Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) πιστεύουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος θα προκαλέσει ραγδαία επιταχυνόμενες κοινωνικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών — τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ρομποτική, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, blockchain, drones, υπολογιστική ιατρική, σύγχρονη εξερεύνηση του διαστήματος — έχει ήδη αρχίσει να αποκτά εμπορική βιωσιμότητα.

Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες θα είναι ανατρεπτική για την εξέλιξη του μέλλοντος μας. Στο σύνολό τους οι τεχνολογίες αυτές θα έχουν πολυεπίπεδη επιρροή στην οικονομία, τις κοινωνικές δομές, τα νομικά συστήματα, την κατανομή του εισοδήματος, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση και την άμυνα, και θα εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εμπλέκεται δυναμικά σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με τους ακόλουθους πυλώνες:

  • Ψηφιακά Νομίσματα και Blockchain
  • Μηχανική Μάθηση και Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)
  • Metaverse
  • Μοντελοποίηση και Προσομοίωση
  • Βιοϊατρική/Βιοτεχνολογία.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων και συμμετέχει σε έρευνα υψηλής ποιότητας, πρωτοβουλίες αιχμής, ακαδημαϊκές/ επιχειρηματικές συνεργασίες και ανάπτυξη προγραμμάτων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, που διερευνούν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Eπανάστασης.

Ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως

Το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχει και της έρευνας που διενεργεί το Πανεπιστήμιο, αντανακλάται στις επιτυχίες του στις κύριες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται #1 σε Κύπρο και Ελλάδα* μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings, η οποία αφορά το 2024.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται ανάμεσα στα Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, και στη θέση #155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εντυπωσιακή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αντανακλάται επίσης στην απόδοσή του σε δύο από τα εν λόγω πεδία, την Ποιότητα της Έρευνας και τη Διεθνοποίηση, όπου έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κατάταξη. Στα δύο αυτά πεδία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται, επομένως, ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

1ο πανεπιστήμιο παγκοσμίως στην εκπαίδευση και έρευνα για κρυπτονομίσματα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ιστορικό μίας δεκαετίας ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και του blockchain, προσφέροντας το πρώτο πρόγραμμα σπουδών στον κόσμο στα ψηφιακά νομίσματα από το 2014.

Έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100,000 φοιτητές και φοιτήτριες σε μαθήματα ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα. Το Πανεπιστήμιο, μέσω του Institute For the Future (IFF), φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα καθηγητών και ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως, που επικεντρώνεται στα ψηφιακά νομίσματα και τα blockchains.

Παράλληλα, ηγείται ως ακαδημαικός επικεφαλής στο Παρατηρητήριο και Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain (EUBOF), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διερεύνηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain εντός της ΕΕ.

UNIC Open Metaverse Initiative

Η πρωτοβουλία UNIC Open Metaverse, από το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και το IFF, επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

Αναλυτικά, επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες:

Ακαδημαϊκά και Επαγγελματικά Προγράμματα

• Διαδικτυακή σειρά διαλέξεων διάρκειας 12 εβδομάδων με θέμα “NFTs and the Metaverse”. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους δημιουργούς και συλλέκτες NFTs (NonFungible Tokens), καθώς και από επιχειρηματίες και επενδυτές του Web3.0.

• Προσφορά ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στα Συστήματα Μετασύμπαντος (MSc in Metaverse), ενός διεπιστημονικού προγράμματος που επικεντρώνεται στην προετοιμασία δημιουργών, προγραμματιστών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, επαγγελματιών του τομέα των χρηματοοικονομικών, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και άλλων, για σταδιοδρομία στο σχεδιασμό, τη δημιουργία, και τη διαχείριση εφαρμογών metaverse.

Έρευνα και Χάραξη Πολιτικής

• The Center for an Open Metaverse (COM) – Δημιουργία νέου διεπιστημονικού ερευνητικού κέντρου εντός του Institute For the Future (IFF), που θα επικεντρώνεται στην έρευνα γύρω από τα ανοικτά συστήματα metaverse.

• The Open Metaverse Alliance (OMA) – Δημιουργία μιας κοινοπραξίας πανεπιστημίων, εταιρειών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων, με κοινό στόχο την ανάπτυξη ενός ανοικτού metaverse.

Επιχειρηματικότητα

• Ετήσια προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse.

• Υποστήριξη δημιουργών NFTs και metaverse.

NFTs στην Πανεπιστημιούπολη

• Εγκαίνια της πρώτης μόνιμης πανεπιστημιακής γκαλερί για NFT (The Block Gallery).

• Ανάπτυξη και χρήση συστήματος βασισμένου στα NFT, για διάφορες δραστηριότητες στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

• Αποδοχή NFTs από το University of Nicosia Foundation ως δωρεές για υποτροφίες φοιτητών, αλλά και για υποστήριξη έρευνας

#1 Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ηγείται στην εκπαίδευση στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Ενδεικτική, ως προς αυτό, είναι η κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από το Times Higher Education World University Rankings by Subject 2024, μεταξύ των 201-250 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και #45 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.

