Μπορεί το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του να αναχαίτισαν την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν αλλά αυτή έστειλε μια ισχυρή υπενθύμιση: Ότι το καθεστώς της Τεχεράνης παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η ασφάλεια του Ισραήλ θα εξυπηρετείτο καλύτερα τώρα μέσω της αποφασιστικότητας και της αυτοσυγκράτησης, παρά μέσω της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Οι Ιρανοί ηγέτες προσπάθησαν να παρουσιάσουν την επίθεση του Σαββάτου ως ανάλογη απάντηση σε ένα φερόμενο ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό διοικητή και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου. Το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση με περισσότερα από 300 drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, με το Ιράν να επιτίθεται για πρώτη φορά στο Ισραήλ από το έδαφός του. Η επίθεση αύξησε δραματικά τον κίνδυνο ενός πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή, παρά το ότι το Ιράν ελπίζει ότι το θέμα έχει πλέον “κλείσει”.

Αποτυχημένη επίθεση

Από στρατιωτική άποψη, η επίθεση του Ιράν ήταν αποτυχημένη. Οι ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και πιθανώς κάποιων άλλων αραβικών γειτόνων του Ισραήλ, κατέρριψαν περίπου το 99% των εισερχόμενων πυραύλων και drones, τα περισσότερα από αυτά πριν φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Αντί να ενισχύσει την απομόνωση του Ισραήλ, η επίθεση κατέδειξε πόσο ισχυρές παραμένουν οι συμμαχίες του, παρά την οργή για τη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε δικαίως “ατσάλινη” υποστήριξη στην άμυνα του Ισραήλ, παρά το ότι πιέζει τους Ισραηλινούς ηγέτες να διευκολύνουν τις συνθήκες για τους κατοίκους της Γάζας.

Όπως κάθε κράτος, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε μια άμεση επίθεση στο έδαφός του. Όμως, ένα χτύπημα στο Ιράν θα καθιστούσε το Ισραήλ για άλλη μια φορά τον επιτιθέμενο, θέτοντας σε κίνδυνο την υποστήριξη της Ευρώπης και ακόμη και των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται μακριά από το τέλος του, με κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς να είναι ακόμη ελεύθεροι και περισσότερους από 100 Ισραηλινούς να εξακολουθούν να είναι όμηροι. Η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο παραμένει τεταμένη, με χιλιάδες Ισραηλινούς να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά. Μετά από μήνες μάχης, ο στρατός του Ισραήλ είναι καταπονημένος.

Το Ισραήλ μπορεί να βγει ενισχυμένο

Η προφανής ισχύς της άμυνας του Ισραήλ θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων. Η συγκαλυμμένη δράση του Ισραήλ είχε επιτυχία στην υποβάθμιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και του δικτύου των στρατιωτικών πληρεξουσίων του και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η αυτοσυγκράτηση θα επέτρεπε στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του να επωφεληθούν από τη στιγμή, υπενθυμίζοντας στους Άραβες γείτονες ποια είναι τα πραγματικά τους συμφέροντα. Τα αποτυχημένα χτυπήματα αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αποτελεί το Ιράν τόσο για αυτούς όσο και για το Ισραήλ. Η πυρηνική πρόοδος του Ιράν απειλεί μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών. Οι πληρεξούσιοι του Ιράν έχουν επιτεθεί στις μοναρχίες της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου στο παρελθόν. Ο κατευνασμός που έχουν επιτύχει με την Τεχεράνη είναι απίθανο να διαρκέσει. Αποτρέποντας την επίθεση του Σαββατοκύριακου, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απέδειξαν στους Άραβες ηγέτες πόσο χρήσιμοι μπορούν να είναι ως εταίροι.

Κυβέρνηση Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν στην περιοχή και πέραν αυτής. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με τους εταίρους της G7 για να εστιάσουν εκ νέου την παγκόσμια προσοχή στην καταστροφική συμπεριφορά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξής του σε μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς και της προμήθειας drones και πυραύλων στη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσουν τις προσπάθειες για την αναβίωση μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε έναν ευρύτερο και πιο ενοποιημένο συνασπισμό για τον περιορισμό του Ιράν.

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ απαιτεί ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του Ιράν και των πληρεξούσιών του. Απαιτείται σκληρή διπλωματία για την επίτευξη αυτών των στόχων και την αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου.

Της συντακτικής ομάδας του Bloomberg

BloombergOpinion