Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης της Οικοδομικής Βιομηχανίας.

Η Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ κατείχε και συνεχίζει να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους σκληρούς ταξικούς αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, πετυχαίνοντας με ενότητα και αγωνιστικότητα σημαντικές κατακτήσεις, ανοίγοντας παράλληλα δρόμους για τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στην πατρίδα μας.

Κρίνουμε ότι για να εκτιμήσουμε την πορεία που διανύουμε σήμερα για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης θα πρέπει να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή.

Στις 23 Ιανουαρίου 2013, οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία κατήλθαν σε απεργία, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική και ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια (22 ημέρες) παγκύπρια απεργία των τελευταίων χρόνων στην Κύπρο.

Η απόφαση της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου ήταν ξεκάθαρη και είχε σαν στόχο να αποκτηθούν περαιτέρω εργαλεία από τους εργαζόμενους για χρήση ενάντια στην απορρύθμιση και την παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η νομοθετική ρύθμιση κύριων άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης, ούτως ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις παραβιάσεις από μερίδα εργολάβων, αλλά και η εφαρμογή των όρων εργασίας για όλους τους εργαζομένους.

Αμέσως μετά, αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική και τραπεζική κρίση, η οποία επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως τον κατασκευαστικό τομέα. Έγιναν οργανωμένες υποχωρήσεις για αποκοπές στους μισθούς και στα ωφελήματα (Ταμείο Προνοίας, φιλοδώρημα και αργίες) των εργαζομένων, με σκοπό να βοηθήσουμε τον κλάδο του κατασκευαστικού τομέα και να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.

Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε την επαναφορά των μισθών και των ωφελημάτων στο 100%, ως είχαν πριν την οικονομική κρίση, κάτι που έγινε σταδιακά αλλά σε ποσοστό 70% από το 2019 μέχρι το 2022, μετά από προειδοποιητική 24ωρη απεργία, η οποία έγινε το 2019.

Στις 29 Μαΐου 2020 επιτεύχθηκε ο μεγάλος στόχος ψήφισης του Νόμου περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας), ο οποίος νομοθέτησε βασικά άρθρα της Συλλογικής Σύμβασης που αφορούν το ωράριο/υπερωρίες, το Ταμείο Προνοίας, τις αργίες και το φιλοδώρημα (13ος).

Το βασικό στοιχείο του νόμου είναι η αναφορά που γίνεται ότι τα πιο πάνω άρθρα της σύμβασης θα διαφοροποιούνται στο μέλλον, όταν υπάρχουν σχετικές διαφοροποιήσεις στην συλλογική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος επικυρώνει οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει και δεν επιτρέπει σε τρίτους να παρεμβαίνουν στη διαδικασία, εκτός από τις Συντεχνίες και τους εργοδοτικούς συνδέσμους.

Στις 31 Μαΐου 2022 έληξε η Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για ανανέωσή της. Από τις βασικότερες διεκδικήσεις, είναι η νομική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών και η εφαρμογή των προτύπων πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Ταυτόχρονα, διεκδικείται η επαναφορά στο 100% των αποκοπών που έγιναν από τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση η οποία κρίνεται κρίσιμη και καθοριστική, αφού θα κριθεί εάν θα έχουμε συμφωνία ή θα κηρυχθεί αδιέξοδο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων (απεργία).

Οι εργαζόμενοι – μέλη της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ δηλώνουν την ετοιμότητα και την ενότητά τους για τον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους μέχρι τέλους, κάτι που άλλωστε απέδειξαν και στην τελευταία πανσυνδικαλιστική στάση εργασίας που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2023.

  • Οργανωτικό στέλεχος Συντεχνίας Οικοδόμων Λεμεσού, ΠΕΟ