Νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνονται εξουσίες στην Αστυνομία ν’ αποφασίζει κατά πόσον θα απαγορεύει την μετακίνηση φιλάθλων σε κρίσιμους αγώνες, ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στην περίπτωση που η κατάσταση ξέφευγε. 

Αυτό δήλωσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου της για τους 20 μήνες που βρισκόταν η ίδια στο πηδάλιο του Υπουργείο. Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για την στάση της έναντι των επεισοδίων βίας στα γήπεδα, η κ. Δράκου είπε ότι για το θέμα είχε τοποθετηθεί και στο παρελθόν και είχε πει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα αποτελεσματικά, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. «Δεν αποδέχομαι τις επικρίσεις στην Αστυνομία μας, η οποία θεωρώ ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια από μέρους της, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο», τόνισε.

«Επειδή θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι συλλογική προσπάθεια και όχι μόνο αρμοδιότητες της Αστυνομίας, είχα συγκαλέσει μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου συζητήθηκε το θέμα και πάρθηκαν αποφάσεις για ενίσχυση των μέτρων. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας των γηπέδων, της επιτήρησης που δεν είναι σίγουρα ευθύνη της Αστυνομίας και η Αστυνομία μάλιστα δέχθηκε να σταθεί δίπλα, να ενισχύει την ασφάλεια των επιτηρητών και εκεί που χρειάζεται να παρεμβαίνει. Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις για πολλά άλλα μέτρα, τα οποία στη συνέχεια εφαρμόστηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο προσκήνιο και πάλι η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών!

Για το μεγάλο θέμα της μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών, η Υπουργός υπέδειξε πως εκεί εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος για τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας στα γήπεδα και επεσήμανε πως η θέση της είναι να στηρίξει την εισήγηση της Αστυνομίας, ότι θα πρέπει, εκεί που είναι απαραίτητο και ανάλογα με την αξιολόγηση του κινδύνου, να λαμβάνονται μέτρα για την μετακίνηση των οπαδών. Η ίδια είπε πως έγιναν δύο συναντήσεις για το εν λόγω ζήτημα, στη μία παρουσία και των εκπροσώπων των σωματείων. «Οφείλω να πω ότι με τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν στα τελευταία ντέρμπι, δεν είδαμε τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν προηγουμένως».

Η θέση που είχα εκφράσει, πρόσθεσε η κ. Δράκου, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε, «ήταν ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το θέμα και δούμε περισσότερα επεισόδια, να προωθήσω τροποποιητικό νομοσχέδιο, στόχος του οποίου θα είναι η Αστυνομία, στις περιπτώσεις εκείνες που πράγματι η αξιολόγηση κινδύνου δείχνει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, να έχει τον τελικό λόγο στη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών. Φυσικά, όπως είπα, τα μέτρα που στο μεταξύ λήφθηκαν και οι αποφάσεις του Αθλητικού Δικαστή για την τιμωρία αυτών των επεισοδίων, βοήθησαν στο να μην δούμε παρόμοιου τύπου επεισόδια».