Μουδιασμένα έκανε επίσημη πρεμιέρα η τουριστική σεζόν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος του Ισραήλ. Το τριήμερο της 1ης Απριλίου που συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών έδωσαν μικρή ανάσα σε όσα ξενοδοχεία ανέβασαν ρολά, με τα πλείστα ν’ αναμένεται ν’ ανοίξουν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα.

Το γεγονός πως ήταν νωρίς φέτος το Πάσχα των Καθολικών δεν έφερε αντίστοιχα με άλλες χρονιές αποτελέσματα στις ροές τουριστών, κάτι που θα κρατήσει στο 50-60% τις πληρότητες για τον Απρίλιο, όπως εξήγησε στον «Φ» ο λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου (ΕΤΑΠ), Γιώργος Καυκαλιάς. «Επηρεάζει και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όμως έχει αποδειχθεί πως όταν είναι νωρίς το Πάσχα των Καθολικών υπάρχει ένα μούδιασμα, κυρίως από τους Βρετανούς που επιλέγουν άλλους προορισμούς επειδή δεν είναι κοντά στο καλοκαίρι».

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον Μάιο και τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια σεζόν λίγο πιο κάτω ή αντίστοιχη της περσινής. Το πού θα γείρει η πλάστιγγα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πώς θα κινηθεί η αγορά του Ισραήλ, που ήταν το 2023 η δεύτερη μεγαλύτερη στην περιοχή. «Αυτή τη στιγμή η αίσθηση που υπάρχει είναι πως θα κινηθεί λίγο πιο κάτω η βρετανική αγορά, ίσως λίγο καλύτερα από πέρσι η γερμανική και παραμένει σταθερή με αυξητικές τάσεις η αγορά της Πολωνίας. Το μεγάλο ερωτηματικό της σεζόν είναι η αγορά του Ισραήλ και λόγω της κατάστασης δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς.

Οι φορείς της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν εντείνει πάντως τις προσπάθειές τους σε αρκετά μέτωπα προκειμένου να ενισχύσουν τις αφίξεις τουριστών και να επιτύχουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σύμφωνα με τον λειτουργό της ΕΤΑΠ, θα γίνει διαδικτυακή καμπάνια προβολής της περιοχής από όλους τους φορείς. «Τον ρόλο της υλοποίησης έχει ο ΠΑΣΥΞΕ με την ΕΤΑΠ να έχει συντονιστικό ρόλο. Η καμπάνια θα τρέξει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις μηχανές αναζήτησης. Θα περιλαμβάνει βίντεο/ banners για το τι προσφέρει η περιοχή μας ως τουριστικός προορισμός σε συγκεκριμένες αγορές. Στοχεύουμε σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία και Ουγγαρία».

Επιπρόσθετα, υπάρχει συμμετοχή της ΕΤΑΠ σε όλες τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, ενώ ξεκίνησε και προσπάθεια για ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. «Θέλουμε να έχουν πρόσβαση οι τουρίστες σε πληροφόρηση για δραστηριότητες ειδικού ενδιαφέροντος όπως μονοπάτια της φύσης, πεζοπορία, ποδηλασία και καταδύσεις. Εντός Απριλίου θα παρουσιαστεί εφαρμογή στα κινητά στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ ετοιμάζεται και εικονική περιήγηση σε σημεία ενδιαφέροντος ολόκληρης της επαρχίας».