Η επεισοδιακή συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ενδεικτική της νέας προσέγγισης του Αμερικανού προέδρου στη διεθνή διπλωματία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η χθεσινή υποδοχή του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Κύριλ Ραμαφόσα, από τον Τραμπ, σε μια συνάντηση γεμάτη αμηχανία και προκλήσεις.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Νότιας Αφρικής είναι τεταμένες, καθώς ο Ραμαφόσα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις απόψεις του Τραμπ, ενώ ο τελευταίος έχει κατηγορήσει τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για “γενοκτονία” των λευκών, λόγω νομοθεσίας περί απαλλοτρίωσης γης χωρίς αποζημίωση. Οι ΗΠΑ μάλιστα πρόσφατα υποδέχθηκαν λευκούς Νοτιοαφρικανούς ως πρόσφυγες.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος επιδίωκε την εξομάλυνση των σχέσεων και την προώθηση εμπορικών συμφωνιών, όμως ο Τραμπ φρόντισε να μετατρέψει τη συνάντηση σε πολιτικό θέαμα. Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε βίντεο με πολιτικούς της Νότιας Αφρικής να τραγουδούν το “Shoot the Boer”, το οποίο ο Τραμπ χρησιμοποίησε για να καταγγείλει δίωξη των λευκών αγροτών.

Μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη, ο Τραμπ παρουσίασε πλάνα με σταυρούς κατά μήκος δρόμου, λέγοντας ότι πρόκειται για τάφους λευκών αγροτών, ενώ στην πραγματικότητα ήταν συμβολική ενέργεια ακτιβιστών. Στο πλευρό του βρισκόταν ο Έλον Μασκ, ο οποίος παρακολούθησε σιωπηλός. Ο Ραμαφόσα, αν και ψύχραιμος, φανερά αμήχανος, προσπάθησε να αποδομήσει το αφήγημα, λέγοντας πως “στη Νότια Αφρική έχουμε πολυκομματική δημοκρατία” και ότι η κυβέρνηση του δεν ενστερνίζεται ακραίες θέσεις.

Ο Τραμπ, ωστόσο, συνέχισε την παρουσίαση εγγράφων με τη φράση “θάνατος, θάνατος, θάνατος”. Όταν ρωτήθηκε για την προέλευση των στοιχείων, απάντησε “Στη Νότια Αφρική”.

Ο Ραμαφόσα είχε προνοήσει να συνοδεύεται από δύο λευκούς Νοτιοαφρικανούς γκόλφερ, τον Έρνι Έλς και τον Ρετιέφ Γκούσεν, καθώς και τον υπουργό Γεωργίας της χώρας. Όταν ερωτήθηκε για τη “γενοκτονία”, απάντησε: “Αν υπήρχε γενοκτονία λευκών, αυτοί οι τρεις δεν θα ήταν εδώ”.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αιχμηρές ατάκες. Ο Ραμαφόσα είπε: “Λυπάμαι που δεν έχω ένα αεροπλάνο να σας δώσω”, με τον Τραμπ να απαντά: “Μακάρι να είχατε. Θα το δεχόμουν”. Παρά την αμηχανία, ο Τραμπ πέτυχε έναν επικοινωνιακό στόχο, μετατρέποντας τη διπλωματία σε τηλεοπτικό επεισόδιο, τροφοδοτώντας τη ρητορική του κινήματος MAGA.

protothema.gr