Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του έως το 2045, εκτιμώμενης αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς. Η απόφασή του συμπίπτει με την 25η επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού, σε μια περίοδο όπου πολλές κυβερνήσεις μειώνουν τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο 69χρονος συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε ότι το Ίδρυμα Γκέιτς θα τερματίσει τη λειτουργία του στις 31 Δεκεμβρίου 2045. «Θα ειπωθούν πολλά για μένα όταν πεθάνω, αλλά αποφάσισα ότι η φράση “πέθανε πλούσιος” δεν θα είναι μία από αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πάρα πολλά επείγοντα προβλήματα για να κρατάω πλούτο που θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους».
Ο Γκέιτς, χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε αιχμές για τις περικοπές που έχει επιφέρει η κυβέρνησή του στη διεθνή βοήθεια. Τόνισε ότι, παρά τους πόρους του Ιδρύματος, η καταπολέμηση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η ελονοσία και η ιλαρά, αλλά και η μείωση της φτώχειας, απαιτούν κρατική στήριξη. «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους φτωχότερους πληθυσμούς», ανέφερε, επισημαίνοντας περικοπές και από χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία.
Παρά τις μειώσεις, ο Γκέιτς επαίνεσε αφρικανικές κυβερνήσεις που αναπροσάρμοσαν τους προϋπολογισμούς τους για να διατηρήσουν τις υγειονομικές υπηρεσίες. Προειδοποίησε όμως ότι η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμερικανική χρηματοδότηση.
Το Ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Μπιλ και τη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς με τη μετέπειτα στήριξη του Γουόρεν Μπάφετ, έχει διαθέσει μέχρι σήμερα περίπου 100 δισ. δολάρια. Η ετήσια δαπάνη του αναμένεται να φτάσει τα 9 δισ. δολάρια έως το 2026.
Παρότι έχει συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, το Ίδρυμα έχει δεχθεί επικρίσεις για την ισχυρή επιρροή του, αλλά και την περιορισμένη λογοδοσία του. Ο ίδιος ο Γκέιτς έχει γίνει στόχος θεωριών συνωμοσίας, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
Σε προσωπικό τόνο, ο Γκέιτς τόνισε ότι η φιλανθρωπία αποτελεί ουσιαστικό τρόπο προσφοράς στην κοινωνία και προέτρεψε και άλλους εύπορους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, επιταχύνοντας τις δωρεές τους προς όφελος των πλέον ευάλωτων πληθυσμών.