Για εκείνους που μελέτησαν την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νέο τοπικό σχέδιο της Λάρνακας, θα διερωτώνται τι πήγε στραβά και «μας έβγαλε» το Τμήμα αυτό, τη Λάρνακα «σκάρτη» για ανάπτυξη.

Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης από το Λιμάνι μέχρι και την Πύλα και δυτικά από την περιοχή Μακένζυ μέχρι και την περιοχή Μενεού-Περβόλια και ακόμη μέχρι και τον Άγιο Θεόδωρο.
Μας αναφέρει η μελέτη αυτή, ότι η Λάρνακα έχει πρόβλημα σαθρού εδάφους, είναι επιρρεπής σε πλημμύρες, το οδικό δίκτυο στις περιοχές αυτές δεν αντέχει σε αυξημένη διακίνηση οχημάτων και έχει πρόβλημα διάβρωσης η παραλία κ.λπ. κ.λπ. (η Λεμεσός π.χ. δεν έχει αυτά τα προβλήματα;).
Η μελέτη εισηγείται γειτονιές για οικιστική ανάπτυξη με χαμηλά κτίρια και άλλα, ενώ ταυτόχρονα επισυνάπτει φωτογραφίες με πολυώροφα κτίρια σε ωραίο φωτογραφικό περιβάλλον με πράσινο κ.λπ.(!!). Βασικά η εισήγηση είναι για συντελεστή δόμησης 80%-120% μέγιστο, επιπλέον κινήτρων, τα οποία όμως κίνητρα πληρώνονται είτε υπό μορφή κατασκευής δημόσιων χώρων στάθμευσης, μείωση της εμπορικής κάλυψης και άλλα παρόμοια.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Χάσικος, υπέδειξε στους τότε μελετητές με διάφορες δηλώσεις, ότι για την περιοχή των διυλιστηρίων θα πρέπει να δοθεί στην ετοιμασία του νέου τοπικού σχεδίου, ψηλός συντελεστής δόμησης και ποικιλόμορφες χρήσεις, ως τουλάχιστον και η τυχόν αυξημένη αξία της περιοχής να ισούται με την υφιστάμενη αξία των γηπέδων, πλέον το κόστος μετακίνησης των εγκαταστάσεων. «Νούσιμη» προσέγγιση που στόχο είχε εκτός της ανάπτυξης, και τη μη πληρωμή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες από το Κράτος.
Οι προτάσεις που δίδονται υιοθετούν ότι τα διάφορα τεμάχια που ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες για νέα ανάπτυξη, ικανοποιούσαν εάν είναι μόνο ένας ιδιοκτήτης (που δεν υπάρχουν), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι «ευφάνταστες προτάσεις» ενιαίας ανάπτυξης. Κατ’ εμάς το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας (πλησίον της πόλης) θα πρέπει να στοχεύει σε ψηλά κτίρια με ελάχιστο συντελεστή δόμησης 200% (επιπλέον των κινήτρων) και σε γήπεδα μεγαλύτερα από ±10.000 τ.μ. Χρήσεις όπως ενιαία συγκροτήματα γραφείων και διαμερισμάτων τύπου πύργων Λεμεσού και για την ενθάρρυνση δημιουργίας ξενοδοχείων με συντελεστή δόμησης τουλάχιστον (200%).
Μας έβγαλε λοιπόν αυτή η μελέτη «σκάρτη» τη Λάρνακα για να παραμείνει η πόλη αυτή η πιο φτωχή σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις και με τον νεαρό πληθυσμό της να ζητά εργασία εκτός πόλης.
