Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΔΗΚΙ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και Νέα Κίνηση απορρίπτουν την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, διαφωνούν έντονα με το γενικό πλαίσιο αξιολόγησης που διαμορφώνει η πρόταση και δεν αποδέχονται σειρά προνοιών που περιλαμβάνει. Την ίδια ώρα καταγγέλλουν τη «μονομερή απόφαση του ΥΠΑΝ να εκκινήσει τις διαδικασίες για προώθηση σχετικού Σχεδίου Κανονισμών στη Βουλή, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ή/και ολοκληρωθεί ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσα επηρεαζόμενους και χωρίς να έχει γίνει κανένας απολύτως θεσμικός διάλογος». Μάλιστα, οι οργανώσεις ζητούν όπως η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ στις 29/05/2025, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού της Οργάνωσης.
Η ανακοίνωση των οργανώσεων
Μετά την αποστολή της τελικής πρότασης του ΥΠΑΝ για το «Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου» (17/04/2025), καθώς και τη μονομερή απόφαση του ΥΠΑΝ να εκκινήσει διαδικασίες για προώθηση σχετικού Σχεδίου Κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Κινήσεις ΔΗΚΙ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και Νέα Κίνηση, έθεσαν πρόταση στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στις 8/5/2025, τα πιο κάτω:
- Ως ΔΗΚΙ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ απορρίπτουμε το περιεχόμενο της τελικής πρότασης του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση, αφού διαφωνούμε έντονα με το γενικό πλαίσιο αξιολόγησης που διαμορφώνει και δεν αποδεχόμαστε σειρά προνοιών που περιλαμβάνει.
- Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε τη μονομερή απόφαση του ΥΠΑΝ να εκκινήσει τις διαδικασίες για προώθηση σχετικού Σχεδίου Κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ή/και ολοκληρωθεί ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσα επηρεαζόμενους και χωρίς να έχει γίνει κανένας απολύτως θεσμικός διάλογος. Υπενθυμίζουμε, ότι η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ στις 19 Δεκεμβρίου 2024 είχε αποφασίσει σχετικά:
- «Οποιαδήποτε σκέψη για παράκαμψη του θεσμικού διαλόγου με την Οργάνωσή μας και για μονομερή προώθηση του θέματος στη Βουλή, θα συναντήσει την έντονη και δυναμική αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς επίσης και ότι δεν θα αποδεχτούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες εκβιασμού επί του θέματος, που αφορούν τις επιχορηγήσεις από Ευρωπαϊκά Ταμεία, μια διασύνδεση που δεν θα έπρεπε να γίνει εξ’ αρχής».
- Σε σχέση με το περιεχόμενο της τελικής πρότασης του ΥΠΑΝ, η οποία εξετάστηκε ενδελεχώς, ως ΔΗΚΙ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και Νέα Κίνηση θέτουμε στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ τα πιο κάτω:
- Η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ αγνοεί για πολλοστή φορά τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων, ένα θέμα που έχει προταχθεί από την ΟΕΛΜΕΚ και για το οποίο μάλιστα είχε επέλθει συμφωνία με το ΥΠΑΝ πριν από λίγα χρόνια. Θεωρούμε τη σύνθεση του εν λόγω Σώματος, όπως αυτή προτείνεται από το ΥΠΑΝ και στην τελική πρόταση, απαράδεκτη, αφού δεν υπηρετεί την αξιοκρατία που επιδιώκουμε και συνεπώς την απορρίπτουμε.
Σημειώνουμε σχετικά, ότι το ΥΠΑΝ γνωρίζει τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για το συγκεκριμένο θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της σύνθεσης του Σώματος, για περισσότερο από μία πενταετία. Αν δεν υπάρχει πρόθεση αποδοχής αυτής της θεμελιώδους προϋπόθεσης που θέτει η Οργάνωσή μας, τότε είναι σαφές ότι το ΥΠΑΝ δεν έχει την διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το συνολικό σχέδιο αξιολόγησης.
- Πέραν του ζητήματος του Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων, διαφωνούμε/απορρίπτουμε και τις ακόλουθες πρόνοιες της πρότασης του ΥΠΑΝ:
- Διαφωνούμε με την προτεινόμενη διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100. Η υφιστάμενη κλίμακα του 40 παρέχει την ευχέρεια και ικανοποιητικό εύρος για ακριβοδίκαιη αποτύπωση της επίδοσης των εκπαιδευτικών.
