακάτικου ανοιξιάτικου πρωινού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ επιβιβάστηκε στο ελικόπτερό του για να μεταβεί στον Μαχαιρά για το 13ο μνημόσυνο του σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου.
 
Μόλις απογειώθηκε το ελικόπτερο και φθάνοντας λίγο πιο πάνω από το ύψος της οροφής του αρχιεπισκοπικού μεγάρου δέχθηκε καταιγιστικά πυρά από τις οροφές παρακείμενων κτηρίων με αποτέλεσμα ο χειριστής του ελικοπτέρου να τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα ενώ από το ελικόπτερο άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός. «Όταν μας κτύπησαν, άρχισα να ψάχνω για χώρο να προσγειωθώ. Κι έβλεπα μόνο σπίτια χωρίς αυλές. Από μακριά είδα ένα άνοιγμα που δεν το ήξερα προηγουμένως, επειδή ποτέ δεν έφευγα απ’ εκεί. 
 
Σ’ εκείνο το σημείο υπήρχε ένα παλιόσπιτο ετοιμόρροπο, το οποίο λίγες μέρες προηγουμένως είχε κατεδαφιστεί. Και έτσι φανήκαμε τυχεροί», διηγήθηκε ο πιλότος του ελικοπτέρου. Το ελικόπτερο ήταν ιταλικής κατασκευής πενταθέσιο, μάρκας Fairchild-Hiller τυπου FH-1100, το οποίο παραγγέλθηκε το 1966 και παραλήφθηκε το 1967. 
Ο Μακάριος χρησιμοποιούσε συχνά το ελικόπτερο για τις μακρινές του επισκέψεις σε όλη την Κύπρο, όπως και το δεύτερο ελικόπτερο το οποίο δώρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1965, ο γνωστός Κύπριος εθνικός ευεργέτης Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τη Λεμύθου (1902-1978).
 
Πηγή στοιχείων:
1) Αρχείο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών
2) Αρχείο Δυτικής Γερμανικής Τηλεόρασης
3) Αρχείο Φιλελεύθερου
4) Αρχείο ΡΙΚ
 
*ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
 
Οι αναγνώστες του «Φ» μπορούν να στέλνουν σχόλια ή πληροφορίες σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε για να ολοκληρώνεται το παζλ ιστορικών στιγμών. Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες του παρελθόντος και του σήμερα με σχόλιά τους προκειμένου να εμπλουτιστεί η ιστορία του χθες και του σήμερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση
[email protected] στο Philenews.