Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κανονιστική  διάταξη που να επιτρέπει παρακολούθηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας, ανέφερε στο philenews podcast ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος.

Η επίμαχη πρόνοια είπε για τους δημοσιογράφους, πρέπει να αποτραπεί πριν από την Παρασκευή, που συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΣΚ ζητεί από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η εν λόγω πρόνοια  σημειώνει, δημιουργεί τεράστιους επαπειλούμενους κινδύνους συρρίκνωσης. Ελευθερίας του τύπου, της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του πλουραλισμού των απόψεων, καθώς όπως είπε θα ενισχυθούν τα φαινόμενα της αυτολογοκρισίας.

Για την Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το θέμα δεν είναι νέο αλλά προβληματίζει εδώ και ένα χρόνο. Με τη συγκεκριμένη διάταξη σημειώνει ο κύριος Φράγκος, κανονικοποιείται η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των δημοσιογράφων. Διερωτήθηκε δε, ποια θα είναι η αρμόδια αρχή που θα κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.