Επίσπευση του χρόνου για τη δημιουργία νομοθετικού σχεδίου, το οποίο θα διασφαλίζει τόσο την ασφαλή διαδικασία κατά τη διάρκεια διενέργειας MRI και αξονικού τομογράφου, όσο και την αξιοπιστία στα αποτελέσματα της διάγνωσης από την εξέταση, ζητά η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου. Προηγήθηκαν σοβαρότατες καταγγελίες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής, οι οποίες αφορούν την ανυπαρξία νομοθεσίας που να διέπει τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. Καμπανάκι από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο λανθασμένων αποτελεσμάτων μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών.

Η Ακτινολογική Εταιρεία επιμένει ότι πρώτιστα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη υφιστάμενες νομοθεσίες σχετικές με το θέμα, που δεν εφαρμόζονται και αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού σχεδίου.

Για το εν λόγω θέμα η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου, μετά από δικό της αίτημα συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και συμβούλους του, με στόχο τη συζήτηση για τον άμεσο καταρτισμό ολοκληρωμένου νομοσχεδίου που θα διέπει τα ακτινολογικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι διαδικασίες για τον καταρτισμό νομοσχεδίου, ενώ αναμενόταν πως θα ήταν πολύ πιο σύντομες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις διακυβεύεται ακόμη και η υγεία των πολιτών, υπολογίζεται τελικά ότι θα πάρει αρκετό καιρό για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα χρειαστεί ένας χρόνος από τη μέρα που θα δοθεί το πράσινο φως για τη δημιουργία του νομοσχεδίου, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελίες για μίζες γιατρών και μη στοχευμένης διάγνωσης σε διαγνωστικά κέντρα

Να υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή τον Μάρτιο ελέγχθηκαν πολλά από τα κακώς έχοντα στον χώρο της απεικόνισης, με τελικό αποτέλεσμα την κατάχρηση και την απουσία στοχευμένης και ποιοτικής εξυπηρέτηση του πολίτη. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Υγείας, τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος στην έκδοση άδειας για τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθώρα διαγνωστικών κέντρων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Όπως καταγγέλθηκε κάποια ακτινοδιαγνωστικά λειτουργούν με μεταχειρισμένα μηχανήματα, ξεπερασμένης τεχνολογίας, χωρίς να ελέγχονται από τους κατάλληλους συντηρητές.

Μιλώντας στο philenews η Πρόεδρος της Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Χρύσα Τζιακούρη Σιακαλλή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ανεπαρκή αποτελέσματα μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών. «Δεν είναι δυνατόν», όπως επεσήμανε, «να μην υπάρχουν κριτήρια ποιότητας και επάρκειας του κάθε εξοπλισμού για τη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων». «Δεν γίνεται να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα τα μηχανήματα, ούτε καν αυτά που έχουν ακτινοβολία, όπως αξονικοί τομογράφοι, ακτινογραφικά συστήματα για απλές ακτινογραφίες και μαστογράφοι, τα οποία διέπονται από τον νόμο της ακτινοπροστασίας», σημείωσε.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό διότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η καταγγελία ότι ένας στους 200 ασθενείς που υποβάλλεται σε ολόσωμο αξονικό τομογράφο πεθαίνει. «Ωστόσο πρέπει να γίνεται στοχευμένη ζήτηση εξετάσεων που έχουν ακτινοβολία», κατέληξε.