Το κυπριακό σύστημα Δικαιοσύνης δοκιμάστηκε και απέτυχε στην περίπτωση της 19χρονης Αγγλίδας που στις 31 Ιανουαρίου 2022 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αθωώθηκε από την κατηγορία της δημόσιας βλάβης για την οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για υποτιθέμενη ψευδή καταγγελία βιασμού της, τον Οκτώβριο 2019, στην Αγία Νάπα από ομάδα νεαρών Ισραηλινών τουριστών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ρητές αναφορές από τους βουλευτές – μέλη της με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου και με θέμα την έμφυλη βία και πρωτόκολλα αντιμετώπισης θυμάτων, αστυνομική διερεύνηση καταγγελιών, κατάρτιση Δικαστών στην έμφυλη βία και κάλυψη από ΜΜΕ. 

Το θέμα συζητήθηκε με κοινή εισήγηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Κινήματος Οικολόγων, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Κουκουμά, Ρίτας Σούπερμαν, Φωτεινής Τσιρίδου και Αλεξάνδρας Ατταλίδου, με κάποιους από αυτούς να ζητούν, πιεστικά, απαντήσεις και διευκρινίσεις από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του δικηγόρου Νικόλα Τσαρδελλή, εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ότι σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, το πρωτόδικο Δικαστήριο «είχε λανθασμένη νομική κρίση» στην υπόθεση της 19χρονης όταν την καταδίκασε για πρόκληση δημόσιας βλάβης. 

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό Ζέλεια Γρηγορίου, εκπρόσωπο του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, «δεν ήταν ζήτημα λανθασμένης νομικής κρίσης, αλλά μισογυνισμού» – υποστήριξε, μάλιστα, την άποψη της, απαριθμώντας πολλές άλλες αποφάσεις του ίδιου πρωτόδικου Δικαστή, Μιχάλη Παπαθανασίου, σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών που καταδεικνύουν μισογυνισμό, όπως είπε. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την υπόθεση του θανάτου της Ρωσίδας Οξάνα Ράντσιεβα το 2001 στη Λεμεσό για την οποία το ΕΔΑΔ το 2010 καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, στην ελευθερία και στην απαγόρευση της δουλείας και για την οποία, το 2017, ο ίδιος Δικαστής αθώωσε κατηγορούμενους αστυνομικούς για υπέρβαση καθήκοντος. 

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Άριστος Τσιάρτας ανέφερε ότι η υπουργός Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου στις 31 Ιανουαρίου, «έδωσε οδηγίες να μελετηθεί σε βάθος και σε όλες τις παραμέτρους της η απόφαση και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων να γίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα, να έχουν κυρίως θυματοκεντρικό χαρακτήρα, να αντιμετωπίζονται τα θύματα υπό συνθήκες ασφάλειας και εμπιστευτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου». 

Εξάλλου, η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Δέσποινα Κυπριανού, διαβεβαίωσε ότι «η Νομική Υπηρεσία, στο μέτρο που της αναλογεί και τις αρμοδιότητες της, μελετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έχει συσταθεί ομάδα που επαναξιολογεί τον αστυνομικό φάκελο υπό το φως και των ευρημάτων και συμπερασμάτων του Ανώτατου και θα επαναξιολογήσουμε την περαιτέρω πορεία». 

Παρεμβάσεις έγιναν και από τον πρωτοκολλητή Αβραάμ Κουταλιανό εκ μέρους του Ανωτάτου, Μαρία Τζιόγκουρου από ΟΚΥπΥ, Νάσια Διονυσίου Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, Ευτύχιο Χατζηχριστοδούλου υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, Τώνια Σταυρινού Ένωση Συντακτών Κύπρου, Σουσάνα Παύλου για Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και Μαρία Επαμεινώνδα για Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Πάντως, σύμφωνα με την αστυνόμο Καίτη Σοφοκλέους, «η Αστυνομία σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία στο στάδιο αυτό μελετά την απόφαση του Ανωτάτου και δεν καταλήξαμε ακόμα, αν και σε ποιο βαθμό φέρει ευθύνη η Αστυνομία για την υπόθεση αυτή». Από την Αστυνομία, επίσης, η αστυνόμος Κυριακή Λαμπριανίδου, διευθύντρια Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, είπε ότι «από τον Φεβρουάριο 2021 η Αστυνομία εφαρμόζει νέο πρωτόκολλο διερεύνησης υποθέσεων βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο δεν υπήρχε το 2019. Έχουν γίνει βήματα μπροστά από το 2019», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «με τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας έχουμε δει άλματα» στο θέμα αυτό». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ειδικά κλιμάκια του ΤΑΕ για διερεύνηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας που δημιουργήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο 2020 σε όλες τις επαρχίες, λέγοντας ότι «έχουμε 20 άτομα στο Αρχηγείο και 60 άτομα παγκύπρια που ασχολούνται με αυτά τα θέματα μόνο, ενώ επενδύουμε στην εκπαίδευση των μελών μας κι εκσυγχρονιζόμαστε».