Πριν αρχίσουν να καταγράφονται αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, τερματίστηκαν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών ιδιοκτητών σκαφών στο λιμάνι Λάρνακας, που παρέμεινε αποκλεισμένο για 36 ώρες. Οι ακτοπλόοι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού και την απώλεια εσόδων τους από το κλείσιμο της διατηρητέας αποβάθρας, έλαβαν διαβεβαιώσεις από την Kition Ocean Holdings, πως θα τους παραχωρηθούν διευκολύνσεις προκειμένου να μην επηρεαστεί περαιτέρω ο κύκλος εργασιών τους. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν το μεσημέρι της Τρίτης όπως απομακρύνουν τα σκάφη τους από την είσοδο του λιμανιού. 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ακτοπλοϊκών, Μάρκος Αλεξάνδρου, ανέφερε πως αποφάσισαν να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους έπειτα από παραινέσεις του υπουργού Μεταφορών που τους ζήτησε να δώσουν χρόνο για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Kition και του δημάρχου Λάρνακας για παραχώρηση διαφημιστικών περιπτέρων στις Φοινικούδες. «Αν δεν υπάρξει υλοποίηση των υποσχέσεων θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας τις επόμενες δέκα μέρες», σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρου προσθέτοντας πως «οι εργασίες στην αποβάθρα και το εργοτάξιο δεν υπάρχουν στην πράξη», αλλά μόνο στα χαρτιά. 

Η διαχειρίστρια εταιρεία, απέστειλε γραπτώς στους επαγγελματίες τις δεσμεύσεις της αναφέροντας πως ήδη έχει ανοίξει διάδρομο στον οποίο έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι επιβάτες στα πλοία που διενεργούν ημερήσιες κρουαζιέρες. Σημειώνει ακόμη πως είναι πρόθυμη να παραχωρήσει δωρεάν χώρο για τη δημιουργία περιπτέρων στη είσοδο της μαρίνας και δωρεάν διαφημιστικό χώρο για την προώθηση των υπηρεσιών τους. Δεσμεύεται, τέλος, πως τουλάχιστον για περίοδο τριών μηνών θα παγοποιήσει τις αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού που ανέρχονται σε 20-25% και πως θα επανεξετάσει την απόφασή της, εάν οι ιδιοκτήτες συνεχίσουν να έχουν απώλεια εισοδημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος οι κινητοποιήσεις ακτοπλόων, άνοιξε το λιμάνι Λάρνακας

Η ανάδοχος εταιρεία στην επιστολή της ξεκαθαρίζει, επίσης, πως δεν μπορεί ν’ ανοίξει για λόγους ασφαλείας η διατηρητέα αποβάθρα και πως όταν αρχίσουν τα μεγάλα έργα για τη δημιουργία βραχίονα στη μαρίνα, οι ιδιοκτήτες θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λάρνακας, σημείωσε πως αναμένει από τους ακτοπλόους τον καθορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του.  

Μπορεί το μέτωπο με τους επαγγελματίες να έκλεισε προς το παρόν, ωστόσο παραμένει ακόμη ανοικτό αυτό με τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι εντός Μαΐου, όπως πληροφορείται ο «Φ», προγραμματίζουν και αυτοί κινητοποιήσεις στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας για τις αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού. 

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου, είχε εκφράσει πριν τη λήξη των κινητοποιήσεων, τη στήριξη του προς τους επαγγελματίες ακτοπλόους και κάλεσε μάλιστα τα μέλη του να στηρίξουν έμπρακτα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αλαζονική συμπεριφορά από μέρους του επενδυτή. «Φράσεις όπως “για εμάς είναι καλύτερα να φύγετε όλοι”, “έπρεπε να σας την κλείσουμε τη μαρίνα”, και “να βρείτε ένα χωράφι να βάλετε μέσα τα σκάφη σας”, είναι αυτές που ακούμε από τους υπευθύνους της Kition, που κατά τα άλλα μας θέλουν για πελάτες τους», σημειώνουν.