Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ
Με τη συγκροτημένη προσέγγιση που ακλούθησαν και σε συνδυασμό με την υγιή κεφαλαιουχική τους επάρκεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατάφεραν να συνεχίσουν την παροχή καλύψεων και να καταβάλουν άμεσες αποζημιώσεις εν καιρώ πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τονίζει σε συνέντευξη στο Insider o γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Ανδρέας Αθανασιάδης. Σχολιάζει επίσης τον αντίκτυπο για τον κλάδο που θα επιφέρει το λογιστικό πρότυπο ifrs-17, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2023 και τις νέες ασφαλιστικές καλύψεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα. Τέλος μίλα για την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Πώς κλείνει το 2022 για την ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου;
Τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μία περίοδος που παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η οικονομία μας, η ασφαλιστική βιομηχανία επέδειξε αξιοζήλευτη σταθερότητα. Τα ασφάλιστρα όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά παρουσίασαν ανοδική πορεία σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, που επηρέασαν πολυεπίπεδα την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση τις ζωές των ανθρώπων. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το ενεργειακό, οι μεγάλες πτώσεις στις αγορές και ο ψηλός πληθωρισμός, αποτελούν σήμερα σημαντικές προκλήσεις τόσο για τα κράτη, όσο και για τις επιχειρήσεις. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον όμως, δεν επηρέασε την Ασφαλιστική Βιομηχανία η οποία κινήθηκε θετικά στο πρώτο μισό του έτους, με τις ενδείξεις να δείχνουν πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό του 2022, ενδεχομένως με χαμηλότερους ρυθμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεβάζει ταχύτητα η κυπριακή ασφαλιστική αγορά
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
H πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν καθυστερήσεις στις εισπράξεις και στις αποζημιώσεις που κλήθηκαν να καταβάλουν τα μέλη σας;
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν σημαντικά την οικονομία διεθνώς. Στην περίπτωση της υγειονομικής κρίσης δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής κατάσταση λόγω των παρατεταμένων lockdown τα οποία περιόρισαν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Η δραματική μείωση στις χρηματικές συναλλαγές αντιστράφηκε αργότερα, όταν ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί μετέφεραν τις δραστηριότητες τους (εκεί που ήταν εφικτό) στο διαδίκτυο και άρχισαν να αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ήταν ήδη έτοιμες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, συνεπώς δεν απαιτήθηκε χρόνος προσαρμογής.
Παρόλα αυτά, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων είχε απώλεια εισοδήματος και δυσκολεύονταν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, οι ασφαλιστικές παρείχαν επιπλέον διευκολύνσεις στις πληρωμές επιτρέποντας στους πελάτες τους να διατηρήσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, ακόμη και σε περίοδο που το ασφάλιστρο τους δεν πληρωνόταν. Με τη συγκροτημένη προσέγγιση που ακολούθησαν και σε συνδυασμό με την υγιή κεφαλαιουχική επάρκειά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατάφεραν να συνεχίσουν την παροχή καλύψεων και να καταβάλουν άμεσες αποζημιώσεις εν καιρώ πανδημίας. Η ελαστικότητα τους σε μία δύσκολη περίοδο, εκτιμήθηκε από τους πολίτες οι οποίοι αντάμειψαν την αγορά με περαιτέρω αύξηση στον κύκλο εργασιών.
