Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έως ότου ικανοποιηθούν οι ρωσικοί όροι για την ειρήνη εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, παρά τις πρόσφατες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις και νέες αποστολές όπλων στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Δύση συνολικά έχουν εμπλακεί σοβαρά σε ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Παρά τις επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο και τις επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα, ο Πούτιν θεωρεί πως οι συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει σε επίπεδο ουσίας.

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει λάβει στα σοβαρά τις ρωσικές θέσεις», δήλωσε στο Reuters μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία με βάση τους όρους που θέτει η Μόσχα.

Οι όροι του Πούτιν για τερματισμό της σύγκρουσης περιλαμβάνουν:

  • Νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά
  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών της
  • Αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κερδών
  • Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών
  • Συζήτηση ενός ευρύτερου πλαισίου ασφαλείας με συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μαρκ Ρούτε ότι η Ρωσία αρνείται κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε νέα παρτίδα στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. Παράλληλα, προειδοποίησε με δασμούς 100% σε ρωσικά προϊόντα, καθώς και στους εταίρους της Μόσχας, αν δεν υπάρξει συμφωνία εντός 50 ημερών.

Παρά την πίεση, ο Πούτιν εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η ρωσική οικονομία και η πολεμική βιομηχανία μπορούν να αντέξουν τις κυρώσεις. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η Μόσχα διαθέτει πλεονέκτημα στο μέτωπο και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα τελευταία τρία μηνά, ελέγχοντας σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία φέρεται να παράγει περισσότερα πυρομαχικά, ειδικά οβίδες πυροβολικού, από ό,τι το ΝΑΤΟ συνολικά.

Παρότι η Μόσχα δεν αποκλείει περαιτέρω διεύρυνση των εδαφικών της αξιώσεων, σε περίπτωση κατάρρευσης των ουκρανικών δυνάμεων, πηγή του Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων καταλήψεων. Αντίθετα, σε περίπτωση ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, η Ρωσία θα μπορούσε να παγώσει τις γραμμές με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου σε ανατολικές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι επιμένει ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και διατηρεί το δικαίωμα να επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ουκρανική προεδρία δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

protothema.gr