- Αναγνωρίζουμε τον ρόλο του Διευθυντή στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που εξάλλου υπάρχει και σήμερα και προβλέπει την ετοιμασία των προβλεπόμενων Εκθέσεων, ρόλο που θα πρέπει να διατηρήσει. Διαφωνούμε, όμως, με την αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή, επειδή θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σχολικό κλίμα, θα εντείνει τον ανταγωνισμό αντί της συνεργασίας στις σχολικές μονάδες και θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου, όπου ανώτατο όργανο θα έπρεπε να είναι ο Καθηγητικός Σύλλογος και όχι ο Διευθυντής του σχολείου. Ταυτόχρονα, διαφωνούμε με την προβλεπόμενη αύξηση των παρακολουθήσεων μαθημάτων που διενεργούνται στο πλαίσιο της αριθμητικής αξιολόγησης. Τέλος, διαφωνούμε με την προτεινόμενη αύξηση του αριθμού των Επιθεωρητών, που επιφέρει μια αχρείαστη και αδικαιολόγητη αύξηση των δημόσιων δαπανών χωρίς να επιτυγχάνεται οποιοδήποτε ουσιαστικό όφελος για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές επενδύσεις στην Παιδεία.
- Διαφωνούμε με την ύπαρξη δύο προγραμμάτων εισδοχής για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης (Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης και Πρόγραμμα Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών). Επίσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστούν οι όροι αξιολόγησης όλων των μη μόνιμων συναδέλφων (αορίστου χρόνου, συμβασιούχων, αντικαταστατών) και να έχουν σαφή διαμορφωτικό-υποστηρικτικό-ανατροφοδοτικό χαρακτήρα, μέχρι την αξιολόγηση των μονίμων επί δοκιμασία εκπαιδευτικών, που θα πάρει τη μορφή τελικής αξιολόγησης.
- Διαφωνούμε με την εμπλοκή οποιουδήποτε παράγοντα εκτός σχολείου (Επιθεωρητών) στις διαδικασίες διαμορφωτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όπως προτείνει το ΥΠΑΝ.
- Διαφωνούμε με τις προτάσεις του ΥΠΑΝ που προβλέπουν την παραπομπή εκπαιδευτικών που δεν λαμβάνουν το 50% στις αριθμητικές αξιολογήσεις ή/και την παραπομπή εκπαιδευτικών και εκτός των διαδικασιών αριθμητικής αξιολόγησης σε Πρόγραμμα Στήριξης και ακολούθως στην ΕΕΥ για απόλυση, γιατί συνιστούν έμμεση άρση τους μονιμότητας.
- Διαφωνούμε με την υιοθέτηση ασαφών και μη αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης, που δυστυχώς υπάρχουν στις προτάσεις του ΥΠΑΝ.
- Διαφωνούμε με την υποχρέωση των 50 ωρών επαγγελματικής μάθησης ανά διετία που προβλέπονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης. Επίσης, διαφωνούμε με οποιοδήποτε πρόγραμμα υποχρεωτικής επιμόρφωσης, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφώσεις εκτός διδακτικού/εργάσιμου χρόνου.
- Διαφωνούμε με τις ελλιπείς/ασαφείς αναφορές και πρόνοιες της πρότασης του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
- Θεωρούμε ελλιπέστατες τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το κείμενο που έχει αποστείλει το ΥΠΑΝ με τίτλο «Στοιχεία Οικονομικής Μελέτης». Σημειώνουμε σχετικά, ότι η πιο πάνω οικονομική μελέτη είναι ετεροβαρής προς όφελος της ενίσχυσης του Επιθεωρητισμού, αφού προνοεί την τεράστια αύξηση των Επιθεωρητών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την οποία απορρίπτουμε, ενώ δεν περιλαμβάνει σχεδόν καμία πρόνοια για το προσωπικό των σχολείων (Διευθυντές, ΒΔ Α’, ΒΔ, Καθηγητές), οι οποίοι φορτώνονται με πολλαπλά πρόσθετα καθήκοντα, χωρίς να λαμβάνονται πρόνοιες για αύξηση θέσεων, μείωση ωραρίου ή/και μισθολογικές αναβαθμίσεις.
- Σε σχέση με τα επόμενα βήματα της Οργάνωσής μας αναφορικά με την τελική πρόταση του ΥΠΑΝ και τις μονομερείς ενέργειες του ΥΠΑΝ, προτείνουμε τα πιο κάτω:
- Η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θα τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ στις 29/05/2025, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού της Οργάνωσης που προβλέπει ότι «Δημοψήφισμα διενεργείται για σοβαρά θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων», με το θέμα της αξιολόγησης να αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα εκπαιδευτικής πολιτικής και κορυφαίο συνδικαλιστικό ζήτημα.
- Στις 5/6/2025 θα γίνει σύγκληση της τακτικής ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, στην οποία, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες και ενδεχόμενα μέτρα αντίδρασης της Οργάνωσης.