Η Σχολή διακρίνεται για μία σειρά από καινοτόμα προγράμματα, ένδειξη συνεχούς προόδου στον τομέα του Επιχειρείν και της Τεχνολογίας. Τα προγράμματα καλύπτουν βασικούς τομείς, όπως η Λογιστική, τα Χρηματοοικονομικά, τα Οικονομικά, το Μάρκετινγκ, η Διοίκηση, η Διοικητική Πληροφοριακών Συστημάτων, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο Τουρισμός, και η Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, ενώ επεκτείνονται στους αναδυόμενους τομείς των ψηφιακών νομισμάτων και της τεχνολογίας Blockchain, της Διοίκησης Αθλητισμού, και της Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων.

Στρατηγική προτεραιότητα της Σχολής παραμένει η συνεχής βελτίωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στις τάσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Οι θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις που αποκτούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αποτελούν το εφαλτήριο για τη συνέχιση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας σ’ έναν ταχέως εξελισσόμενο διεθνή χώρο εργασίας. Παράλληλα, προετοιμάζονται ώστε να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα, διασφαλίζοντας την επιτυχία τους.

Ακαδημαϊκά προγράμματα αιχμής

Ανάμεσα στα πολλά πρωτοπόρα προγράμματα αιχμής που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα πιο κάτω διακρίνονται για την καινοτομία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρουν στους φοιτητές τους:

Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Δεδομένων (MSc in Data Science)

Το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στον ανερχόμενο τομέα αιχμής της Επιστήμης Δεδομένων. Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα, που προετοιμάζει τους φοιτητές για αξιοποίηση των ευκαιριών εργοδότησης σε ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή επαγγέλματα παγκοσμίως. Στόχος του είναι να καλλιεργήσει στους φοιτητές προηγμένες τεχνικές δεξιότητες και βαθιά κατανόηση της επιστήμης των δεδομένων. Οι μαθησιακοί στόχοι αλλά και τα προσόντα που θα αποκτήσουν οι φοιτητές έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς που εφαρμόζουν στην πράξη αυτές τις τεχνολογίες.

Μεταπτυχιακό στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα (MSc in Blockchain and Digital Currency)

Το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νόμισματα είναι το πρώτο ακαδημαϊκό πτυχίο στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα. Θεωρείται ευρέως ως το πιο περιεκτικό πτυχίο σε αυτόν τον καινοτόμο τεχνολογικό τομέα και προσφέρεται διαδικτυακά στα αγγλικά. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς του κλάδου να κατανοήσουν καλύτερα τις τεχνικές βάσεις του ψηφιακού νομίσματος, τους πιθανούς τρόπους αλληλεπίδρασής του με υφιστάμενα συστήματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για καινοτομία.

Μεταπτυχιακό στον Υπολογιστικό Σχεδιασμό και την Ψηφιακή Κατασκευή (MSc in Computational Design and Digital Fabrication)

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα διερευνά την εφαρμογή των υπολογιστικών εργαλείων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης σχεδιαστικής πρόθεσης και κατασκευαστικού αποτελέσματος. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Innsbruck, Ινστιτούτο Πειραματικής Αρχιτεκτονικής Hochbau, στην Αυστρία, και στοχεύει στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε ερευνητικό επίπεδο μέσω της σύνδεσης με το Ρομποτικό Εργαστήρι (REXLAB) του Ινστιτούτου.

Μεταπτυχιακό στο Metaverse (MSc in Metaverse)

Το πρώτο μεταπτυχιακό του είδους του διεθνώς, είναι ένα πλήρως διαπιστευμένο, διεπιστημονικό πρόγραμμα που προσφέρεται με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων όσων ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το μέλλον του metaverse. Συνδυάζοντας την τεχνική αρτιότητα με τα σημαντικότερα soft skills και ικανότητες, όπως τρισδιάστατη μοντελοποίηση και σχεδιασμός, ανάπτυξη VR/AR, blockchain/NFT, δεξιότητες στη διαχείριση δεδομένων, δεξιότητες στη διαχείριση έργου, το μάρκετινγκ, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, το πρόγραμμα παρέχει μια ολοκληρωμένη βάση για επιτυχία σε αυτό το αναδυόμενο πεδίο.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με μια ματιά

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) είναι ένα από τα κορυφαία προσανατολισμένα στην έρευνα πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (διά ζώσης) και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, φιλοξενώντας φοιτητές από 100+ χώρες. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται #1 σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, CY-2417, T.Θ.
24005, CY-1700, Λευκωσία
Τηλ. (κεντρικό): 22841500
Τηλ. (εγγραφές): 22841528
E-mail: [email protected]
unic.ac.cy
unic.ac.cy/el/spring2024