Το συνέδριο COP26 από την οπτική της KPMG
Τους τελευταίους μήνες έχει απασχολήσει σημαντικά το παγκόσμιο, το Συνέδριο COP26 που έλαβε χώρα στη Γλασκώβη το Νοέμβριο και που είχε για κύριους στόχους τα ακόλουθα:
- Την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και τον περιορισμό της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου.
- Την προστασία των κοινοτήτων και των φυσικών οικοτόπων.
- Την αύξηση της χρηματοδότησης των κλιματικών δράσεων.
- Τη συνεργασία μεταξύ των κρατών για τη λήψη αποφάσεων.
Η KPMG σημειώνει πως το αποτέλεσμα του Συνεδρίου δεν ήταν το επιθυμητό, με πρόοδο να σημειώνεται σε διάφορους τομείς, αλλά και ορισμένες σημαντικές απογοητεύσεις. Το COP26 διατήρησε τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου εντούτοις, ο στόχος δε φαίνεται να είναι επιτεύξιμος σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα και χρονοδιαγράμματα.
Το COP26 πέτυχε τη δημιουργία αυξημένης δυναμικής στην ατζέντα για το κλίμα προκαλώντας περισσότερα κοινωνικά σύνολα να δραστηριοποιηθούν. Στο παρόν στάδιο παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών «από κάτω προς τα πάνω», που έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή, όπως η GFANZ (Glasgow Financial Alliance for Net Zero).
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον με μηδενικούς ρύπους είναι η επόμενη βιομηχανική επανάσταση. Η δημιουργία συνεργασιών και καινοτόμων τεχνολογιών είναι βασικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η αλλαγή αυτή προϋποθέτει ταχεία δράση και όσες επιχειρήσεις αδράξουν τις ευκαιρίες για αξιοποίηση πολιτικών ESG, αναμένεται να επιτύχουν.
Η αυξανόμενη επικέντρωση στις πολιτικές ESG
Οι πολιτικές ESG βρίσκονται στο προσκήνιο της παγκόσμιας ατζέντας με τη σημαντικότητά τους να αυξάνεται διαρκώς, όπως διαφαίνεται από το μέγεθος των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, το διευρυμένο κανονιστικό πλαίσιο και την έμφαση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτών σε ESG κριτήρια.
Ήδη πολλοί οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τη σημαντικότητα της βιωσιμότητας, αφού οι παγκόσμιες επενδύσεις σε βιώσιμες πρακτικές έφτασαν τα 35.3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 20201. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να ενσωματώσουν ESG δείκτες στις επενδυτικές τους αποφάσεις, καθώς η απόδοση του ESG μιας εταιρείας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική της επίδοση. Έρευνα της KPMG καταδεικνύει πως το 30 τοις εκατό των CEO σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο από 10 τοις εκατό των εσόδων τους σε βιώσιμες πρακτικές2α.
Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή νομοθεσίες και κανονισμούς με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, το “EU Taxonomy” που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 31 Δεκεμβρίου 2021, προσφέρει ένα σύστημα ταξινόμησης με βιώσιμες πρακτικές βάσει του οποίου οι οργανισμοί θα πρέπει να καθορίσουν και να γνωστοποιήσουν τη συμβατότητα των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Σκοπός του είναι η ενσωμάτωση των παραγόντων ESG στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων. O κανονισμός “SFRD” είναι ήδη σε εφαρμογή και απαιτεί από συμμετέχοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με την αντιμετώπιση των ESG ρίσκων και του πιθανού αρνητικού αντικτύπου τους στη βιωσιμότητα.
Ο μετασχηματισμός της οικονομίας προϋποθέτει αλλαγές και στα λειτουργικά μοντέλα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί την ενσωμάτωση του ESG στα πλαίσια διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών, ενώ αναμένει και την υιοθέτηση νέων μεθοδολογιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων «πράσινης» χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο για τα πρότυπα πράσινων ομολόγων της ΕΕ (EUGBS), οι εκδότες τους θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι χρηματοδοτούν έργα που συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του “EU Taxonomy”, ενώ οι επενδυτές που αγοράζουν τα ομόλογα θα μπορούν να δουν ξεκάθαρα ότι οι επενδύσεις τους είναι βιώσιμες.
Οι πρακτικές ESG και τα οφέλη
Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει επιπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μας αλλά και τα παραδοσιακά επιχειρησιακά μοντέλα. Η νέα αυτή πραγματικότητα, σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο, έχει αναδείξει την αναγκαιότητα οι οργανισμοί να στραφούν σε πιο ανθεκτικά μοντέλα. Επομένως, οι οργανισμοί καλούνται να ενσωματώσουν στον πυρήνα των στρατηγικών τους πρακτικές ESG, το φάσμα των οποίων μπορεί να αγγίξει όλες τις πτυχές του λειτουργικού μοντέλου. Δημοφιλή παραδείγματα ΕSG πρακτικών είναι η δημιουργία ενιαίας ESG στρατηγικής που παρακολουθείται από εξειδικευμένους δείκτες απόδοσης, διάφορες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας όπως η διαχείριση αποβλήτων και η εφαρμογή πολιτικών και διαδικασιών κατά της διαφθοράς.
Οι πρακτικές ESG μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιτύχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά και αυξημένη αξία.
Έρευνες καταδεικνύουν πως οι οργανισμοί με τις υψηλότερες ESG βαθμολογίες έχουν 40 τοις
εκατό καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους οργανισμούς με τις χαμηλότερες βαθμολογίες3, καθώς τo 52 τοις εκατό των CEO σε οργανισμούς υψηλής ανάπτυξης δηλώνει ότι τα προγράμματα ESG βελτιώνουν την οικονομική τους απόδοση2β. Παράλληλα, οι οργανισμοί υιοθετώντας τις σωστές πολιτικές ESG συμβάλλουν άμεσα στις προσπάθειες διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, που είναι άλλωστε και ο συλλογικός στόχος.
1. Global Sustainable Investment Review 2020, Global Sustainable Investment Alliance 2021
2α,2β. KPMG 2021 CEO Outlook, KPMG, September 2021
3. The Investor Revolution, Harvard Business Review, 29 November 2020
Ο ρόλος της KPMG
Η KPMG έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου αριστείας, του KPMG IMPACT. Πρόκειται για μια ολιστική λύση που προσβλέπει στην παροχή βοήθειας σε οργανισμούς για μια ομαλή μετάβαση σε μια βιώσιμη πραγματικότητα.
Οι υπηρεσίες επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων σε θέματα ESG, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με ευρωπαϊκούς κ α ν ο ν ι σ μ ο ύ ς , τ η ς δ η μ ι ο υ ρ γ ί α ς στρατηγικών και της εφαρμογής πρακτικών ESG, της εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνων. Η KPMG διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα ESG και είναι έτοιμη να στηρίξει και να καθοδηγήσει οργανισμούς στο ταξίδι τους προς τη βιωσιμότητα.