Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) απαρτίζεται από 705 ευρωβουλευτές, προερχόμενους από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και διεξάγει τις εργασίες του και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης. Τα 705 μέλη του ΕΚκατανέμονται σε7 πολιτικές ομάδεςπου εκπροσωπούν όλο το ιδεολογικό φάσμα. Ορισμένοι ευρωβουλευτές δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική ομάδα, οπότε θεωρούνται «μη εγγεγραμμένοι». Οι πολιτικές ομάδες αποφασίζουν ποια θέματα θα εξεταστούν σε κάθε σύνοδο της ολομέλειας.

Οι πολιτικές ομάδες ή μεμονωμένοι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να υποβάλλουν τροπολογίες στις εκθέσεις που ψηφίζονται από την ολομέλεια. Αποκορύφωμα της δραστηριότητας του ΕΚ είναι η σύνοδος ολομέλειας που αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που συντελείται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στις πολιτικές ομάδες. Η σύνοδος ολομέλειας είναι επίσης ο χώρος όπου οι αντιπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ – οι ευρωβουλευτές – συμμετέχουν στην κοινοτική λήψη αποφάσεων. Το EK συνέρχεται σε ολομέλεια κάθε μήνα (πλην Αυγούστου) στο Στρασβούργο, για μια περίοδο συνόδου τετραήμερης διάρκειας. Πρόσθετες περίοδοι συνόδου διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Το ΕΚ συναποφασίζει ισότιμα με το Συμβούλιο για τα τρία τέταρτα περίπου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι δραστηριότητες της ολομέλειας αφιερώνονται κυρίως σε ψηφοφορίες επί προτάσεων ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και σε πολιτικές συζητήσεις. Μόνο τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί από την ολομέλεια αποτελούν επίσημες πράξεις του ΕΚ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάστηκε σκληρά όλο το χρόνο για να επιτύχει βασικά ζητήματα για τους Ευρωπαίους. Κατά τη διάρκεια του 2023, το ΕΚ συζήτησε και υιοθέτησε μία μεγάλη σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ το 2023 προς όφελος των πολιτών συνοψίζονται σε 12 σημεία ως εξής:

– Μηδενικές εκπομπές για νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά από το 2035 – Το ΕΚ εγκρίνει νέους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 για τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με το 2021, στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55». Στόχος της πρότασης ήταν να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και το 2050, να αποφέρει οφέλη στους πολίτες και να τονώσει την καινοτομία σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

– Κλιματική αλλαγή: το Κοινοβούλιο ψηφίζει τη μείωση των εκπομπών κατά 40% – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει νέο κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών, μειώνοντας το μέγιστο όριο για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα κράτη μέλη από τις μεταφορές, τα κτίρια και τη γεωργία έως το 2030. Ο νέος κανονισμός θέτει νέους στόχους μείωσης των εκπομπών κατά 40% (έναντι του 30% που ίσχυε πριν) έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Για πρώτη φορά όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι στόχοι μείωσης για καθεμία από αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 10 και 50%.

– Μισθολογικό χάσμα των φύλων: το ΕΚ εγκρίνει νέους κανόνες για τη διαφάνεια στις αμοιβές -Οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες για την ίδια εργασία. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές, θα είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στοιχείων από τις εταιρίες στην ΕΕ, ώστε να διευκολύνονται οι συγκρίσεις και να αποκαλύπτονται τυχόν μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα όταν το μισθολογικό χάσμα υπερβαίνει το 5%.

– Το ΕΚ δίνει το «πράσινο φως» στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων – Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων ξεκινάει την Ημέρα της Ευρώπης 2023 (9 Μαΐου) και θα διαρκέσει 12 μήνες. Με τη ψήφο τους, οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την απόφαση στοχεύοντας στην προώθηση ταλέντων, τη βελτίωση των προσόντων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, καλύπτοντας τα κενά και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων στην ΕΕ.

– Φρούτα, λαχανικά, γάλα στα σχολεία: περισσότερα χρήματα, λιγότερη γραφειοκρατία – Το πρόγραμμα της ΕΕ στα σχολεία για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα λειτουργεί από το 2017 με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται από το πρόγραμμα και οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα τους, ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος. Επίσης τονίζουν ότι τα διανεμόμενα προϊόντα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, βιολογικά και τοπικά.