Τη στιγμή που η αγορά βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, άλλαξε ξανά τις ισορροπίες. Πολύ σύντομα, η Ρώσο-ουκρανική σύρραξη επηρέασε τις εφοδιαστικές αλυσίδες, δημιούργησε ελλείψεις σε πολλά βασικά προϊόντα, ενώ το κόστος της ενέργειας ανέβηκε κατακόρυφα. Οι αλυσιδωτές εξελίξεις, προκάλεσαν πτώση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, κάτι που αναμφίβολα επέφερε προβλήματα στην καταβολή των ασφαλίστρων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες όμως, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, πως τα αναπάντεχα στη ζωή παραμονεύουν, και έτσι συνεχίζουν να στέκονται δίπλα από τους πελάτες τους και να τους βοηθούν να διατηρήσουν τις καλύψεις τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Πόσα επενδυμένα κεφάλαια έχουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες σε Κύπρο και εξωτερικό;
Η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στη χώρα και διαχειρίζεται επενδύσεις της τάξης των €3 δισ. Το ποσό αυτό αφορά κεφάλαια τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ IFRS-17
Τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες το λογιστικό πρότυπο IFRS- 17 το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2023;
Το πρότυπο IFRS-17 είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στον τομέα της ασφάλισης, με το κόσμος εφαρμογής του να ξεπερνά τα 15 δισ ευρώ παγκοσμίως. Υπενθυμίζουμε ότι το πρότυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017, αλλά λόγω των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνταν, η τελική ημερομηνία εφαρμογής μετατέθηκε δύο φορές. Ενώ αρχικά είχε καθοριστεί για την 1/1/2021, στη συνέχεια μετατέθηκε για ένα χρόνο μετά, δηλαδή την 1/1/2022. Τελικά, μέσα στο 2020 το αρμόδιο σώμα (IASB) εισηγήθηκε ως τελική ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2023.
Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη ανεξαρτήτως μεγέθους καλούνται πλέον να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τηρούν τα λογιστικά τους βιβλία. Αυτό προκαλεί μια σειρά μεγάλων αλλαγών στα μηχανογραφημένα συστήματα και στις διαδικασίες τους. Κάποιος μπορεί να διερωτάται γιατί έγινε όλο αυτό. Η ασφαλιστική αγορά παραμένει αν όχι η πρώτη, σίγουρα μια από τις πιο αυστηρά εποπτευόμενες αγορές. Το νέο πρότυπο μαζί με μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις στοχεύει στην αύξηση της διαφάνειας και στην προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εποπτεύονται από την τοπική εποπτική αρχή και παρέχουν σωρεία πληροφοριών σε τακτά χρονικά διαστήματα ή και σε επιπλέον περιπτώσεις, όπου αυτό ζητηθεί. Επιπλέον οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν επαρκή πληροφόρηση τόσο για τα ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία θα προμηθευτούν, όσο και για την οικονομική ευρωστία της ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία θα συνεργαστούν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο της οικονομικής απώλειας. Το πρότυπο IFRS17 αποτελεί μια επαναστατική μεταρρύθμιση η οποία στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρείτε πως έφθασε η ώρα για να δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο;
Σε μια ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή της Κύπρου οι εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν πρέπει να προκαλούν εκπλήξεις. Παρόλα αυτά, οι επιχειρηματικές κινήσεις δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν αφού η δυναμική της αγοράς μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Στην Κύπρο όντως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών (ο ΣΑΕΚ διαθέτει 29 εταιρείες-μέλη), και αρκετές από αυτές είναι μικρές. Ένας λογικός συνειρμός θα ήταν να προκύψουν συγχωνεύσεις, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ
Ποιες νέες ασφαλιστικές καλύψεις θα δούμε το επόμενο διάστημα;
Η ασφαλιστική αγορά παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνές τάσεις, και συμβαδίζει με τις αλλαγές που παρατηρούνται στην κοινωνία και στον τρόπο ζωής μας. Έχοντας καλά αντανακλαστικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες προλαβαίνουν τις εξελίξεις και προσφέρουν καλύψεις που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια, η μετάβασή μας στη ψηφιακή εποχή, θέτει τις οικονομίες ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, λόγω της εξάρτησής τους στην τεχνολογία και της έκθεσης μεγάλου όγκου πληροφοριών στον κυβερνοχώρο. Τα δεδομένα αποτελέσουν σήμερα, ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, και αναπόφευκτα η κυβερνοασφάλιση είναι απαραίτητη. Αν και στην Κύπρο ο συγκεκριμένος κλάδος δεν παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον όπως παρατηρείται στην Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου αυτό να αλλάξει.
Η τεχνολογία οδηγεί επίσης τον κλάδο μηχανοκινήτων σε μία νέα εποχή, με την εισαγωγή των αυτόνομων και ημιαυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον κλάδο μας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο τέτοια οχήματα διαφοροποιούν την παραδοσιακή οδηγική συμπεριφορά και κατά συνέπεια το ρίσκο το οποίο καλύπτεται μέσω της ασφάλισης. Επιπλέον, η αύξηση στη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως ηλεκτρικά σκούτερ, πατίνια, ποδήλατα κ.ά, δημιουργούν ανάγκες τόσο για ασφάλιση έναντι ζημιών, όσο και για κλοπή.
