Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων  (Δ.Ο.Δ – Ε.Ο.Δ.) και απορρίπτει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA).

Υποστηρίζουμε ότι η θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πλήττει την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και θέτει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους σε κίνδυνο. Η αόριστη επίκληση των «κινδύνων εθνικής ασφάλειας» μπορεί να καταστήσει ανεφάρμοστο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως δημοσιογραφικές ενώσεις και ομοσπονδίες, ως δημοσιογράφοι ο καθένας από εμάς χωριστά, έχουμε περιθώρια αντίδρασης μέχρι τις 20 Σεπτέμβριου 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί στις 2 Οκτωβρίου 2023  να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο για την EMFA. Στο προτεινόμενο προς ψήφιση κείμενο υπάρχουν κενά και ασάφειες που θα μπορούσαν εύκολα να εκμεταλλευτούν οι κυβερνήσεις – όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator.

Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στις οποίες ανήκει και η ΕΣΚ, ετοίμασαν μια επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας την απόλυτη απαγόρευση της ανάπτυξης spyware κατά δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε χώρες της ΕΕ καλούνται να υπογράψουν τη δήλωση:

• Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή εδώ:

https://docs.google.com/document/d/1zD98ZUXv-r64GV_vKXuutn4HjxtL9PMtKejJO7XMMJk/edit

• Συμπληρώστε αυτήν τη φόρμα για να υπογράψετε την ανοιχτή επιστολή:

https://cloud.edri.org/index.php/apps/forms/s/5DTS7gFDpWGxSLDkcKtA5XWQ

Περισσότερες πληροφορίες: