Το ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ δεν είναι εντελώς εκτός των πλάνων του Υφυπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο ανοίγματος της αμερικάνικης τουριστικής αγοράς που επιχειρεί η Κύπρος. Εντούτοις, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ο οποίος τοποθετεί μια τέτοια συζήτηση και ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε δύο – τρία χρόνια από σήμερα.

Οι αναφορές του κ. Περδίου έγιναν στην ελληνόφωνη εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και στον Χριστόδουλο Αθανασάτο, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του υφυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Περδίος είχε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη με διάφορους τουριστικούς φορείς αλλά και με την ελληνική ομογένεια. Αν και διευκρίνισε και πριν το ταξίδί του ότι σκοπός της τουριστικής αποστολής δεν ήταν το θέμα της έναρξης απευθείας πτήσεων αλλά η προβολή και παρουσίαση της νέας τουριστικής ταυτότητας της χώρας στις ΗΠΑ, ερωτηθείς για το θέμα είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως είναι ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά από 2-3 χρόνια, συμπληρώνοντας πως, επί του παρόντος, μπορεί να αξιοποιηθεί η καλή σύνδεση με τη Φρανκφούρτη, την Αθήνα και το Λονδίνο.

«Δημιουργώντας αυξημένη ζήτηση για τον προορισμό θα παίξουμε και το χαρτί της απευθείας πτήσης. Ευελπιστούμε σε 2-3 χρόνια από σήμερα, θα είναι και αυτό εφικτό», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περδίος: Τουριστικό «άνοιγμα» στην αγορά των ΗΠΑ

Ο υφυπουργός, που μεταξύ άλλων συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τους συνδέσμους ASTA (American Society of Travel Advisors), ATTA (Adventure, Travel Trade Association) και USTOA (United States Tour Operators Association), εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές που είχε, επαναλαμβάνοντας πως στόχος του ταξιδιού ήταν να προβληθεί και να επανασυστηθεί ο προορισμός. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η απουσία της χώρας για πολλά χρόνια από την αγορά των ΗΠΑ θα βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται: «Το ότι απουσιάζαμε χρόνια από την αγορά των ΗΠΑ το θεωρούμε προτέρημα, διότι η Κύπρος μπορεί να παρουσιαστεί σε αυτήν την αγορά ως κάτι το νέο». Υπάρχει, συνέχισε, «κορεσμός για συγκεκριμένους προορισμούς της Ευρώπης και της Μεσογείου που επισκέπτονται χρόνια οι Αμερικανοί. Τώρα που η Κύπρος συστήνεται ως κάτι νέο, πιστεύουμε θα λειτουργήσει υπέρ μας».

Ανέφερε ακόμα πως στη νέα προσπάθεια που ξεκινά για προσέλκυση Αμερικανών τουριστών δίνει δυναμική και η δραστηριοποίηση στη χώρα μας εδώ και λίγο καιρό και της Royal Caribbean. Κατέγραψε μάλιστα και το γεγονός ότι η Royal Caribbean έχει ανοίξει και περιφερειακό γραφείο για την Ανατολική Μεσόγειο στη Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλει στο να δημιουργηθεί περαιτέρω αναγνωρισιμότητα στην αμερικανική αγορά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για προσέλκυση Αμερικανών τουριστών το Υφυπουργείο έχει συνάψει συνεργασία και με την Ιορδανία για προώθηση κοινών πακέτων. Τέλος, αναφέρουμε ότι η Κύπρος προσελκύει ήδη τουρίστες από την Αμερική, οι οποίοι το 2019 έφτασαν τις 47.513, ενώ πέρσι υπολογίζεται ότι άγγιξαν τις 40 χιλ.