«Neocleous Tower», ένα μοντέρνο, περιβαλλοντικά βιώσιμο, υψηλής ποιότητας κτίριο γραφείων, με υπερσύγχρονα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του με σκοπό να στεγάσει επιχειρήσεις και εταιρείες υψηλών προδιαγραφών.

Το Neocleous Tower, με τον αειφόρο χαρακτήρα του, κατασκευάζεται με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τα σημερινά δεδομένα κτιρίων γραφείων.

Αυτή η εισαγωγή δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει θαυμασμό και υπερηφάνεια στη μικρή κοινωνία της Κύπρου. Αυτή η καινοτόμα ιδέα, από μια εταιρεία που δεν ασχολείται με την ανέγερση κτιρίων, σκοπό έχει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030, αλλά και να εισαγάγει τις παγκόσμιες τάσεις κατασκευής κτιρίων στην Κύπρο. Για το έργο μιλά στο Forbes εκ μέρους της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ο κ. Παναγιώτης Νεοκλέους.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο αυτό, πως γεννήθηκε η ιδέα της επένδυσης στην κατασκευή τέτοιου «πράσινου» κτιρίου και ποιοι είναι οι συντελεστές της υλοποίησής του. Πρόκειται όντως για ένα πρωτοποριακό έργο για τα δεδομένα της Κυπριακής αγοράς.

Πράγματι, το Neocleous Tower αποτελεί ένα πρωτοποριακό και εμβληματικό έργο για την κυπριακή αγορά, λόγω του βιώσιμου σχεδιασμού, των σύγχρονων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την ανέγερσή του, καθώς και των μέτρων που έχουν ληφθεί για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης εκπομπών αερίων, καθιστώντας το πρότυπο για μελλοντικά έργα στην ευρύτερη περιοχή. Η ιδέα μας για ανάπτυξη ενός «πράσινου» βιώσιμου κτιρίου, απορρέει από την πηγαία ευαισθησία μας σχετικά με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Επιπρόσθετα, η παγκόσμια τάση ανάπτυξης βιώσιμων κτιρίων με πράσινες προδιαγραφές οδήγησαν στην αυξημένη ανάγκη ανέγερσης τέτοιων κτιρίων και στην Κύπρο.

Οι συντελεστές του έργου είναι εταιρείες οι οποίες ανέκαθεν πρωτοπορούσαν στον κλάδο τους. Αρχιτέκτονας του έργου είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο G. Stamatiou Architects LLC, μηχανικοί του έργου είναι η A.S.D Hyperstatic Engineering Design σε συνεργασία με τη βρετανική πολυεθνική εταιρεία ARUP, σύμβουλοι πιστοποίησης LEED είναι η εταιρεία Ambiens ESG, οι διακοσμητές των εσωτερικών χώρων του έργου είναι η εταιρεία Side to Side, project managers είναι η εταιρεία P.J. Karayiannis Civil Engineers LLC, η κατασκευαστική εταιρεία είναι η ZEMCO CONSTUCTIONS LTD και οι concept architects η εταιρεία ATKINS, και άλλοι.

Μπορείτε να κάνετε μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών του βιώσιμου κτιρίου, της τοποθεσίας του, καθώς και του μεγέθους του;

Τα βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι η υψηλή ενεργειακή απόδοσή του, η οποία έγκειται στη χρήση υψηλής ποιότητας μονωτικών υλικών και συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, καθώς και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βελτιωμένη ποιότητα αέρα, η οποία συνίσταται στο σχεδιασμό των συστημάτων αερισμού που βελτιώνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και στη βιοκλιματική σχεδίαση του κτιρίου και του προσανατολισμού του στη βάση των συνθηκών του ήλιου και του ανέμου, και τέλος, η χρήση βιώσιμων υλικών με χαμηλά αποτυπώματα άνθρακα. Η τοποθεσία του κτιρίου παίζει καταλυτικό ρόλο στη βιωσιμότητά του, υποβοηθώντας τους στόχους του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), καθώς έχει επιλεχθεί στρατηγικά, ούτως ώστε να βρίσκεται κοντά σε μεταφορικά μέσα, υποδομές και υπηρεσίες με σκοπό να μειωθεί η ανάγκη για συχνή χρήση αυτοκινήτων και συνακόλουθα να μειωθούν οι εκπομπές αερίων. Καταληκτικά, σε ό,τι αφορά το μέγεθός του, και πάλι γνώμονας ήταν η βιωσιμότητα του κτιρίου. Έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε όλοι οι χώροι του να είναι ωφέλιμοι προς τους χρήστες.

