Σε επιφυλακή βρίσκονται υπουργείο Υγείας και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού μετά τον κορωνοϊό, τώρα και η γρίπη, φαίνεται ότι έχει περάσει για τα καλά στον πληθυσμό ηλικιωμένων και υπερηλίκων. 

Η γρίπη μάλιστα, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, άρχισε να αφήνει πίσω της και νεκρούς αφού από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 6 θάνατοι εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν ηλικιωμένους. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων που έχουν καταγραφεί, ήταν το 2019 όταν μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν σημειωθεί 17 θάνατοι από γρίπη Α. 

Στις σκέψεις του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων στις στέγες ευγηρίας με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και στην περίπτωση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, ενώ το υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι η γρίπη συνεχίζει να έχει δραστηριότητα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε επιφυλακή για συνύπαρξη Covid-19, ιού RSV και γρίπης

Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου «στην Κύπρο έχουν εισαχθεί 170.000 εμβόλια για τη γρίπη και μέχρι τώρα έχουν διατεθεί γύρω στις 110.000». Αυτό σημαίνει ότι περίπου 60.000 παραμένουν αδιάθετα. «Ο εμβολιασμός μπορεί και τώρα να προστατεύσει από τη γρίπη κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι μας», είπε η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών. 

Πέραν από τη γρίπη, υπουργείο Υγείας και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τέθηκαν σε συναγερμό την περασμένη Παρασκευή, όταν διαπιστώθηκε ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε οίκους ευγηρίας είχαν εντοπιστεί 105 νέα περιστατικά κορωνοϊού. «Βεβαίως και έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και σίγουρα μας προβληματίζει», ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου. «Σε συνεννόηση με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε αυτούς τους αριθμούς σε οίκους ευγηρίας, όπου τα μέτρα προστασίας δεν έχουν αρθεί, τα τεστ συνεχίζονται και μάλλον εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει αυστηρότερη επιτήρηση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ», πρόσθεσε. 

Από πλευράς της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, ανέφερε ότι «και για τη γρίπη ανησυχούμε και για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού που είχαμε την περασμένη εβδομάδα». Για τη γρίπη, σημείωσε, «κάνουμε κάποιες σκέψεις για να έρθουμε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και να δούμε εάν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες εμβολιασμού για τον κορωνοϊό με τις κινητές μονάδες και να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί για τη γρίπη. Μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος Ιανουαρίου αλλά έχουμε τουλάχιστον ακόμα ενάμισι μήνα μπροστά μας βάσει του τι συμβαίνει κάθε χρόνο, για τη γρίπη». Για τα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού, η κ. Ανθούση ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι ο αριθμός αυτός μας έχει θορυβήσει. Στους οίκους ευγηρίας σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέτρα και περιορισμοί. Πρέπει να ενισχύσουμε μάλλον την επιτήρηση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ. Ήδη στην Κύπρο έχουμε χάσει εκατοντάδες ηλικιωμένους εξαιτίας του κορωνοϊού και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αφήνουμε να περνά απαρατήρητο. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 10 θάνατους και όλοι αυτοί οι θάνατοι αφορούσαν άτομα άνω των 70 ετών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερωτήσεις & απαντήσεις για τη συνύπαρξη γρίπης με COVID-19

Αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων που καταγράφηκε στην Κύπρο κατά το διάστημα 1ης Δεκεμβρίου μέχρι 19 Ιανουαρίου ήταν 35, εκ των οποίων οι τουλάχιστον 30 αφορούσαν ανθρώπους άνω των 65 ετών. 

Ηλικιωμένοι εξακολουθούν να είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται σε νοσηλεία είτε εξαιτίας του κορωνοϊού, είτε εξαιτίας της γρίπης. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «τα παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα εξακολουθούν να είναι υπερπλήρη και η πλειοψηφία των ασθενών μας είναι ηλικιωμένοι, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός προέρχεται από οίκους ευγηρίας». 

Από τα δεδομένα «που έχουμε καθημερινά από τα νοσοκομεία, διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου διότι αυτοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και να χρειαστούν νοσηλεία ή ακόμα και να καταλήξουν», είπε ο κ. Χαριλάου.  

Στα θετικά της εβδομάδας, η μείωση περιστατικών και ο καλός καιρός

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου είχαν διενεργηθεί συνολικά 191 εργαστηριακές εξετάσεις. Εξ αυτών, 24,8% των δειγμάτων ήταν θετικά στην γρίπη Α, το 4,19% στον ιό RSV και τα υπόλοιπα αφορούσαν άλλες λοιμώξεις. 

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους, 34,7% αφορούσε παιδιά μέχρι 4 ετών, 15% παιδιά από 5 μέχρι 14 ετών, 4% άτομα 15-39 ετών, 8,7% άτομα 40-64 ετών και 37% ηλικιωμένους και υπερήλικες. 

Το 75% των ατόμων που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του ιού RSV ήταν παιδιά κάτω των 4 ετών. 12,5% άτομα 15 με 39 ετών και 12% ηλικιωμένοι και υπερίληκες. 

Στα θετικά των τελευταίων ημερών το γεγονός ότι «παρατηρούμε ότι η πίεση στα παιδιατρικά τμήματα έχει πέσει. Κάποιες μέρες έχουμε ψηλές πληρότητες αλλά κάποιες άλλες είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, λέγοντας ωστόσο ότι «εξακολουθούμε να έχουμε παιδιά σε νοσηλεία και με τη γρίπη. Εκείνο που λέμε είναι ότι παρατηρούμε πως η πίεση που δέχονταν τα παιδιατρικά τμήματα έχει τώρα υποχωρήσει». 

Άλλο ένα θετικό, «ο καλός καιρός», όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας οικογενειακών γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης. «Βλέπουμε ότι αυτές τις ημέρες που ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος μένει περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, σημειώνεται μια υποχώρηση στη μετάδοση των ιώσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Τη μείωση των περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, επεσήμανε στις δηλώσεις της και η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η μείωση αυτή παρατηρήθηκε τόσο σε ό,τι αφορά τη γρίπη και τις άλλες εποχικές λοιμώξει,ς όσο και τον κορωνοϊό και υπενθύμισε ότι το ποσοστό θετικότητας την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε σημαντική πτώση. 

Όλοι όμως διεμήνυσαν ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει και οι ιώσεις δεν έχουν φθάσει στο τέλος της δραστηριότητας τους, ως εκ τούτου χρειάζεται προσοχή. 

«Χρειάζεται προσοχή, οι ιοί εξακολουθούν να μεταδίδονται, ο καλός καιρός αυτών των ημερών μας έχει βοηθήσει, ωστόσο, ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν έχει τελειώσει και η δραστηριότητα των ιών», είπε ο κ. Πολυνείκης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η ερμηνεία των αριθμών

Κάποιοι σίγουρα θα σκεφτούν, «σιγά έξι θάνατοι από γρίπη». Ειδικά μετά τους αριθμούς θανάτων από κορωνοϊό στους οποίους δυστυχώς συνηθίσαμε και αφήνουμε να περνούν απαρατήρητοι, ο αριθμός 6 για τη γρίπη φαντάζει πολύ μικρός. Θα θυμίσω ότι το 2019 όταν αρχίσαμε να καταγράφουμε διψήφιο αριθμό θανάτων εξαιτίας της γρίπης, επικρατούσε πάνω κάτω πανικός γιατί μας φαίνονταν πολλοί. Η θνησιμότητα της γρίπης με τη θνησιμότητα του κορωνοϊού άλλωστε, δεν είναι καθόλου η ίδια. Σημασία έχει να μεταφράζουμε τους αριθμούς σε ανθρώπους. Οι ηλικιωμένοι μας έχουν πληρώσει ήδη ακριβά τον κορωνοϊό. Έχουν φύγει κατά εκατοντάδες τα τελευταία τρία χρόνια και ο θάνατος τους, (όταν δεν πρόκειται για κάποιο συγγενή μας), είναι για εμάς επουσιώδης. Τραγικό.