Ξενοδοχεία, τουριστικά ακίνητα και εμπορικά κτήρια στην Κύπρο αλλάζουν χέρια και από κυπριακά, γίνονται ελληνικής, ρωσικής, λιβανέζικης ή ισραηλίτικης ιδιοκτησίας. Δυναμικό come back στην Κύπρο κάνουν ελληνικές εταιρείες αποκτώντας σημαντικό ρόλο στον ξενοδοχειακό τομέα και στα ακίνητα.
 
Σε ελληνικά χέρια έχουν περάσει δύο μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία της Λευκωσίας, Hilton Cyprus και Holiday Inn, αλλά κι άλλα ακίνητα. Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ελλάδα, Πανγαία, στην οποία έχει μετοχές η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αυξάνει τις δραστηριότητες στην Κύπρο. Προχωρά σε αγορές ακινήτων ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Πέρυσι αγόρασε το Holiday Inn στην τιμή των €11,2 εκατ. το οποίο πλέον βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης για να λειτουργήσει ως Windham από τη Zeus International. Στην Πανγαία και την Invel έναντι του ποσού των €55 εκατ., περνά και το Hilton Cyprus, το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λευκωσία. 
 
Η παρουσία της Πανγαία στα ακίνητα της Κύπρου άρχισε να γίνεται αισθητή το 2018 όταν αγόρασε πακέτο 21 ακινήτων από την Τράπεζα Κύπρου. Η Πανγαία έχει αποκτήσει επίσης τον έλεγχο κι άλλων γνωστών κτηρίων της ευρύτερης Λευκωσίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι το εμπορικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το γνωστό κατάστημα Leroy Merlin, το κτήριο Shacolas Tower στην οδό Λήδρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στην H&Μ, το κτήριο Irida 3 Building στο οποίο στεγάζονται γραφεία, το εμπορικό κτήριο το οποίο στεγάζει το Superhome Centre DIY και το κτήριο που στεγάζει το Unicars Service Centre. Επίσης έχει αποκτήσει δύο κτήρια που περιλαμβάνουν γραφεία, καφετερία και αίθουσες διδασκαλίας και τα οποία ενοικιάζονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ακόμα είναι στην κατοχή της το κτήριο Ellinas House, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται από το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Παιδείας. Κατέχει επίσης βιομηχανική αποθήκη στο Στρόβολο που ενοικιάζεται μερικώς στην TNT Express (Cyprus) και εμπορικό κτήριο στην παλιά πόλη της Λευκωσίας το οποίο ενοικιάζεται στα Gloria Jean’s Coffees. 
 
Στην ισραηλινή εταιρεία Fattal πωλήθηκε κτήριο της πρώην Λαϊκής στη Μακαρίου και θα λειτουργήσει ως boutique hotel.  
Πίσω από μεγάλα deals που έγιναν τελευταία υπάρχουν ξένοι επενδυτές. Στη Λεμεσό πωλήθηκε η υπεραγορά Ορφανίδη στο Ζακάκι, αφού προηγουμένως πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου. Ο νέος ιδιοκτήτης έκανε συμφωνία με την εταιρεία Melco η οποία ανακαίνισε το χώρο έκτασης 4.600 τ.μ. ξοδεύοντας €12 εκατ. για τη λειτουργία του προσωρινού καζίνο της Λεμεσού. Επενδυτές από την Κίνα βρίσκονται επίσης πίσω από την κάθοδο στη Λεμεσό της γνωστής γαλλικής αλυσίδας ξενοδοχείων Sofitel, μέλος του ομίλου Accor Hotels. Οι Κινέζοι επενδυτές αγόρασαν έναντι €30 εκατ. παραλιακό φιλέτο στη Λεμεσό μεταξύ Πύργου και Μονής και προχωρούν στη δημιουργία του πρώτου Sofitel ξενοδοχείου στην Κύπρο σε συνεργασία με την εταιρεία Oxley Planet Vision Properties.