Η πανδημία άλλαξε επίσης τον τρόπο σκέψης των πολιτών σε ότι αφορά κάποιες παραδοσιακές ασφαλίσεις. Η χρησιμότητα μιας ασφάλειας διακοπής εργασιών, μιας ταξιδιωτικής ασφάλισης έλυσαν τα προβλήματα σε πολλούς πολίτες οι οποίοι είχαν την προνοητικότητα να τις κατέχουν. Επιπλέον, η ασφάλιση υγείας έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να λάβουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μια περίοδο που το κρατικό σύστημα υγείας βρισκόταν κάτω από μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας. Όλες αυτές οι αλλαγές αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με νέες υπηρεσίες.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν;
Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της ασφαλιστικής βιομηχανίας την υποχρεώνει να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να μην πρωτοπορεί διαχρονικά στην εφαρμογή της τεχνολογίας. Συχνά ο κόσμος ταυτίζει λανθασμένα τη ψηφιοποίηση με τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Αυτό δεν ισχύει. Πίσω από την πώληση ενός ασφαλιστικού συμβολαίου κρύβεται, μια μεγάλη υποδομή, η οποία υποστηρίζει τις υπηρεσίες που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια ασφαλιστική εταιρεία. Η επεξεργασία των απαιτήσεων, οι πληρωμές και οι εισπράξεις, η επιμέτρηση του ρίσκου, η διατήρηση των απαραίτητων κεφαλαίων και πολλά άλλα αποτελούν διαδικασίες οι οποίες μπορούν να ψηφιοποιηθούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση στο χρόνο εξέτασης των απαιτήσεων, πιο άμεσες καταβολές αποζημιώσεων, ελαχιστοποίηση του κόστους αλλά κυρίως αύξηση της ποιότητας και βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στο παρελθόν οι διαδικασίες πώλησης γινόταν υποχρεωτικά με φυσική παρουσία σε ένα υποκατάστημα ή γραφείο μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Η τεχνολογική αναβάθμιση των εταιρειών δίνει τώρα τη δυνατότητα για ποιοτική εξυπηρέτηση χωρίς την ανάγκη να μετακινηθεί κάποιος από την άνεση του σπιτιού του.
Οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο;
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας παγκοσμίως, και ταυτόχρονα της ανθρωπότητας. Θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε, πως οι επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης των πόρων δεν θα επηρέαζαν και τη χώρα μας. Άλλωστε οι πρόσφατες πυρκαγιές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται εντονότερα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δοκιμάζουν τόσο τα αντανακλαστικά των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και την καθημερινότητά μας.
Δυστυχώς οι υποδομές μας, τόσο σε κρατικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι φτιαγμένες με τρόπο που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα φαινόμενα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών για τις οποίες θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι έτοιμες να καταβάλουν αποζημιώσεις πολύ πιο συχνά από ότι στο παρελθόν, αφού η συχνότητα και το εύρος των ζημιών αυξάνεται.
Αξίζει όμως να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με όσα άλλα συμβαίνουν γύρω μας. Με αυξημένη την πιθανότητα πρόκλησης ζημιών σε συνδυασμό με τον ψηλό πληθωρισμό, το πρόβλημα της υποασφάλισης διογκώνεται. Εάν οι καλύψεις τις οποίες διατηρούμε δεν είναι επαρκείς, προκύπτει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν ζημιές για τις οποίες η αποζημίωση που θα λάβουμε δεν θα επαρκεί για επανόρθωση της ζημιάς. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι οι καλύψεις τις οποίες έχουμε επαρκούν για να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση που μπορεί να μας φέρει μια καταστροφή. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, είναι σημαντικό να αναθεωρούμε τα ασφαλιστικά μας συμβόλαια, κυρίως όταν προκύπτουν αλλαγές στο περιβάλλον το οποίο ζούμε.
Από το περιοδικό Insider Νοεμβρίου