Τη θέση ότι η διμερής σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ εξέφρασαν από κοινού ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή τους στα Χανιά.

Υποδεχόμενος τον κ. Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση.

«Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό «να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή του, υπογραμμίζοντας και ο ίδιος το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι ισχυρότερες από ποτέ.

«Δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», είπε, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι δύο χώρες στέκονται ενωμένες, «αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει».

«Το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε ο ίδιος.

ΚYΠΕ