Σερφάροντας στην ιστοσελίδα του Neocleous Tower είδαμε ότι το κτίριο είναι υποψήφιο για την πιστοποίηση LEED. Ποια η σημασία της εν λόγω πιστοποίησης για τους χρήστες του κτιρίου;

Η πιστοποίηση LEED είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση της βιωσιμότητας κτιρίων. Η σημασία της πιστοποίησης LEED για τους χρήστες ενός κτιρίου είναι πολλαπλή. Αρχικά, η πιστοποίηση LEED δίνει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, στη μείωσης των χημικών εκπομπών και στη δημιουργία υγιεινών και άνετων χώρων για τους χρήστες του κτιρίου. Όλα αυτά, έχουν, άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων που εργάζονται εντός του κτιρίου.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω πιστοποίηση διασφαλίζει ότι το κτίριο είναι ενεργειακά αποδοτικό και χρησιμοποιεί λιγότερα ύδατα, μειώνοντας έτσι το κόστος χρήσης ενέργειας και υδάτων. Σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης LEED, εάν και δεν είναι απευθείας συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί παρόλα αυτά να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία κ.ο.κ η εν λόγω, η παρόμοιου τύπου, πιστοποίηση αποτελεί αναγκαίο προαπαιτούμενο χρήσης του κτιρίου από ενοικιαστές και με βεβαιότητα μπορώ να πω πως κάτι τέτοιο θα τύχει εφαρμογής σύντομα και στην Ε.Ε.

Για ποιες εταιρείες πιστεύετε ότι θα είναι ιδανική επιλογή το Neocleous Tower και ποια πιστεύετε θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα το επιλέξουν;

Το Neocleous Tower στόχο έχει να φιλοξενήσει εταιρείες παγκόσμιων προδιαγραφών, οι οποίες θέτουν ως προτεραιότητά τους την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και έχουν αντίληψη της κοινωνικής τους ευθύνης, έχοντας ανθρωποκεντρική προσέγγιση αναζητώντας πρότυπα «best workplace». Κατά την άποψή μου, τα κριτήρια των εταιρειών που θα επιλέξουν το Neocleous Tower, θα είναι η υψηλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, η προνομιακή τοποθεσία του καθώς και η διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LEED. Επιπρόσθετα των πιο πάνω, καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του Neocleous Tower θα παίξουν και οι ανέσεις που το κτίριο θα προσφέρει στους χρήστες του, όπως ο πολυτελής χώρος υποδοχής με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, οι υπερσύγχρονες αίθουσες συσκέψεων, το πανοραμικό καφεστιατόριο στον 5ο όροφο περί των 800τ.μ., οι «πράσινοι» κοινόχρηστοι χώροι, οι καλυμμένοι χώροι στάθμευσης, όσο και το πολυτελές πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο γυμναστήριο στον 18ο όροφο.

Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση του κτιρίου και πως θεωρείτε ότι το εν λόγω έργο θα επηρεάσει την πόλη μας;

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τις αρχές του 2025. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το Neocleous Tower, όντας βιώσιμο και υποψήφιο για την πιστοποίηση LEED κτίριο, θα επενεργήσει ως θετικό πρότυπο για την αγορά της Κύπρου, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για την ανέγερση βιώσιμων «πράσινων» κτιρίων, και θα προσφέρει παράλληλα, σε μεγάλο αριθμό εταιρειών, γραφεία εργασίας υψηλών προδιαγραφών, καθιστώντας τις εταιρείες πιο ελκυστικές προς υποψήφιους εργαζομένους και συνεργάτες.