– To EK ζητά νέους κανόνες κατά της εκμετάλλευσης των ασκούμενων στην ΕΕ – Η πρακτική άσκηση αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι για τους νέους στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των πρακτικών ασκήσεων. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν έκθεση καλώντας την Ευρωπαική Επιτροπή να προτείνει νέα οδηγία που θα καθορίζει ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων κανόνων σχετικά με τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, καθώς και σχετικά με την αμοιβή ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον τα έξοδα διατροφής, στέγασης και μεταφοράς.

– Νέοι κανόνες για περισσότερους σταθμούς φόρτισης αυτοκινήτων – Το ΕΚ εγκρίνει νέους κανόνες για περισσότερα πρατήρια εναλλακτικών καυσίμων για οχήματα με απλή και εύκολη επαναφόρτιση. Οι ευρωβουλευτές διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης ανά 60 χλμ. για αυτοκίνητα και ανά 120 χλμ. για φορτηγά και λεωφορεία. Οι νέοι κανόνες εντάσσονται στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55», στόχος του οποίου είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και να απαλλάξει τις μεταφορές από τις εκπομπές άνθρακα.

– Νομοθεσία για την ενίσχυση της βιομηχανίας μικροτσίπ στην ΕΕ – Το ΕΚ εγκρίνει νέα νομοθεσία για την διασφάλιση διάθεσης μικροτσίπ στην ΕΕ, που θα ενισχύσουν την παραγωγή και την καινοτομία και θα μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές σε στρατηγικούς τομείς. ΟΕυρωπαϊκός νόμος για τα μικροτσιπ, επιδιώκει να τονώσει την παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ που αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία για όλους τους τύπους ψηφιακών προϊόντων. Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγική ικανότητα ημιαγωγών είναι σήμερα κάτω από 10%.

– Τουρκία: η διαδικασία ένταξης δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες – Σε έκθεση που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, το ΕΚ παροτρύνει την ΕΕ και την Τουρκία να άρουν το σημερινό αδιέξοδο και να βρουν ένα «παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις τους. Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές. Επίσης, το ΕΚ καταδικάζει την έναρξη παράνομων κατασκευαστικών εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εντός της ζώνης ασφαλείας κοντά στο δικοινοτικό χωριό Πύλα, καθώς και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημίες σε οχήματα του ΟΗΕ στις 18 Αυγούστου 2023. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να σταματήσουν και να αναστρέψουν όλες αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες και να αποφύγουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες και προκλήσεις που δεν ευνοούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

– Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2023 – Το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia θεσπίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 από το ΕΚ προς τιμή της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ Daphne Caruana Galizia, που ήταν γνωστή για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς και δολοφονήθηκε το 2017. Το βραβείο Daphne Caruana Galizia 2023 απονέμεται σε σύμπραξη Ελλήνων, Γερμανών και Βρετανών, για την έρευνά τους για το ναυάγιο όπου πνίγηκαν πάνω από 600 μετανάστες ανοιχτά της Πύλου.

– Έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2024 – Στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2024, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν καλύτερη στήριξη για τους νέους και την έρευνα και απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις. Το ΕΚ έλαβε επιπλέον 666,5 εκατ. ευρώ για τις προτεραιότητές του, πέραν αυτών που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοσχέδιο προϋπολογισμού. Οι ευρωβουλευτές αύξησαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και για τη στήριξη των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 94% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού διατίθεται στους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

– Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2023 στην Jina Mahsa Amini και το ιρανικό κίνημα γυναικών – Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2023 απονέμεται στην Jina Mahsa Amini και το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν. Το βραβείο αποτελεί φόρο τιμής σε όλες τις γενναίες και ασυμβίβαστες γυναίκες στο Ιράν, που παρά τις αυξανόμενες πιέσεις συνεχίζουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους και πιέζουν για αλλαγή. Το βραβείο Ζαχάρωφ θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και απονέμεται σε ετήσια βάση από το EK.

Μην ξεχάσετε να αξιοποιήσετε την ψήφο σας!

Το νέο έτος σηματοδοτεί το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των ευρωεκλογών. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον κόσμο και θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Στην Κύπρο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

*Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο