Το κενό στη νομοθεσία σε σχέση με μέτρα που καλείται να λάβει ο εργοδότης για την ορθοστασία των εργαζομένων, οδήγησε το ΑΚΕΛ να καταθέσει στην Ολομέλεια δύο προτάσεις νόμου για τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων, καθώς και για την τοποθέτηση ειδικών καθισμάτων.
Σήμερα, στον νόμο περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας προβλέπεται ότι όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, ο εργαζόμενος δικαιούται σε διάλειμμα συνεχούς περιόδου τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά το οποίο δικαιούται να απομακρυνθεί από τη θέση του. Ωστόσο, δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ορθοστασίας ή σε ανακουφιστικά μέτρα.
Τις δύο προτάσεις νόμου υπογράφει ο βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς. Με την πρώτη πρόταση τροποποιείται ο νόμος περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας, έτσι ώστε να θεσπιστεί η υποχρέωση των εργοδοτών να οργανώνουν τον χρόνο εργασίας, για να αποφεύγεται η συνεχής και παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζόμενων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργαζόμενοι απαγορεύεται να κάτσουν στη δουλειά τους
Με τη δεύτερη πρόταση νόμου τροποποιείται ο νόμος περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, έτσι ώστε να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, για να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία.
Επιχειρηματολογώντας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τονίζει πως με τις προτάσεις θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο πρόνοια της Σύμβασης 120 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του 1964, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα καθίσματα στην εργασία τους. Παράλληλα, σημειώνει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία, στην έκθεσή του για το 2021, επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλεί στους εργαζόμενους η παρατεταμένη ορθοστασία και παραθέτει τις παθήσεις και τις μυοσκελετικές διαταραχές που δημιουργούνται.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει επικυρωθεί από τη Δημοκρατία και δεν εφαρμόζεται στους χώρους εργασίας στην χώρα μας. Μάλιστα, ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, απαντώντας στον βουλευτή του ΑΚΕΛ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης, είχε υποστηρίξει πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται είναι επαρκές. Επίσης, είχε αναφέρει πως τα μυοσκελετικά προβλήματα που προέρχονται από την ορθοστασία αποτελούν μία μορφή κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παροχή καθισμάτων, καθώς και άλλα οργανωτικά μέτρα, όπως η εναλλαγή του είδους εργασίας ή η διακοπή της εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και παροχή χώρου ανάπαυσης με καθίσματα.
Τέτοιους είδους προβλήματα προκύπτουν σε εργαζόμενους στα καταστήματα λιανικής πώλησης, σε φούρνους, στις υπεραγορές κλπ. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τους ελέγχους που διενέργησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας δεν είχαν διαπιστώσει οποιαδήποτε παράβαση της νομοθεσίας. Το 2019, ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα δέχθηκε καταγγελία από συνδικαλιστική οργάνωση για ζητήματα ορθοστασίας.