Εδώ κτίστηκε ολόκληρη μαρίνα στη Λεμεσό με δεκάδες κατοικίες εντός της θάλασσας, ένα έργο που αποτελεί ένα στολίδι για την Κύπρο, όπως και η μαρίνα της Αγίας Νάπας (ίδε και αντιδράσεις από την Ε.Ε. που προέρχονταν από το Τμήμα αυτό και κάποιους άλλους που είναι καλά βολεμένοι (κυβερνητικούς, συνταξιούχους και άλλους).
Τώρα θα μας πείτε, εάν η Λάρνακα ήταν η Λεμεσός, με τη διεκδικητικότητα των πολιτών της που ως μια γροθιά με συμπαραστάτες εκτός του Δήμου, το ΕΒΕΛ και άλλους, θα τολμούσε η μελέτη αυτή να είναι το ίδιο;  Βέβαια, αυτή η πόλη (Λεμεσός) δεν είχε τις αντιδράσεις από διάφορους, όπως εκείνες των λεγόμενων περιβαλλοντιστών, που παραλίγο να καταργήσουν τη μαρίνα Λεμεσού, το αναμενόμενο γήπεδο γκολφ Λανίτη στο Φασούρι, ενώ και αυτό το καζίνο πέρασε υπό αμφισβήτηση λόγω της ύπαρξης των σαχινιών. Η Λεμεσός τα ξεπέρασε, όμως η Λάρνακα;
Μετά τον γολγοθά λοιπόν της (ακόμη) κατακύρωσης του έργου Λιμένος/μαρίνας, ελπίζοντας ότι αυτό θα κατακυρωθεί εφέτος, έχουμε και νέα προβλήματα για την Λάρνακα από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Ευτυχώς που ευτύχησε η πόλη αυτή τώρα με τον νέο Δήμαρχο κ. Βύρα, αλλά κατ’ εμάς χρειάζεται περισσότερους διεκδικητικούς Λαρνακείς, με τη συμπαράσταση του ΕΒΕΛ, ΚΕΒΕ. Συνδέσμους όπως είναι εκείνοι των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως και άλλων (ΕΤΕΚ, Αρχιτέκτονες κ.λπ.) που τηρούν σιγήν ιχθύος σε επίπεδο εγκληματικής αδιαφορίας.
Αναφέρεται στη μελέτη ότι έγιναν διαβουλεύσεις -και την πιστεύουμε- αλλά μας είναι αδιανόητο πως ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς, ενώ βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις, συμφώνησαν με την πρόταση αυτή. Τι έχουν να πουν;
Η Λάρνακα είναι η μόνη πόλη που βρίσκεται «πάνω» στη θάλασσα με εκτεταμένη αμμώδη παραλία και με τους υπάρχοντες και αναμενόμενους βραχίονες, θα καλυτερεύσει κατά πολύ το αμμώδες παραλιακό μέτωπο. Κατ’ εμάς, η Λάρνακα μπορεί να είναι το νέο Saint Tropez της ανατολικής Μεσογείου.
«Κράτα τον πούντο σου», κύριε Νουρή και προχώρα με τις πολιτογραφήσεις, ιδιαίτερα τώρα που τα πολιτικά κόμματα είναι υπέρ, αλλά βιαστείτε.
Για εμάς, ένα είναι το κρατούμενο, η καλή διαβίωση των Κυπρίων και η μείωση των ανέργων/ εργοδότηση της νεολαίας της πόλης, ενώ οι διάφορες ενστάσεις για την κατασκευή του παραλιακού δρόμου Δεκέλειας σε 4 λωρίδες που υπάρχουν από τους ψηφοφόρους των κοινοτήτων Πύλας/Ορόκλινης διότι διάφοροι θα επηρεαστούν χρήζει εξέτασης για την ύπαρξη ορισμένων ιδιωτικών συμφερόντων.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο μας άρθρο, οι πολέμιοι της Λάρνακας είναι οι ίδιοι οι Λαρνακείς που είναι ελάχιστοι μεν, αλλά θορυβώδεις, χωρίς να τυγχάνουν και της ανάλογης απάντησης και ως εκ τούτου να λαμβάνονται υπόψη.

Ο δήμος βασικά έχει τον λόγο.

* F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy
[email protected]