Παρά το ότι οι δαπάνες των τουριστών δείχνουν στάσιμες ή ακόμα και μικρή μείωση κατά τους πρώτους μήνες του 2019, εντούτοις, τα στοιχεία της JCC για τη  χρήση ξένων καρτών ενός της Κύπρου παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα. 
 
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι δαπάνες των τουριστών στην Κύπρο ανέρχονται για τους πρώτους τέσσερις μήνες περίπου στα 370 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με την χρήση ξένων καρτών ανέρχονται στα 373 εκατ. ευρώ (στη βάση των στοιχείων της JCC). 
 
H Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει τις δαπάνες τουριστών μετά από την συμπλήρωση ερωτηματολογίου κατά την αναχώρηση τους από τη χώρα ενώ η JCC μετρά τις αγορές με την χρήση ξένων πιστωτικών καρτών. Επιπλέον, παρά το ότι οι δαπάνες (οι αγορές δηλαδή) των τουριστών με βάση πάντα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζονται για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 ελαφρώς μειωμένες οι αγορές με ξένες κάρτες της JCC δείχνουν σημαντική αύξηση. 
 
Με βάση τα δεδομένα της JCC τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 οι αγορές στην Κύπρο από άτομα που χρησιμοποιούν ξένες πιστωτικές κάρτες ανήλθαν στα 292 εκατ., ευρώ ενώ αν υπολογιστούν και οι αναλήψεις από ATM το ποσό φτάνει τα 373 εκατ. ευρώ για την υπό αναφορά χρονική περίοδο. Το πιο πάνω γεγονός αναλογεί σε ετήσια αύξηση 22% για αγορές με ξένες πιστωτικές κάρτες και 19% για τις αναλήψεις. Αντιθέτως, οι αγορές ή οι δαπάνες των τουριστών με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ίδια χρονική περίοδο ήταν κατά περίπου 1% πιο κάτω.
 
Τα στοιχεία της JCC δείχνουν πως η χρήση ξένων καρτών στην Κύπρο ακολουθεί ανοδική πορεία ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα της συνολικής αύξησης του πληθυσμού της Κύπρου τα τελευταία χρόνια λόγω και του ότι αρκετοί κάτοικοι άλλων χωρών μετακόμισαν στο νησί.  Χαρακτηριστική είναι η αυξημένη παρουσία σημαντικού αριθμού εύπορων υπηκόων από τρίτες χώρες λόγω και της παροχής κυπριακού διαβατηρίου στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου.