Από την αεροδιαστημική μηχανική στην ιατρική και από εκεί στο τιμόνι της προώθησης των προϊόντων της φαρμακοβιομηχανίας Remedica στην κυπριακή αγορά. Ο λόγος για τον Δρ Ανδρέα Κοσιάς, τον νέο Εμπορικό Διευθυντή της Remedica, με ευθύνη την εσωτερική αγορά της Κύπρου, ο οποίος μιλά στο Forbes για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόκληση που αναλαμβάνει.

Εκφράζει περηφάνεια ως Κύπριος γιατρός για τη πολύτιμη συμβολή της Remedica, εδώ και δεκαετίες, στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς του τόπου. Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γκάμα των φαρμακευτικών της προϊόντων και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Έχετε μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, ως αεροδιαστημικός μηχανικός και ως γιατρός. Τι σας οδήγησε να εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας στη φαρμακευτική βιομηχανία;

Η Ιατρική και η ιατρική πρακτική αφορούν την προσφορά βοήθειας στους ασθενείς, να είσαι εκεί για αυτούς και να τους καθοδηγείς προς μια καλύτερη υγεία. Η Μηχανική αφορά το να σκέφτεσαι έξω από το κουτί για να λύνεις προβλήματα και να κάνεις τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Η φαρμακευτική, όταν ασκείται σωστά, μπορεί να έχει ευρεία θετική επίδραση στην υγεία όλων των ασθενών, και κατ’ επέκταση μια πραγματική, μακροπρόθεσμη επίδραση στη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αισθάνθηκα ότι η φαρμακευτική βιομηχανία θα ήταν ένα καλό επόμενο βήμα, για να μπορέσω να εφαρμόσω τις δεξιότητές μου και να επιδράσω θετικά και σε μεγάλη κλίμακα. Επιπλέον, η φαρμακευτική και γενικότερα η εμπορική βιομηχανία έχουν πολλές πολυπλοκότητες, και για να πετύχεις χρειάζεται να έχεις ισχυρές θεμελιώδεις δεξιότητες. Ως εκ τούτου, ο τομέας αυτός αποτελεί για μένα μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν για επιλέξατε τον φαρμακευτικό τομέα. Τη Remedica ειδικά, γιατί;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Στην πραγματικότητα, άρχισα να εργάζομαι στη Remedica από μια πολύ διαφορετική θέση, και συγκεκριμένα από το Γραφείο Διαχείρισης Έργων, υπό τον CEO της εταιρείας, Δρα Μιχάλη Νεοπτολέμου.

Για την ακρίβεια, ο κύριος λόγος για τον οποίο εντάχθηκα στην εταιρεία ήταν ο Δρ Νεοπτολέμου, ο οποίος είναι ένας πολύ έξυπνος ηγέτης. Έχουμε παρόμοιο ακαδημαϊκό ιστορικό, καθώς κατέχει διδακτορικό στην Αεροναυτική Μηχανική, και παράλληλα θεωρώ ότι και οι δύο έχουμε πολύ αναλυτικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, φτάνοντας στον πυρήνα των ζητημάτων.

Επιπλέον, είναι ένας άνθρωπος από τον οποίο μπορείς να μάθεις πολλά. Τώρα που έχω βιώσει τη Remedica εκ των έσω, επιβεβαιώνω την ορθότητα της απόφασης μου.

Στην ομάδα της Remedica έχουμε πολλούς δυναμικούς και ταλαντούχους ανθρώπους, που εργάζονται συλλογικά για ένα κοινό στόχο, που είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένας οργανισμός.

Θεωρείτε ότι η Remedica έχει προσφέρει υπηρεσία στους πολίτες της Κύπρου;

Αν κοιτάξουμε πίσω, η Remedica αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα της παροχής φροντίδας στους ασθενείς στην Κύπρο. Πολλά από τα φάρμακα μας ήταν ενταγμένα στα κρατικά νοσοκομεία, πολύ πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, και συνταγογραφούνταν για τη θεραπεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τώρα έχουμε διευρύνει τη γκάμα μας και παράγουμε υψηλής ποιότητας αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς και πολλά άλλα φάρμακα στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Όραμα και αποστολή μας είναι η δημιουργία ενός υγιέστερου κόσμου και στο πλαίσιο επίτευξης αυτού του στόχου, συνεχίζουμε να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας.

Ως εκ τούτου, ναι πιστεύω ότι μέσω της διαρκούς επέκτασής μας, έχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της Κύπρου και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ακόμη καλύτερα και πιο αναβαθμισμένα.

Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι σημαντική για μια εταιρεία του μεγέθους της Remedica, με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 160 χώρες;

Η Κύπρος είναι το σπίτι μας, είναι ο πυρήνας του ό,τι κάνουμε, και είναι η κοινότητα στην οποία ανήκουμε. Παράγουμε όλα τα φάρμακά μας εδώ και απασχολούμε πάνω από 800 άτομα στην Κύπρο.

Η Κύπρος θα είναι πάντα σημαντική για εμάς. Επιπλέον, ως Κύπριος γιατρός, δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει πιο ευτυχισμένο από το να ξέρω ότι εμείς ως κυπριακή εταιρεία, που δραστηριοποιείται εδώ, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τόσους ασθενείς και παράλληλα να βοηθήσουμε τους συναδέλφους γιατρούς.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια βιομηχανία τέτοιου βεληνεκούς στον τόπο μας, και γι’ αυτό ως Κύπριοι πρέπει να νιώθουμε περήφανοι.

Θα λέγατε ότι οι Κύπριοι εμπιστεύονται τα φάρμακα και τις γενόσημες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Remedica;

Αν κοιτάξετε τις μελέτες, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν την υψηλή ποιότητα των φαρμάκων μας και τα υψηλά πρότυπα που τηρούμε, όντας μια φαρμακοβιομηχανία που δραστηριοποιείται εντός της ΕΕ και εναρμονίζεται πλήρως με τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς.

Πλέον, και οι περισσότεροι ασθενείς αντιλαμβάνονται την βιο-ισοδυναμία και υψηλή ποιότητα των γενόσημων κυπριακών φαρμάκων. Πιστεύω ότι είναι απλώς ζήτημα εκπαίδευσης που απαιτείται από τους γιατρούς προκειμένου να μεταφέρουν τη γνώση στους ασθενείς τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν κατανοήσει, και είναι απλώς ζήτημα λίγου περισσότερου χρόνου για να γίνει πλήρως αντιληπτό από όλους.

Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα εφαρμογή του ΓΕΣΥ;

Κοιτάξτε, υπάρχουν πράγματα που έχουν εφαρμοστεί καλά και πράγματα για τα οποία χρειάζεται βελτίωση το συντομότερο. Το θετικό είναι η δέσμευση που αναλαμβάνει το κράτος μέσω του ΓΕΣΥ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η αντίστοιχη δέσμευση που αναλαμβάνουμε εμείς ως πολίτες.

Ως κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, αποτελούμε ζωτικό τμήμα παροχής υγείας στους ασθενείς μέσω του ΓΕΣΥ.

Ως Remedica, στεκόμαστε στο πλευρό του πληθυσμού της Κύπρου, στην προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας του συστήματος, και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ. Ανδρέας Κοσιάς είναι Εμπορικός Διευθυντής Κυπριακής Αγοράς στην εταιρεία Remedica. Σπούδασε Αεροδιαστημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Delſt στην Ολλανδία. Συνέχισε τις σπουδές του, αποκτώντας τον τίτλο MBChB στην Ιατρική και Χειρουργική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aberdeen στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ. Κοσιάς εργάστηκε στο εμπορικό τμήμα σε επιχειρήσεις του κλινικού και μη-κλινικού πεδίου. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών του γνώσεων, απέκτησε δίπλωμα International Wealth Management από το Chartered Institute of Securities and Investments του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι κάτοχος των ρυθμιστικών αδειών CySec Advanced και AML.