Ξεκάθαρο το μήνυμα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνης Νικολαϊδου, η οποία κλήθηκε από το philenews podcast να σχολιάσει την τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε χώρους εργασίας, καθώς και το πού αρχίζει η ελευθερία των εργαζομένων και που σταματά το δικαίωμα των εργοδοτών.

Με τη μετάβαση στον χώρο εργασίας ένας πολίτης δεν χάνει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα του, ανέφερε η Επίτροπος, εξηγώντας ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ελέγξει την ποιότητα και τον χρόνο εργασίας, αλλά δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί δυσανάλογα και παρεμβατικά μέτρα σε βάρος του εργαζόμενου.  Απαντά για την επίκληση της ασφάλειας σε κάποιες περιπτώσεις και σχολιάζει μέχρι που φθάνει το δικαίωμα τοποθέτησης καμερών σε εξωτερικούς χώρους.

Το γραφείο της ανέφερε η κυρία Νικολαϊδου δέχεται συνήθως ανώνυμες καταγγελίες σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους. Δεν μπορεί να τοποθετείται κάμερα σε χώρους όπου το προσωπικό ξεκουράζεται, ούτε έξω από τουαλέτες, αναφέρει. Όταν εκλείψουν οι συστάσεις, το επόμενο είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων, αναφέρει η κυρία Νικολαϊδου.